[R] Prawie jak Titanic czyli MS Batory z MM 4-5-6/2008

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#46 Post autor: scorpions » 2009-12-11, 17:43

Ceva pisze:Znajdziesz je w przewodzie elektrycznym typu linka
Tam zacząłem poszukiwania :mrgreen: i wiesz co - znalazłem :mrgreen:

EDIT:

Niestety , wykonanie w miarę ładnego relingu w tej skali jest ponad moje siły , druciki mi się gną , wszystko się rozłazi itd. nie dam rady , pozostaje mi kupić gotowy ( jeśli uda mi się w miaro tani takowy znaleźć ) , chyba , że ktoś posiada takowy niepotrzebny , mógłby go odstapić po rozsądnej cenie. Tak więc reling na razie sobie daruję.

Awatar użytkownika
scorpions

#47 Post autor: scorpions » 2009-12-12, 23:27

Bondżorno !

Powstało - pokład nawigacyjny i komin na razie przedni ( te otwory w kominie w rzeczywistości nie są takie postrzępione , tylko tak na fotce w makro wyglądają ):

Obrazek Obrazek

I na kajaku:

Obrazek

I rzut oka na całość:

Obrazek

Ceva i co , naprawdę jest aż tak źle :?: :?: :-P

No i w ten sposób zakończyłem drugi etap budowy ( po kadłubie ) , Batory powędrował do swego miejsca przeznaczenia i tam oczekuje na ciąg dalszy. Teraz zabieram się za jeździdło ( skleje od początku do końca , ino tego Batorego robię tak na raty :mrgreen: , ale na bank też go skończę ). Już nawet co nieco zrobiłem:

Obrazek

Mam nadzieję , że tym razem mój następny model , Cevie będzie sie podobał :-P .
Może ktoś pokusi się o zgadnięcie , co to będzie za pojazd.
Do nastepnego , ale już w innej relacji.

dysproz

#48 Post autor: dysproz » 2009-12-19, 18:57

Hej scorpions,

Ładnie, ale brakuje jeszcze niektórych części. Też biore się za to cudeńko. Na jaką grubą tekturę naklejałeś wręgi???
Ja nakleję na 0,9mm. Będzie dobrze???

Awatar użytkownika
scorpions

#49 Post autor: scorpions » 2009-12-19, 21:11

dysproz pisze:Ładnie, ale brakuje jeszcze niektórych części
Jeszcze brakuje :mrgreen: :mrgreen:
dysproz pisze:Na jaką grubą tekturę naklejałeś wręgi
1mm.
dysproz pisze:Ja nakleję na 0,9mm. Będzie dobrze
Powinno być dobrze , ale będziesz musiał uważać na szerokość wycięć we wręgach , co by za duże nie były.

A tak w ogóle to życze powodzenia , wbrew pozorom przez te mikroskopijne elementy model jest bardzo trudny , dlatego ja upraszczałem je jak tylko mogłem i w miare możliwości wykorzytywałem inne materiały , jak kawałki izolacji kabla itp. Niemniej 3mam kciuki.

dysproz

#50 Post autor: dysproz » 2009-12-20, 11:43

scorpions pisze:Niemniej 3mam kciuki.
Dzięki

Ja z budową się nie będę śpieszył. Kurcze cały czas myślałem, że mam w domu jeszcze 0.9mm tekture. Teraz patrze, bo chciałem nakleja wręgi, a tu mi został mały kawałeczek. Nie pozostaje mi nic innego jak wręgi nakleic na tekturkę 3,3mm. Chyba nie będzie za gruba co??? Tylko będę musiał poszerzac wcięcia we wręgach. :mrgreen:

Awatar użytkownika
r-t

#51 Post autor: r-t » 2009-12-20, 11:53

Wydaje mi się, że to nie jest najlepszy pomysł <roll> konstrukcja będzie ciężka, aby precyzyjnie wyciąć wręgi i podłużnicę będziesz musiał się dość solidnie napocić a jak już sam doskonale wiesz karton 3mm nie jest najprostrzy w cięciu.

Czy nie lepiej zamówić cały arkusz kartonu 1mm :?: przecież nie kosztuje majątku :?:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kroolo

#52 Post autor: Kroolo » 2009-12-20, 12:03

3,3mm? Ale chyba nie falista? :mrgreen:

Daj spokój, zamęczysz się chłopie przy wycinaniu, a efekt i tak wyjdzie kiepski - poszukaj zwykłej 1mm, nie wiem, może z jakiegoś pudełka, czy coś. Może masz w pobliżu sklep dla plastyków, tam z pewnością kupisz za kilka pln....

