[R] LAV 25 TVA Piranha II - Fly Model

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#16 Post autor: scorpions » 2010-07-09, 15:55

OSTOJA pisze:Będzie bardziej "pancerny"
No właśnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#17 Post autor: scorpions » 2010-07-11, 17:54

Cześć i czołem ( nie pytajcie skąd się wziąłem :mrgreen: ) !

No to jak mówiłem , tak zrobiłem , ale po kolei :

oto etapy powstawania wieży ( jeszcze niekompletnej oczywiście ) :

Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I oczywiście całość :

Obrazek Obrazek

No i by było.
papa

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#18 Post autor: noutilus » 2010-07-11, 18:12

No do tej pory ładnie to wszystko wygląda.

Awatar użytkownika
belfast

#19 Post autor: belfast » 2010-07-11, 18:24

a ta wieża to tak bez tuningu będzie :?:

Awatar użytkownika
r-t

#20 Post autor: r-t » 2010-07-11, 18:34

Cześć :-)
Ostatnio postanowiłem nie udzielać się w nieswojej materii, ale tu wtrącę swoje półtora grosza :-P

Malowanie modeli kartonowych to kawał ciężkiej roboty, u Ciebie niestety wychodzi to średnio, możliwe że farba jest za gęsta, może warto farbę przeszlifować papierem 600 i przelecieć jeszcze raz rzadszą farbą :?: Miejsca szlifowania kartonu rzucają się w oczy, warto było by je przeszpachlować skoro i tak to wszystko malujesz, niestety malowanie kartonu uwydatnia niedokładności dużo bardziej niż klasyczny druk.

Ech coraz bardziej utwierdzam się w tym, że to materia nie dla mnie :roll:

Ta czy siak powodzenia ;-)

Pozdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#21 Post autor: scorpions » 2010-07-11, 20:14

Cześć R-t !

Wszystko co napisałeś jest szczerą prawdą , nie powiedziałbym nawet , że wychodzi średnio , a raczej marnie. Co do farby to wierz mi , rzadszej sie już nie da zrobić , a co do łączeń , to tam gdzie były wieksze szpary dałem troche szpachli , a mniejsze łączenia zostawiłem. Co do widocznych miejsc szlifowania kartonu , no cóż - nie chciało mi sie dokładniej do tego przyłożyć , zresztą z daleka aż tak bardzo tego nie widać ( makro też robi swoje ). Jak już mówiłem traktuje ten model odpoczynkowo i nie zwracam uwagi na drobiazgi. Inna sprawa , że pactra , którą maluje , dziwnie prezentuje się na zdjęciach , na żywo wygląda to troche lepiej. Ja powiem tak , dla mnie tragedi nie ma , a patrząc na żywo to w moich oczach ( i moich domowników ) prezentuje się nie aż tak najgorzej. Co do szlifowania pomalowanej powierzchni , to mi nie za bardzo wychodzi , w kilku miejscach , po całkowitym wyschnięciu przejechałem papierem 1000 , i pomalowałem ponownie , ale różnicy nie widzę , dalej wygląda tak samo. i na koniec , niewiem czy czytałeś poprzednie posty , ale być może Twoją uwagę zwróciło malowanie klap , jak już pisałem , uwydatniły sie przez farbę chropowatości tektury , z której je wykonałem i dlatego tak średnio to wygląda. Podsumowując - ja z efektu jestem w miarę zadowolony ( a malowania staram się unikać ). Niemniej dzięki za uwagi.
papa

Awatar użytkownika
r-t

#22 Post autor: r-t » 2010-07-11, 20:34

Działaj, działaj ;-)

Awatar użytkownika
scorpions

#23 Post autor: scorpions » 2010-07-12, 09:05

r-t pisze:Działaj, działaj
Dobra :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#24 Post autor: scorpions » 2010-07-15, 19:52

Cześć !

