Wóz dowodzenia SKOT R3M [R] Orlik 01/2006

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#31 Post autor: scorpions » 2010-10-28, 12:55

Cześć !

Tak mnie coś naszło , i skleiłem sobie wieżyczkę :

Obrazek Obrazek Obrazek

Wieżyczka okazała sie trochę za szeroka ( albo dach za wąski ) , więc po bokach wstawiłem taki wąskie paski , aby nie ziało pustką po przyklejeniu do kadłuba , wszystkie niebieskie okienka w peryskopach , wizjerach i okienkach po bokach wyciąłem i podkleiłem folią.

No i powoli SKOT zaczyna wyglądać jak SKOT :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek

I na razie tyle.

Awatar użytkownika
scorpions

#32 Post autor: scorpions » 2010-11-11, 19:31

Cześć i czołem !

Tak z ciekawości dorobiłem właz na wieżyczce :

Obrazek Obrazek

Jak widać , udało się zrobić otwierany :mrgreen: :mrgreen:

No i przednie zawieszenie :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tu przyznaję się bez bicia , zawieszenie wykonałem wg. własnego widzimisie , gdyż zrobienie tak jak przewidywała wycinanka było ponad moje siły i nerwy , jeden wahacz składał się z kilkunastu części , w związku z czym uprościłem to jak tylko mogłem , a tylne zawieszenie będzie uproszczone jeszcze bardziej , zresztą we wszelakich galeriach , gdzie model będę prezentował , spodu nie pokażę , a od góry i tak tam nic nie widać , więc myślę , że możemy powiedzieć " może być " , albo " ujdzie w tłoku " :mrgreen: :mrgreen:
Teraz czas na tył - do nastepnego.

Awatar użytkownika
scorpions

#33 Post autor: scorpions » 2010-11-26, 21:54

Cześć i czołem !

Po otwieranym włazie postanowiłem zrobić sobie drzwi :

Obrazek Obrazek

No i tylne zawieszenie :

Obrazek Obrazek

Jak mówiłem wcześniej , znacznie uproszczone , właściwie zrobione tylko po to , aby koła na czymś się trzymały. Niestety wkradło mi się tez trochę błędów merytorycznych , mianowicie , wóz stoi trochę za wysoko i przednie koła mają za duży rozstaw , ale namordowałem się niemiłosiernie aby to wszystko było w miare prosto , no i dla sztywności wszystko jest zaklajstrowane SG , więc poprawki są już raczej niemożliwe , zresztą aż tak bardzo się to w oczy nie rzuca ( mam nadzieję ).

I gablota w całej okazałości :

Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystkie fotki są w potężnym makro , więc bardzo widoczne są niedokładności na kadłubie w okolicy drzwi , ale w realu nie rzuca się to tak bardzo w oczy. Również przyczepić by sie mozna do zawiasów tychże drzwi ( że są trochę za duże ) , ale tylko na takich chciały mi się one otwierać , więc taki zastosowałem. Tu również występuje pewna niezgodność z oryginałem , gdyż na zdjęciach SKOT-a widziałęm , że drzwi były równo z kadłubem , a tu są na kadłubie , ale tak to zprojektował autor , obrys drzwi jest większy od otworu na nie i tak tez je zrobiłem , zresztą teraz wyglądają bardziej pancernie :mrgreen: :mrgreen:

Na razie tyle - do następnego.

Awatar użytkownika
Zuru

#34 Post autor: Zuru » 2010-11-27, 09:57

No no, nieźle to wygląda ;-). Mi osobiście najbardziej podoba się zawieszenie, kawał dobrej roboty. Chyba kiedyś też go zbuduje. Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy w relacji. :-)

Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika
scorpions

#35 Post autor: scorpions » 2010-11-27, 10:01

Dzięki Zuru , ale na dobrą sprawę , to w zawieszeniu nie ma co sie podobać :mrgreen: , gdyż tak jak mówiłem jest zrobione wg. mojego widzimisie i bardzo , ale to bardzo uproszczone. Tak powinno wyglądać , wg. tego co było w wycinance. Niestety to było ponad moje siły i dlatego zrobiłem po swojemu.

Awatar użytkownika
scorpions

#36 Post autor: scorpions » 2010-12-03, 18:58

Cześć !

Dzisiaj widzicie to , co powoduje , że SKOT staje się pojazdem ala Pan Samochodzik :mrgreen: :mrgreen: , czyli napęd wodny :

Obrazek Obrazek

Coś mi nie za bardzo te fotki śrub wyszły , ale najważniejsze chyba widać.

Oprócz tego jeszcze włazy na przodzie :

Obrazek Obrazek

Niestety ( albo stety ) zawiasy tychże włazów musiałem zrobić wg. własnego pomysłu , aby były ruchome , gdyż te wycinankowe były za małe , aby udało mi sie je poprawnie skleić.

