[R] Polski czołg pływający "PZinż. 130" MM

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Jaroslav

#106 Post autor: Jaroslav » 2009-12-20, 01:34

Cześć Łukasz
Moim zdaniem, jak na początkującego modelarza wysoko stawiasz sobie poprzeczkę (ogniwkowe gąsienice).
Brakuje Ci jeszcze wprawy w kształtowaniu i obróbce papieru ale masz predyspozycje żeby te braki szybko nadrobić - mam tu na myśli twoje kombinacje np.nad poprawieniem kształtu lufy. Ja bym ją osobiście wywalił i zrobił jeszcze nawet z 5 razy, aż by wyglądała jak należy, rozumiem, że dla Ciebie to i tak jest już duży krok naprzód ale kombinuj tak dalej, poprawiaj co Ci się nie podoba wyciągaj wnioski i pomalutku, systematycznie podnoś sobie poprzeczkę, a z czasem dojdziesz do mistrzowskiego poziomu. Tylko pamiętaj że wtedy z reguły nieuniknionym staje się malowanie całości ;-)
I właśnie co do tego malowania... jak pomalujesz NKM wraz z jarzmem to i tak nie dobierzesz koloru farby, aby nie kontrastowała z resztą modelu, więc może pomyśl nad pomalowaniem całości? ;-)
Jak byś się zdecydował to warto by model uplastycznić dodając nity, pomyślałem o tym bo skoro chcesz ogniwka wycinać to i nitów sobie możesz narobić ;-)
Instrukcję jak je się łatwo wykonuje masz tu:
http://www.papermodels.pl/index.php?topic=1114.0
No i wracając do tej lufy NKM'u....
Ja ją wyszlifowałem z wykałaczki i dodałem tylko papierowy rozpraszacz płomieni, tak bym też Tobie radził bo z papieru jej się nigdy realistycznie nie zrobi w tej skali, a przynajmniej mi się nie udało...
Żeby Cię zachęcić pokażę jak mi to wyszło:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Kolejna sprawa to że niepotrzebnie zaokrągliłeś bandaże kół jezdnych, a jest to element dość rzucający się w oczy, na przyszłość zwracaj uwagę na takie rzeczy, pooglądaj zdjęcia oryginału, relacje innych kolegów którzy już dany model sklejali a z pewnością z takim przygotowaniem będzie Ci dużo łatwiej szło ;-)
Pozdrawiam serdecznie i
Jarek

Awatar użytkownika
46lukasz

#107 Post autor: 46lukasz » 2009-12-20, 01:57

Jaroslav pisze:Brakuje Ci jeszcze wprawy w kształtowaniu i obróbce papieru ale masz predyspozycje żeby te braki szybko nadrobić
Dzięki :-D
Jaroslav pisze:jak pomalujesz NKM wraz z jarzmem to i tak nie dobierzesz koloru farby
Zdaję sobie z tego sprawę
Jaroslav pisze:malowanie całości
Myślałem nad tym, ale myślę że nie tym razem
jest to dopiero mój 2 model czołgu w życiu,nigdy nie malowałem żadnego modelu a w tym egzemplarzu nadruk jest ok więc myślę że tak zostanie.Oczywiście zdaję sobie sprawę że malowane modele wyglądają o wiele lepiej.
Może w przyszłości zrobię ten model z wnętrzem kabiny, malowaniem nitami itp. ale jeszcze mam za mało doświadczenia :mrgreen:

Co do lufy to spróbuje jeszcze parę razy :mrgreen:
Jaroslav pisze:niepotrzebnie zaokrągliłeś bandaże kół jezdnych
Niestety na sieci niema za dużo fotek tego czołgu a w instrukcji pisało żeby zeszlifować wiec tak zrobiłem.Niestety na tych kołach powinna być taka obręcz (kolor zielony) ale niestety trudno było jej nie zetrzeć podczas szlifowania (a potem pomalować żeby dosyć równo wyglądała) więc zamalowałem całość.
Kolejnym problemem z tymi obręczami byłoby to, że nawet gdybym nie szlifował to i tak,wycinanka jest tak zaprojektowana i te bandaże są białe a obręcz zielona -i znowu problem z malowaniem

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#108 Post autor: 46lukasz » 2010-01-03, 16:57

Cześć

Kupiłem farbkę i myślę że nawet z nią trafiłem :-D
Jest to Humbrol 78
Pomalowałem lufę 1 warstwą i wygląda to tak:
Obrazek Obrazek
Zdobyłem także siateczkę. Pomalowałem ją 1 warstwą czarnego
Wygląda to tak:
Obrazek Obrazek

Myślę że jak dobrze pójdzie to już dzisiaj będzie lufa oraz wszystkie elementy potrzebujące siateczki :mrgreen: :lol:

Zrobiłem ten ponowny test krwi o którym wspominałem.To co było źle, się podnosi i jest coraz wyżej normy-ale znowu coś tak innego się obniżyło i był dym na chacie :mrgreen: :-P
Na szczęście skończyło się na tym że skończę czołga i zanim zacznę kolejny model muszę mieć 2 tyg przerwy
Myślę że nie jest tak źle ale chyba się zanudzę przez te 2 tygodnie :mrgreen:

-Łukasz

PS: Panowie, mam kolejny problem, Czym zmyć humbrola z pędzelka?

Awatar użytkownika
scorpions

#109 Post autor: scorpions » 2010-01-03, 17:07

46lukasz pisze:Czym zmyć humbrola z pędzelka?
Ja zmywam zwykłym rozpuszczalnikiem.

