Rysiu Majster Figurki Co i Jak ?

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

Rysiu Majster Figurki Co i Jak ?

#1 Post autor: RysiuMajster » 2011-11-13, 22:00

Witam
Czekając na blaszki do panterki nudzę się jak mops więc w ramach wprawek modelarskich zaczynam malowanie figurantów których trochę się nazbierało. Postanowiłem zrobić taki mały turtorialik na temat prostego i całkiem efektownego sposobu malowania figurek (według mnie można uzyskać bardzo przekonywujące efekty). Może komuś się przyda więc zaczynajmy ;-)
1.Krok pierwszy po sklejeniu zaszpachlowaniu oraz wypolerowaniu figuranta malujemy go podkładem najlepiej jasnym ja używam podkładu zakupionego w sklepie budowlanym firmy Dekoral itp.(figurkę sklejamy w całości nie zostawiamy np. osobno głowy do malowania osobno reszty wydaje się być prościej tak malować ale wiem ze czasem mogą zdarzyć się niespodzianki podczas łączenia pomalowanych już części figuranta :-/ )
2.Gdy podkład wyschnie rozpoczynamy od nałożenia koloru bazowego na twarz oraz wystające częsci ciała w moim przypadku jest to Skin Tone Warm z Pactry.Po wyschnięciu koloru bazowego wykonuję głębokie cienie za pomocą mieszanki White Spirit z farbką olejną dla plastyków Raw Umber technika jest prosta coś jak łosz tylko farba musi być gęstsza potem ścieramy nadmiar pamiętając jak rozkłada się cień na twarzy z policzków ścieramy więcej z nosa również zostawiamy w zakamarkach twarzy oczodołach i uszach.
Obrazek
3.Następnie malujemy całą figurkę kolorem bazowym w przypadku mojego munduru jest to farbka Ral 7021 również z Pactry
ObrazekMalujemy również buty i inne części ekwipunku
4.gdy figurka całkowicie wyschnie (ok 24h) nakładam na twarz oraz ręce farbę olejną raw umber bez żadnego rozcieńczalnika i odczekuję ok 25-30 min po czym ścieram ją aż do uzyskania zadowalającego efektu maluję również włosy .
Obrazek
5.Następnie maluję wszystkie detale (pagony guziki itp.)i gdy wyschną na cały mundur nakładam mieszankę white spirit z czernią winogronową i po ok 20 min. wycieram nadmiar
Obrazek
6.Następnie po ok 24h pokrywamy całą figurkę matowym lakierem bezbarwnym
Obrazek
7.Gdy lakier wyschnie po ok 24h figurkę traktuję suchym pędzlem aby wydobyć detale oraz je uwypuklić to samo robię z twarzą zwłaszcza na konturach oraz nosie oraz palcach u rąk (farbką Skin Tone Light z palety Pactry)
Obrazek
Następnie malujemy gałki oczne mieszanką Skin tone light oraz bieli a źrenicę wykonujemy farbą olejną dla plastyków
ObrazekObrazek
8.Na koniec zostaje nam dokonać poprawek jeśli są konieczne, domalować brwi itp. Jeśli uważamy że zakończyliśmy prace nad figurką pokrywamy ją jeszcze jedną warstwą Matowego lakieru bezbarwnego :-)
Oto rezultat końcowy
ObrazekObrazek
Pamiętajcie że do każdej figurki trzeba podejść w indywidualny sposób i to co zaprezentowałem można uznać tylko i wyłącznie za wskazówki!
Mam nadzieję że komuś się przyda ;-)
Pozdrawiam Rysiu Majster

Awatar użytkownika
Nikooo

#2 Post autor: Nikooo » 2011-11-13, 23:07

Dzięki za poradnik :-) Mam tylko pytanie: Gdzie kupić White Spirit? Szukałem w sklepach plastycznych ale nic :-(

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#3 Post autor: RysiuMajster » 2011-11-13, 23:09

Witam
No ja właśnie w sklepie dla plastyków się zaopatruję :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#4 Post autor: RysiuMajster » 2011-11-17, 13:02