Niestety muszę poinformować , iż budowa pirani na razie zostaje przerwana. Przemyslałem to co mówił R-t i niestety doszedłem do wniosku , że ma sporo racji. W sumie jak z samego malowania jestem nawet zadowolony , to faktycznie przebijające łączenia elementów i miejsca szlifowania powodują juz mniej atrakcyjny wygląd , jak sie okazuje przygotowanie powierzchni pod malowanie jest bardzo istotne i będę o tym na przyszłość pamietał , a poza tym , troche mnie już ten model zmęczył. Będę się starał mimo wszystko te kilka brakujących elementów w miare upływu czasu doklejać , a co za tym idzie , jak tylko go skończę , wstawię galerię. Na razie model powędrował na półkę i tam oczekuje ciągu dalszego , a ja zajme sie modelem , na który miałem juz ochote od dawna :-D . Mam nadzieję , że ci którzy oczekiwali efektu finalnego nie bedą mi mieli za złe mojej decyzji :lol: .
Jeszcze fotka stanu modelu na dzień dzisiejszy :

Obrazek

To by było na tyle - do zobaczenia już niebawem w nowej relacji.
papa

Awatar użytkownika
belfast

#25 Post autor: belfast » 2010-07-15, 20:02

dobrze że model zostanie dokończony bo naprawdę fajna konstrukcja :mrgreen: zmęczenie materiałem jest najgorsze :lol:

Awatar użytkownika
scorpions

#26 Post autor: scorpions » 2010-07-15, 20:09

Dzięki za dobre słowo :-D

Dokończony zostanie na pewno , bo szkoda by było tyle farby zmarnować. Szkoda , że R-t wcześniej nie zwrócił uwagi na powierzchnie przed malowaniem , bo to najbardziej powoduje , że przechodzi mi ochota na sklejanie pirani. Niemniej , jak mówiłem , z czasem model dokończę.

Awatar użytkownika
r-t

#27 Post autor: r-t » 2010-07-15, 21:05

I namieszałem :roll:
Model dokończ koniecznie bo w przeciwnym razie nie da mi to spokoju :evil:
Traktuj to jako poligon doświadczalny, tym bardziej, że już na prawdę niewiele zostało :!:

To co teraz planujesz pociachać :?:

Pozdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#28 Post autor: scorpions » 2010-07-15, 21:19

Cześć !

R-t wcale nie namieszałeś , a wręcz przeciwnie , zwróciłeś uwagę na bardzo ważne elementy , których ja nie widziałem ( albo nie chciałem widzieć :mrgreen: ) , wprawdzie jak sam mówisz , nie "siedzisz" w kartonach , ale Twoje dokonania w plastikach robią wrażenie , cały czas podglądam Twoje relacje i wierz mi sporo można sie z nich nauczyć , tak więc Twoje wypowiedzi traktuje jako bardzo dobre rady i postaram się z nich wyciągnąć odpowiednie wnioski , a w razie czego bedę pytał :-D , zwłaszcza , że nie jesteś człowiekiem którego dorobek modelarski kończy się na stukaniu w klawiaturę :mrgreen: , a wręcz przeciwnie , sporo robisz i sporo pokazujesz , a że robisz to naprawdę dobrze , to Twój wpis można odebrać jako zwrócenie uwagi na istotne szczegóły , a nie jako bezsensowną krytykę w stylu "kicha" , od kogoś co nic nie klei , ale do bicia piany pierwszy ( bo takich nie brakuje ). Generalnie nie lubię słodzic ludziom , ale w tym wypadku musiałem to napisać , abyś spał spokojnie :mrgreen: . Teraz wezmę się za to :

Obrazek

Oczywiście w standardzie :mrgreen:
papa

Awatar użytkownika
r-t

#29 Post autor: r-t » 2010-07-15, 22:18

Panie kolego bez przesady proszę, swoją drogą zapraszam do spróbowania sił w pcv-ach a zobaczysz, że to nie takie trudne ;-)
Ja ostatnio nie potrafię skleić modelu w standardzie, a co za tym idzie mam ich kilka rozgrzebanych :-/

Będę kibicował przy Horch-u, tyle że po cichu :-)

Pozdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#30 Post autor: scorpions » 2010-07-16, 01:49

r-t pisze:swoją drogą zapraszam do spróbowania sił w pcv-ach a zobaczysz, że to nie takie trudne
Może kiedyś... :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”