Awatar użytkownika
46lukasz

#110 Post autor: 46lukasz » 2010-01-03, 17:10

scorpions, Dzięki. Dobrze że udało mi się przynajmniej zmyć z umywalki bo wtedy to były by jaja :mrgreen:

-Łukasz

Awatar użytkownika
OSTOJA

#111 Post autor: OSTOJA » 2010-01-03, 18:11

46lukasz pisze:Czym zmyć humbrola z pędzelka?
Benzyną lakową, kupisz w każdym sklepie z farbami.

Awatar użytkownika
46lukasz

#112 Post autor: 46lukasz » 2010-01-03, 18:39

Witam ponownie
Jedna część kadłuba która potrzebowała siateczki została zmontowana :
Obrazek Obrazek Obrazek
Siateczka okazała się mieć za duże oczka więc nakleiłem tą część na siatce 2 razy- raz normalnie a raz z ukosa przez co wygląda jak siatka z x-ami :mrgreen:

No i jeszcze fotka ogólna
PS:W realu kolor lufy jest bardziej podobny do poszycia ,a na fotce lufa się rzuca w oczy :-/
Obrazek

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#113 Post autor: 46lukasz » 2010-01-04, 02:51

Doszedł tłumik(chyba) wraz z opakowaniem-średnio jestem z niego zadowolony.
Wyszedł tak ponieważ nie dokładnie wykonałem błotnik.Można powiedzieć że obydwa :-/ są one bardzo wiotkie i przez to pojawiły się liczne ,widoczne załamania kartonu.Proponuję wszystkim kto ma w planach ten model, podkleić je na tekturę oczywiście z przemyśleniem tego,że będzie zaginane.

Obrazek Obrazek Obrazek

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#114 Post autor: 46lukasz » 2010-01-04, 19:42

Hej
Pomalowałem lufę już trzecią warstwą.Prezentuje to się tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jako że pierwszy raz korzystam z Humbroli, nie wiem jak te farbki się zachowują. W moim wypadku lufa się można powiedzieć klei niczym plastelina.Czy to normalne? A może poprostu farbka jeszcze nie doschła?
Niestety lufa dalej rzuca się w oczy. Jutro dodam parę fotek w świetle naturalnym bo zauważyłem że tak wygląda o wiele lepiej.
Jeśli dalej będzie źle, pomaluję lufę drugą farbką którą kupiłem.
Jutro zrobię mały test tych farbek żebyście ocenili jaka lepsza-jutro bo przy świetle dziennym

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#115 Post autor: 46lukasz » 2010-01-05, 00:17

Witam ponownie

Farbką o której wspomniałem wcześniej pomalowałem starą wersję lufy
Wyszło to tak:(tylko 1 warstwa)
Obrazek
Dalej nie mogę się zdecydować
Co o tym myślicie?

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#116 Post autor: 46lukasz » 2010-01-05, 14:25

Elo
Tak jak zapowiadałem, dodaje kilka fotek przy świetle naturalnym
Najpierw te z nową lufą:
Obrazek Obrazek
I te z starą lufą którą użyłem aby przetestować drugą farbkę:
Obrazek Obrazek Obrazek
Dalej nie mogę się zdecydować i ponownie proszę was o pomoc
PS:Sorki za syf na biurku :mrgreen: :oops: zazwyczaj prezentuje model na macie a tam jest zawsze czysto :mrgreen: :lol:

-Łukasz

Awatar użytkownika
OSTOJA

#117 Post autor: OSTOJA » 2010-01-05, 14:32

Tak wg mnie to żadna z tych farbek nie jest wstrzelona w kolor modelu. Jeżeli czujesz się na siłach to zdecyduj się na którąś i pomaluj cały model (oprócz gąsek), ale wtedy przed malowaniem przydałaby się imitacja nitów. :-P :roll: :mrgreen: Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
46lukasz

#118 Post autor: 46lukasz » 2010-01-05, 14:36

OSTOJA, tak jak mówiłem wyżej,z malowaniem nie tym razem :-|
Poza tym to byłyby chyba nie możliwe bo już zamontowałem te siateczki i różne bzdety a te, trzeba byłoby pomalować przed sklejeniem :-/

Co do farbki chodziło mi która jest bliższa kolorowi modelu, to że nie znajdę idealnego koloru-wiem :mrgreen:

-Łukasz

Awatar użytkownika
scorpions

#119 Post autor: scorpions » 2010-01-05, 14:56

Fajny zegarek , że o padzie nie wspomnę :mrgreen: :mrgreen: ( żartuję ).

Zgadzam się z Ostoją , w kolor nie trafisz , najprawdopodobniej ze względu na wiek kartonu , a z tych farbek , które zaprezentowałeś , raczej żadna nie pasuje ( moim skromnym zdaniem ). Zastanów się poważnie nad malowaniem całego czołga , omijając delikatnie te różne "bzdety".

Awatar użytkownika
46lukasz

#120 Post autor: 46lukasz » 2010-01-05, 15:12

Chyba tylko to mi zostaje :-/
Zastanowię się nad tym a w międzyczasie dorobię parę części :mrgreen:
Nie jestem jednak do tego przekonany ale chce ten model wykonać jeszcze raz, za jakiś czas oczywiście i wtedy będę go malował na 100%

http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=1275 <--- tutaj też jest lufa innego koloru i nie jest wcale źle.U mnie ta lufa naprawdę nie rzuca się w oczy w realu tylko na fotkach tak wychodzi :evil:

-Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”