Witam
W dalszej części poradnika co i jak z figurkami przyjrzymy się wyrobom z żywicy
Dzięki uprzejmości kolegi Twitch'a otrzymałem do obróbki dwie bardzo dobrej jakości figurki żywiczne
Zaprezentuję krótki turtorial na ich temat :-D
1.Po pierwsze po odcięciu kostek wlewowych należy usunąc wszystkie nadlewki itp. w przypadku tych figurek nie było tego zbyt wiele.
Po sklejeniu figurek (wg. mnie do klejenia żywicy najlepiej nadaje się kropelka) należy zaszpachlować miejsca łączenia elementów w tym przypadku rąk ja używam szpachli MR.Hobby
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
2.Następnie gdy szpachla wyschnie polerujemy do uzyskania zadowalających efektów (niestety nie posiadam zdjęć z tego etapu pracy)
3.Obrabiamy głowy
ObrazekObrazek
4.Malujemy całość podkładem to bardzo ważne ponieważ większość żywic wymaga podkładu ponieważ farba może się nam łuszczyc itp.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Głowy pozostawiam osobno ponieważ będzie w tym wypadku łatwiej je malować a miejsca łączenia z korpusem i tak nie będzie widać.

To tyle na dzisiaj postaram się dzisiaj albo wieczorem o kolejny update :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Twitch
Kontakt:

#5 Post autor: Twitch » 2011-11-17, 16:36

No są i moje niemiaszki :D wiem jedno... powierzyłem je w dobre ręce :D czekam na dalsze postępy :D

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#6 Post autor: RysiuMajster » 2011-11-17, 20:29

Witam
Mały update
Rozpocząłem prace nad pierwszym figurantem na razie początki prac nad kamuflażem na kurtce oraz kolor bazowy spodni
To tyle należy pamiętać żeby figurki malowac pojedynczo a nie "hurtem" gdyż nad każdą figurką trzeba się skoncentrować w 100%
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Twitch
Kontakt:

#7 Post autor: Twitch » 2011-11-17, 20:48

no i nie myliłem się z tym co wcześniej napisałem :D

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#8 Post autor: RysiuMajster » 2011-11-20, 23:46

Witam
Pierwszy figurant już gotowy (głowy dokleję na samym końcu)
Figurka po pomalowaniu została pokryta bezbarwnym błyszczącym a następnie gęstym wash'em na koniec bezbarwny mat oraz suchy pędzel

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Twitch
Kontakt:

#9 Post autor: Twitch » 2011-11-21, 00:40

krótko i na temat... malina :D

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#10 Post autor: RysiuMajster » 2011-11-27, 22:05

Witam
Kończę pracę nad drugim figurantem wszystko jak przy pierwszym dlatego nie będę się rozpisywał jutro dostanie mat bezbarwny i suchy pędzel a we wtorek wojujemy z głowami tu już trochę opiszę co i jak :-)
Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Twitch
Kontakt:

#11 Post autor: Twitch » 2011-11-28, 13:19

Kurde naprawdę to genialnie wygląda... wiedziałem do kogo się zwrócić o wykonanie figurantów :mrgreen:

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#12 Post autor: RysiuMajster » 2011-11-29, 15:01

Witam
Jeden figurant doczekał się finiszu jeszcze tylko bezbarwny matt ale to jutro jak Niemiec całkowicie wyschnie
Obrazek
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Twitch
Kontakt:

#13 Post autor: Twitch » 2011-11-29, 17:01

O stary genialnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#14 Post autor: RysiuMajster » 2011-12-04, 22:13

Witam
Zakończyłem pracę nad ostatnim figurantem z żywicy i muszę przyznać że jestem z niego średnio zadowolony o ile pierwszy figurant miał piękną rzeźbę głowy to drugi prócz nosa i ust nie miał nic .... co zmusiło mnie do improwizacji mam nadzieję że wyszło ok i się będzie podobało, w moim odczuciu jednak jest on niezbyt atrakcyjny

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
r-t

#15 Post autor: r-t » 2011-12-04, 22:26

Elegancko :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”