Kolejne wcielenie Jelcza...[R]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

Kolejne wcielenie Jelcza...[R]

#1 Post autor: scorpions » 2011-09-18, 17:12

Cześć i czołem !

Po zbudowaniu Bumara pozostało mi czerwonej farby , więc postanowiłem wziąść się za model zawierający w sobie dużo czerwonego. Jedynym takim który miałem był Jelcz W640 JS. Model zapewne większości znany , gdyż raz już go zbudowałem , z tym , że w wersji śmieciożera. Początkowo zakładałem modernizacje na ciągnik siodłowy , później na skrzyniowóz , ale zdecydowałem , że zrobię go tak jak przewiduje wycinanka , czyli wywrotke. Przypomne , że model pochodzi z wyd. Orlik , opracowany przez Bartłomieja Kołka w skali 1:25. Dodam jeszcze , że model ten posiadam dzięki uprzejmości Irona_84 , który odstąpił mi go jako nagrodę główną w konkursie pojazdów cywilnych. Może moja budowa wywrotki zmotywuje go do budowy swojego Kamaza , abyśmy w przyszłym roku mogli na WSMK postawić dwie wywrotki obok siebie :mrgreen: :mrgreen:
No to zaczynamy.
Okładka ( tak dla przypomnienia ):

Obrazek

Dalej rama , a dokładnie jej części składowe:

Obrazek

I poskładana :

Obrazek Obrazek

Skleiłem sobie też przednie koła , niestety farba jest jakaś dziwna ( mimo , że to Pactra ) i świeci się jak wiadomo co... Nawet maznąłęm te koła bezbarwnym lakierem , i świecą się jeszcze bardziej. Może w najbliższych dniach wstąpię do jakiegoś modelarskiego i kupię inna farbę :

Obrazek

I na razie by było - do następnego.

Awatar użytkownika
IRON_84

Re: Kolejne wcielenie Jelcza...[R]

#2 Post autor: IRON_84 » 2011-09-18, 17:47

scorpions pisze:zdecydowałem , że zrobię go tak jak przewiduje wycinanka , czyli wywrotke.
I bardzo dobrze :!:

Nieśmiało przyznam że na WSMK także nabyłem tego jelcza i kto wie
może na przyszły rok właśnie te dwie wywrotki się spotkają...

Awatar użytkownika
Kroolo

#3 Post autor: Kroolo » 2011-09-18, 21:54

No wreszcie widać jakieś owoce nagród konkursowych :-) Fajnie będzie to jeszcze raz pooglądać!

Wicio
Kontakt:

#4 Post autor: Wicio » 2011-09-19, 11:09

Siadam w pierwszym rzędzie;)

Awatar użytkownika
OSTOJA

#5 Post autor: OSTOJA » 2011-09-20, 16:04

Długo nie odpoczywałeś :mrgreen: , powodzenia.

Awatar użytkownika
czolgruski

#6 Post autor: czolgruski » 2011-09-21, 17:22

Ciekawie się zapowiada, najpierw śmieciarka, teraz wywrotka. Ten sam model wywrotki stoi już u mnie na półce, model jest świetny.
Będziesz zmieniał kolory, czy zostawiasz tak, jak w wycinance?

Oczywiście będę tu bardzo często zaglądał ;-)

Awatar użytkownika
scorpions

#7 Post autor: scorpions » 2011-09-21, 18:18

czolgruski pisze:Ten sam model wywrotki stoi już u mnie na półce
To może bys go pokazał , nawet w tym temacie możesz wrzucić pare fotek.
czolgruski pisze:Będziesz zmieniał kolory, czy zostawiasz tak, jak w wycinance?
Nie wiem co masz na myśli , w każdym razie zostawiam tak jak jest w wycinance.

Awatar użytkownika
czolgruski

#8 Post autor: czolgruski » 2011-09-21, 18:52

Chodziło mi o to, czy go będziesz jakoś malował na jakiś inny kolor, niż żółty, ale ok ;-)

No to parę zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Całość zrobiłem według instrukcji, jedyną mianą jest możliwość blokowania i odblokowywania bocznych burt oraz składający się siłownik skrzyni.

