O Wycinance:
Wycinankowy model przedstawia Thunderbolta w barwach z okresu Października 1944 pilotowanego przez Bolesława Gładycha.
Więcej o pilocie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Boles%C5%82aw_G%C5%82adych
Wycinanka jest z 1998 roku opracowana przez Romana Staszałka. Składa się z 4 arkuszy części plus arkusz wręg.
O samym samolocie:
Thunderbolt był jedno miejscowym, jedno silnikowym samolotem myśliwskim o konstrukcji całkowicie metalowej. Zbudowany w układzie wolnonośnego dolnopłata z podwoziem wyciąganym w locie, był najcięższym jednosilnikowym myśliwcem.
W uzbrojenie wchodziło 8 karabinów maszynowych Browning M-2 kal.12,7mm umieszczonych w skrzydłach.Możliwe było podpinanie bomb oraz dodatkowych zbiorników z paliwem.
Plany co do budowy:
Wycinanka nie posiada makiety silnika więc chcę zrobić go samemu, zamierzam też odpicować troszkę kabinę pilota, postaram się zrobić bieżnik na kołach, chciałem też spróbować wygnieść podziały blach no i na końcu chce spróbować swoich sił w lakierowaniu.
Arkusze są już obustronnie zaCaponowane i mam też już farbki do retuszu kupione.
Co do tej pory zrobiłem:
Wykonałem silnik.Cylindry silnika są pożyczone od Orlikowego P-47 a reszta samodzielnie zrobiona. Góra cylindrów jest opleciona drucikiem do okoła tylko do połowy ponieważ nie umiałem obwinąć tych kształtów V żeby to chociaż dobrze wyglądało ale myślę że tragedii niema. Sprawdzałem już, i silnik będzie pasować. Przypasowałem go mniejszej wręgi osłony silnika a jako że będzie on głębiej niż ta wręga to będzie pasować na luzie.

-Łukasz