Czekając na blaszki do panterki nudzę się jak mops więc w ramach wprawek modelarskich zaczynam malowanie figurantów których trochę się nazbierało. Postanowiłem zrobić taki mały turtorialik na temat prostego i całkiem efektownego sposobu malowania figurek (według mnie można uzyskać bardzo przekonywujące efekty). Może komuś się przyda więc zaczynajmy

1.Krok pierwszy po sklejeniu zaszpachlowaniu oraz wypolerowaniu figuranta malujemy go podkładem najlepiej jasnym ja używam podkładu zakupionego w sklepie budowlanym firmy Dekoral itp.(figurkę sklejamy w całości nie zostawiamy np. osobno głowy do malowania osobno reszty wydaje się być prościej tak malować ale wiem ze czasem mogą zdarzyć się niespodzianki podczas łączenia pomalowanych już części figuranta :-/ )
2.Gdy podkład wyschnie rozpoczynamy od nałożenia koloru bazowego na twarz oraz wystające częsci ciała w moim przypadku jest to Skin Tone Warm z Pactry.Po wyschnięciu koloru bazowego wykonuję głębokie cienie za pomocą mieszanki White Spirit z farbką olejną dla plastyków Raw Umber technika jest prosta coś jak łosz tylko farba musi być gęstsza potem ścieramy nadmiar pamiętając jak rozkłada się cień na twarzy z policzków ścieramy więcej z nosa również zostawiamy w zakamarkach twarzy oczodołach i uszach.

3.Następnie malujemy całą figurkę kolorem bazowym w przypadku mojego munduru jest to farbka Ral 7021 również z Pactry

4.gdy figurka całkowicie wyschnie (ok 24h) nakładam na twarz oraz ręce farbę olejną raw umber bez żadnego rozcieńczalnika i odczekuję ok 25-30 min po czym ścieram ją aż do uzyskania zadowalającego efektu maluję również włosy .

5.Następnie maluję wszystkie detale (pagony guziki itp.)i gdy wyschną na cały mundur nakładam mieszankę white spirit z czernią winogronową i po ok 20 min. wycieram nadmiar

6.Następnie po ok 24h pokrywamy całą figurkę matowym lakierem bezbarwnym

7.Gdy lakier wyschnie po ok 24h figurkę traktuję suchym pędzlem aby wydobyć detale oraz je uwypuklić to samo robię z twarzą zwłaszcza na konturach oraz nosie oraz palcach u rąk (farbką Skin Tone Light z palety Pactry)

Następnie malujemy gałki oczne mieszanką Skin tone light oraz bieli a źrenicę wykonujemy farbą olejną dla plastyków

8.Na koniec zostaje nam dokonać poprawek jeśli są konieczne, domalować brwi itp. Jeśli uważamy że zakończyliśmy prace nad figurką pokrywamy ją jeszcze jedną warstwą Matowego lakieru bezbarwnego

Oto rezultat końcowy

Pamiętajcie że do każdej figurki trzeba podejść w indywidualny sposób i to co zaprezentowałem można uznać tylko i wyłącznie za wskazówki!
Mam nadzieję że komuś się przyda

Pozdrawiam Rysiu Majster