Awatar użytkownika
Zuru

#9 Post autor: Zuru » 2011-10-20, 14:51

scorpions, mógłbyś mi podać jakimi farbami malujesz? bo chcę sobie kupić tego jelcza wraz z farbami, a jak już masz dopasowane, to będę wdzięczny. :mrgreen:
A tak z innej beczki, są jakieś postępy? ;-)

Awatar użytkownika
scorpions

#10 Post autor: scorpions » 2011-10-20, 15:42

To znaczy mam tylko czerwoną , która została mi po Bumarze , jest Pactra , ale numeru nie podam bo się zmazał. W każdym razie zwykła czerwona matowa Pactra. Niestety z braku umiejetności i jakiejkolwiek weny , sporo elementów przy budowie zawieszenia mi nie wyszło , w związku z czym całą ramę i to co do tej pory wykonałem pomalowałem na czarno. Postępy jakieś są - zrobiłem mocowanie tylnych mostów , mosty , zderzak i obecnie jestem bliski końca przedniego zawieszenia , jak tylko je zrobię to całośc zaprezentuje , tak więc już niedługo. odnośnie retuszu kabiny i skrzyni ładunkowej , to farbek jeszcze nie mam ( ani dopasowanych , ani fizycznie ich nie posiadam ) , jak dojdę do tego etapu , to będę szukał. Mimo iż na początku relacji zapowiadałem , że zrobię tak jak w książce pisze , czyli wywrotkę , to jednak może sie to zmienic , gdyz znalazłem ciekawą fotkę w sieci , i być może znowu będą przeróbki , ale o tym później.

Awatar użytkownika
scorpions

#11 Post autor: scorpions » 2011-10-24, 18:32

Cześć i czołem !

Coś tam drgnęło w temacie. Niestety nie mając weny do klejenia i jako takiej cirpliwości , niektóre elementy za cho...re nie chciały mi wychodzić , w związku z czym całość wygląda stosunkowo marnie. Oprócz tego , niektóre elementy pominąłem , a całość , żeby troche przykryć błędy ochlapałem ( bo stwierdzenie pomalowałem byłaby chyba nadużyciem ) czarną farbą. Ale do rzeczy.
Zawieszenie tylne - resory i mosty :

Obrazek Obrazek Obrazek

Bębny są sklejone beznadziejnie i niepomalowane , gdyż całkowicie chowają się w koła i w ogóle nie będzie ich widać. Brakuje jeszcze takich łączników i wału , ale te dorobie później.

Przednie zawieszenie :

Obrazek

Zderzak :

Obrazek

Niestety światła zaparowały , od nadmiaru SG :cry:

No i całość :

Obrazek Obrazek

No to teraz czas na koła.
Do następnego - papa

P.S. Pamietajcie , żeby nie krytykować , bo mam dużo lat doświadczenia i nie życzę sobie wytykania błędów , przyjmuje tylko same achy i ochy , bo inaczej poskarżę się panu Heniowi w sklepie modelarskim w Marsyli i on was wyśmieje , a to może zaboleć... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ( paranoja )

Awatar użytkownika
scorpions

#12 Post autor: scorpions » 2011-11-01, 09:43

Cześć !

Niestety muszę zawiesić na jakiś czas relację , gdyż jak się okazało , arkusze z częściami , które były ładnie złożone , przez przypadek wyjechały do Warszawy ( wraz z rodziną ) , więc troche potrwa zanim mi je odeślą z powrotem ( jak to w dzisiejszych czasach bywa , nikt na nic nie ma czasu ). Tak więc troche potrwa zanim budowa znowu wystartuje. W między czasie wezmę się za inny pojazd.

Awatar użytkownika
OSTOJA

#13 Post autor: OSTOJA » 2011-11-01, 10:09

scorpions pisze:arkusze z częściami...przez przypadek wyjechały do Warszawy ( wraz z rodziną )
A to ci pech, to nic zwiedzą trochę świata przed pocięciem. :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#14 Post autor: scorpions » 2011-11-01, 11:34

OSTOJA pisze:A to ci pech, to nic zwiedzą trochę świata przed pocięciem
Niech zwiedzają , byleby nie poginęły :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#15 Post autor: scorpions » 2012-10-28, 13:58

Heloł ewryłan !

Po prawie roku wróciły do mnie arkusze z częściami , które pojechały w świat , niestety , stało sie to czego sie obawiałem , a mianowicie wróciły niekompletne , przebarwione , popisane jakimiś mazakami. no ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło , więc postanowiłem zrobic troche własnej inwencji i to co mi wyjdzie pomalować. Przeróbki zacząłem od tylnej osi , na którą nie mogłem założyć bliźniaków , bo brakowało części kół. Zrobiłem pojedyńcze koła , i założyłem , że mój model będzie ciągnikiem siodłowym ( czy zrobie tez naczepe , to sie okaże ). Równiez wg. własnego widzimisie zrobiłem błotniki , tylne swiatła i siodło. Na taki kolor jak jest na błotnikach pomaluje kabine.

Tak to wygląda :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I na razie tyle - do nastepnego.

P.S. Czajke na razie odstawiłem , bo jej trudność niestety przerosła moje umiejętności :cry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”