O Wycinance:
Wycinankowy model przedstawia Thunderbolta w barwach z okresu Października 1944 pilotowanego przez Bolesława Gładycha.
Więcej o pilocie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Boles%C5%82aw_G%C5%82adych
Wycinanka jest z 1998 roku opracowana przez Romana Staszałka. Składa się z 4 arkuszy części plus arkusz wręg.
O samym samolocie:
Thunderbolt był jedno miejscowym, jedno silnikowym samolotem myśliwskim o konstrukcji całkowicie metalowej. Zbudowany w układzie wolnonośnego dolnopłata z podwoziem wyciąganym w locie, był najcięższym jednosilnikowym myśliwcem.
W uzbrojenie wchodziło 8 karabinów maszynowych Browning M-2 kal.12,7mm umieszczonych w skrzydłach.Możliwe było podpinanie bomb oraz dodatkowych zbiorników z paliwem.
Plany co do budowy:
Wycinanka nie posiada makiety silnika więc chcę zrobić go samemu, zamierzam też odpicować troszkę kabinę pilota, postaram się zrobić bieżnik na kołach, chciałem też spróbować wygnieść podziały blach no i na końcu chce spróbować swoich sił w lakierowaniu.
Arkusze są już obustronnie zaCaponowane i mam też już farbki do retuszu kupione.
Co do tej pory zrobiłem:
Wykonałem silnik.Cylindry silnika są pożyczone od Orlikowego P-47 a reszta samodzielnie zrobiona. Góra cylindrów jest opleciona drucikiem do okoła tylko do połowy ponieważ nie umiałem obwinąć tych kształtów V żeby to chociaż dobrze wyglądało ale myślę że tragedii niema. Sprawdzałem już, i silnik będzie pasować. Przypasowałem go mniejszej wręgi osłony silnika a jako że będzie on głębiej niż ta wręga to będzie pasować na luzie.

-Łukasz

".
 ".

Ale w moim wykonaniu segmenty były bardziej kanciaste no i nie było silnika
  Ale w moim wykonaniu segmenty były bardziej kanciaste no i nie było silnika  , z wnętrza kabiny też zrezygnowałem bo było bardzo ubogie z tego co pamiętam
 , z wnętrza kabiny też zrezygnowałem bo było bardzo ubogie z tego co pamiętam  Dobrze Ci idzie, osłona wygląda idealnie. Teraz już na to za późno ale może powinieneś te sklejki dać bliżej siebie, bez szpar i pomalowane by lepiej wyglądało, tak się potworzą cienie na każdej sklejce, chyba, że pomalujesz wnętrze jakimś ciemnym kolorem to nie będzie ich widać
  Dobrze Ci idzie, osłona wygląda idealnie. Teraz już na to za późno ale może powinieneś te sklejki dać bliżej siebie, bez szpar i pomalowane by lepiej wyglądało, tak się potworzą cienie na każdej sklejce, chyba, że pomalujesz wnętrze jakimś ciemnym kolorem to nie będzie ich widać