Awatar użytkownika
scorpions

#53 Post autor: scorpions » 2009-12-20, 12:18

3,3 mm. :?: :shock:

Absolutnie , będziesz ten szkielet chyba musiał brzeszczotem wyciąć , a generalnie Batory , mimo że jest malutki to jest bardzo dobrze opracowany i przy takim grubym szkielecie mogą Ci pozostałe elementy nie pasować , 1mm. jest w sam raz. Nie wiadomo skąd pochodzisz , ale ja np. w tekturę 1mm. zaopatruję się w składnicy harcerskiej ( Wrocław ) , ew. czasami można ją spotkać na Allegro , albo tak jak radza koledzy szukać w materiałach codziennego użytku. Niemniej 3mm. stanowczo odradzam.
pzdr.

dysproz

#54 Post autor: dysproz » 2009-12-20, 15:34

U mnie w sklepie mają 0.9mm. To pójdę ją kupic. Przecież ta tektura(0,9)jest cienka. Jak na wręgi zamocowac poszycie???A nie chce robic podposzycia.

Awatar użytkownika
scorpions

#55 Post autor: scorpions » 2009-12-20, 17:22

Taka tektura sama w sobie może i jest cienka , ale po zmontowaniu wszystkich podzespołów szkieletu do kupy , całość będzie dosyć sztywna. jeżeli nie chcesz robić podposzycia , to wyjść masz kilka:

- Zeszlifować wręgi o grubość ok. 0,2mm. i okleić je paskami papieru ( w tym wypadku 0,2 mm. ) i na tych paskach łączyć poszczególne kawałki poszycia.

- Możesz wyjść z założenia , że elementy poszycia są idealnie opracowane i naklejać je na pół wręgi , mówiąć inaczej łączysz te kawałki na tej wrędze , czyli zostaje Ci 0,5 mm. na przyklejenie kawałka poszycia.

- Wypełnienie czymś szkieletu , pianka montażowa , kawałki pianki z kwiaciarni itp. , ale to jest dosyć pracochłonne , gdyż trzeba te wypełnienie kształtować , szlifować i ew. szpachlować , po czym znowu szlifować.

I taka porada , jeżeli nie podoba Ci się kolor poszycia w wycinance ( tak jak mi :mrgreen: ) proponuję użyć barwionego brystolu ( tak jak ja zrobiłem u siebie ) , zaletą jest to , że nie trzeba retuszować , a w razie potrzeby można dorobić sobie takich elementów ile dusza zapragnie.

Podsumowując - musisz pomyślec i pokombinować , co Ci najlepiej podpasuje , oczywiście jeżeli chcesz się męczyć i próbować to nikt Ci nie zabroni zrobienia szkieletu z tektury 3mm.
Mam nadzieję , że jak ruszysz z budową to założysz relacje.
pzdr.

dysproz

#56 Post autor: dysproz » 2009-12-21, 07:01

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz.
scorpions pisze:Zeszlifować wręgi o grubość ok. 0,2mm. i okleić je paskami papieru ( w tym wypadku 0,2 mm. ) i na tych paskach łączyć poszczególne kawałki poszycia.
Raczej zrobię tak.
scorpions pisze:Mam nadzieję , że jak ruszysz z budową to założysz relacje.
Nie wiem jak to będzie, bo nie mam na razie porządnego aparatu.
scorpions pisze:jeżeli nie podoba Ci się kolor poszycia w wycinance ( tak jak mi :mrgreen: ) proponuję użyć barwionego brystolu ( tak jak ja zrobiłem u siebie )
Zrobie ten kolor co w wycinance, ale powiem, że czerwone poszycie w twoim wykonaniu bardzo mi się podoba :mrgreen: . Czerwono- czarny MS Batory wygląda jak statek bliźniaczy RMS Titanic.

Awatar użytkownika
scorpions

#57 Post autor: scorpions » 2009-12-21, 14:08

dysproz pisze:że czerwone poszycie w twoim wykonaniu bardzo mi się podoba
Dzięki , oprócz mnie chyba jesteś jedyny któremu sie podoba :mrgreen: :mrgreen:
dysproz pisze:statek bliźniaczy RMS Titanic
Domyślam się co chciałeś powiedzieć , ale między Batorym a Titaniciem jest taaaaka przerwa. Po pierwsze okres z którego pochodzą oba statki - Batory , lata trzydzieste , Titanic 20 lat wcześniej , do tego dochodzi wielkość , pojemność i klasa statku. Swoją drogą to ciekawe , że Titanic w służbie był 4 dni , a znany jest do dziś , a o takim Olimpicu ( bliźniacza jednostka ) prawie nikt nie słyszał.
Ostatnio zmieniony 2009-12-21, 16:08 przez scorpions, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Patryk.K

#58 Post autor: Patryk.K » 2009-12-21, 15:16

scorpions pisze:okres z którego pochodzą oba okręty - Batory , lata trzydzieste , Titanic 20 lat wcześniej
scorpions pisze:do tego dochodzi wielkość , pojemność i klasa okrętu.
Ani MS Batory ani RMS Titanic nie są okrętami.

dysproz

#59 Post autor: dysproz » 2009-12-21, 15:49

Patryk.K pisze:Ani MS Batory ani RMS Titanic nie są okrętami.
Transatlantykami???

Awatar użytkownika
Patryk.K

#60 Post autor: Patryk.K » 2009-12-21, 15:57

Tak, ale generalnie chodziło mi o to, że są to statki, a nie okręty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”