BUDOWA
Krótka Historia
Wg opisu, model przedstawia egzemplarz wyprodukowany w 1936 roku w malowaniu stosowanym na froncie karelskim w 1941 roku.
Opracowanie modelu: Pan Waldemar Rychard
Założenia do budowy
- Model mam zamiar wykonać w częściowym standardzie --> tzn. zamierzam zmienić kilka elementów, ale modelu nie zamierzam malować ( choć nie wiem, czy uda mi się utrzymać to założenie, ale o tym później )
- Niektóre elementy zamierzam przerobić, być może zostaną uwypuklone nity itp --> to zależy od tego jak mi wyjdą próbne nity ;)
- model zamierzam wykonać w wersji full ( wszystko otwierane, ruchome itp. )
- do modelu posiadam wycięty laserem szkielet oraz gąsienice (które nie zostaną wykorzystane ;-P )
Model
W modelu można wykonać:
· kompletne wyposażenie przedziału silnikowego;
· całkowite ukompletowanie przedziału bojowego i wszystkich wież;
· armatę ruchomą w płaszczyźnie pionowej;
· obracające się wszystkie wieże;
· otwierane włazy wież;
· otwierany właz mechanika-kierowcy;
· otwierany wizjer mechanika-kierowcy;
· otwierane luki dostępu do silnika i wentylatora;
· otwierane schowki skrzyni zawieszenia;
· ruchomy wentylator;
· obracające się wszystkie koła;
· ruchome wózki jezdne
Okładeczka:

Zawartość wycinanki przedstawiłem na filmie wraz z podkładem muzycznym, co by przyjemniej się Wam oglądało.

Pisałem wcześniej, iż nie wiem czy model nie zostanie pomalowany. Wszystko zależy od tego, jak będzie prezentował się kadłub po sklejeniu, gdyż niestety występuję różne odcienie kolorów na różnych arkuszach.

Jeżeli na gotowym modelu będzie się to mocno rzucało w oczy w tedy zostanie pomalowany ( czego chciałbym uniknąć )
Budowę modelu rozpocząłem od układu jezdnego, konkretnie od gąsienic, ale aby nie dostać "szału" przy takiej ilości powtarzalnych elementów, tworzę je na zmianę z innymi częściami modelu.
Relację rozpoczynam od przedstawienia gotowego fotelu mechanika-kierowcy. Element ten składa się z kilku części, jest niewielki i idealnie spasowany.

Na dziś tyle, gąsienice zostaną przedstawione jak będę miał przynajmniej wszystkie części wycięte ;-P
Zapraszam Wszystkich do komentowania, krytyki oraz podsuwania pomysłów.
Na zakończenie chciałbym Podziękować obsłudze sklepu inernetowego wyd. Orlik za pomoc w doborze kolorów farbek do retuszu. DZIĘKUJĘ