Na razie tyle - papa

P.S. Fotki oczywiście w makro , więc sami wiecie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
r-t

#37 Post autor: r-t » 2010-12-03, 19:11

Podoba mi się ;-) Ciągniesz dalej :-P a ja podciągnę sobie swojego HUMVEE :mrgreen:

Pozdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#38 Post autor: scorpions » 2010-12-12, 12:46

Cześć i czołem !

Powoli zaczynam doklejać różne pierdółki na kadłubie , na pierwszy ogień poszła pokrywa nad silnikiem i front SKOT-a , a mianowicie - na pokrywie silnika jakieś klaksony , "włazy" i inne takie , a na froncie gabloty ( co zresztą widać ) - falochron , zaślepki świateł , piła i jakieś haki , płyty itp.

Obrazek Obrazek Obrazek

No i oczywiście kilka słów wytłumaczenia ; nie zrobiłem świateł , a same zaślepki na nich z tego względu , że nie pasowały mi w wycięcia w kadłubie wnęki na te światła , były trochę za duże , po wielu próbach dopasowania ich do kadłuba uległy one zniszczeniu , więc dałem sobie spokój i zrobiłem same zaślepki zakrywając nimi otwory na światła. Falochron - jego ramiona zrobiłem własne , gdyż podczas formowania części wycinankowych uległy one "rozpadowi" , więc zastąpiłem je częściami z tekt. 0,5 mm. , ale mimo zastosowania takiej samej długości oraz kątów ich załamania , coś nie wyszło , gdyż falochron powinien leżeć na przedniej płycie na płasko , a jak widać u mnie troche odstaje od niej , ale że to wszystko jest bardzo delikatne , nie będę już tego ruszał. Nitka to już mój wymysł , aby z falochronu nie zrobił się pług odśnieżny :mrgreen:

I na koniec dwa zdjęcia SKOT-a w całej okazałości.
SKOT "złożony" :

Obrazek

SKOT "rozłożony" :

Obrazek

I tyle na razie , mam nadzieje , że ktoś coś napisze , nawet byle co , ale cos , żeby coś sie działo w tej relacji :-D :-P
Do następnego - papa

Awatar użytkownika
przem961

#39 Post autor: przem961 » 2010-12-12, 14:33

noo, ładnie ładnie. Wprawdzie nie znam się na kartonach ale bardzo mi się podoba ^^

roland

#40 Post autor: roland » 2010-12-12, 15:15

Dobra robota, oby tak dalej:)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kroolo

#41 Post autor: Kroolo » 2010-12-12, 18:02

Po cichu pozachwycać się nie da, no.... ;-)

opony weź czymś zmatuj bo się "nieco" za nadto błyszczą wg mnie.

Awatar użytkownika
scorpions

#42 Post autor: scorpions » 2010-12-12, 18:08

Opony sa pomalowane czarna pactrą ( matową ) , a pactra ma to do siebie że daje taką gładką powierzchnię w której odbija sie światło , a że używam do oświetlenia modelu dwóch halogenów o mocy 400W , daje to wrażenie , że się błyszczą , tzn. nie są idealnie matowe , ale w normalnym środowisku nie widać "błysków" , więc myślę , że jest dobrze. A tak pozatym to ja osobiście lubie , jak koła mają taki lekki połysk , a nie wyglądają na takie styrane , wydaje mi się , że przy "nowym" modelu takie wyglądają lepiej , a przy ubrudzonym to już by wyglądało dziwnie. Co do zachwytów , to hm , ja wiem czy jest się czym zachwycać. Niemniej dzięki za odzew.

Awatar użytkownika
scorpions

#43 Post autor: scorpions » 2010-12-25, 12:00

Cześć i czołem w ten świąteczny czas !

Korzystając z wolnych dni troche posiedziałem przy Skocie , i tak :

Tylne wrota :

Obrazek Obrazek

Górne wrota , dwie pary , z czego jedna zasłonęta przez jakieś skrzynie , a najlepsze jest to , że można je ( te wrota ) zrobić otwierane. Skrzynie u mnie są czarne , gdyż te wycinankowe wyszły mi jakieś strasznie krzywe , więc musiałem zrobić nowe własne ( które zresztą też nie wyszły mi idealnie proste , ale lepiej niż tamte ):

Obrazek Obrazek

Boczne pokrywy silnika ( te akurat nie otwierane ) :

Obrazek Obrazek

I na koniec oczywiście fotka całości :

Obrazek

I na razie by było - papa.

Awatar użytkownika
scorpions

#44 Post autor: scorpions » 2010-12-28, 16:43

Cześć i czołem po świetach , a przed niu jerem.

Widzę , że temat nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem , ale nic to.
Dzis niewiele , doszło kilka elementów wyposażenia kadłuba , łopaty , kilofy , pokrowiec na anteny własnego pomysłu :

Obrazek Obrazek

I oczywiście fotka całości , ale tym razem w wersji rozłożonej :mrgreen:

Obrazek

I na razie tyle - papa.

Awatar użytkownika
r-t

#45 Post autor: r-t » 2010-12-28, 16:47

Ja zaglądam przy każdej Twojej aktualizacji ;-)

Koniec już blisko :-D ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”