Republic P-47 D-25 Thundebolt - AH [relacja]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
el_paw

#31 Post autor: el_paw » 2008-02-12, 21:04

Witam
Świetna robota!!! Chyba przez Ciebie będę musiał kupić sobie ten model :mrgreen:

Mam pytanie: Czy po polakierowaniu kadłuba nie ma problemów z przyklejaniem do polakierowanej powierzchni innych części?
Ja miałem problem z wikolem który kleił, ale po jakimś czasie "odchodził" od modelu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#32 Post autor: tad » 2008-02-12, 21:14

Dzięki El_Paw.

Nie ma problemu - do takiej powierzchni przykleja się wszystko - jestem pewien, że również BCG by się przykleił. Jeśli Twój Wikol odchodził, to być może kleiłeś zbyt rozwodnionym, przestarzałym (!) lub wilgotność otoczenia rozkleiła delikatną spoinę. Proponuję Ci używać Pattexu - powszechnie dostępny, względnie tani, nie brudzi tak jak Wikol, bardzo mocno trzyma, nadaje się do spoin na styk oraz miejsc, które będzie widać. Pattexem zaklejam krawędzie w rodzaju: brzegi wnęk czy krawędzie burt - unika się postrzępienia i nierówności.
TAD

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#33 Post autor: tad » 2008-02-19, 21:49

Cześć,
dzisiaj tylko taki wstęp do stateczników i sterów - na zdjęciach jeszcze bez waloryzacji i lakierowania, brakuje sterów wysokości i detali. Owiewki przy statecznikach poziomych powinny być moim zdaniem szersze (dałoby się je wtedy odpowiendio wyprofilować) - tak mi wychodzi z analizy zdjęć samolotu.

Więcej będzie widać na fotkach ze sterami po lakierowaniu.

Obrazek Obrazek Obrazek

TAD

Awatar użytkownika
Ceva

#34 Post autor: Ceva » 2008-02-19, 22:24

tad pisze:Owiewki przy statecznikach poziomych powinny być moim zdaniem szersze (dałoby się je wtedy odpowiendio wyprofilować)
To samo miałem w swoim Thunderbolcie przy skrzydłach.

A nie bawisz się w pocienianie krawędzi oklejek? Przy Twoich umiejętnościach mogłoby to dać dobre wyniki.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#35 Post autor: tad » 2008-02-19, 22:50

No właśnie nie pocieniałem krawędzi - rzecz w tym, że w prawdziwym Thunderbolcie jest taki kołnierz-owiewka, który wyraźnie widać koło stateczników. Gdybym to jakoś ukrywał, to nie byłoby jak w prawdziwym samolocie. Zobacz mojego Thunderbolta z Orlika - tam na statecznikach nie ma tego kołnierza - jest tylko narysowany - niezbyt dobrze odpowiada to rzeczywistemu obiektowi.

Przy okazji - przypomniało mi się, jak fotografowałem te owiewki w P-11C koło mnie w muzeum (budynki widzę z balkonu...). Uśmialibyście jakie tam są odstępy - to chyba wynika ze zmiennego kąta zaklinowania stateczników. Konkluzja jest taka, że czasem, gdy staramy się wszystko zrobić super ładnie, to odbiegamy od wyglądu prawdziwych samolotów.
TAD

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#36 Post autor: tad » 2008-02-20, 20:26

Cześć,
dzisiaj gotowe stery i stateczniki, już polakierowane. Jak widać zrobiłem waloryzację - tak po prostu lubię - załączam również zdjęcia czystych elementów, żeby było widać, że waloryzacja to nie przymus, tylko mój wybór. Więcej o sposobach na mojej stronie - może zresztą zrobię z tego mały poradnik.

Obrazki:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

TAD

Awatar użytkownika
Sprudin

#37 Post autor: Sprudin » 2008-09-10, 17:27

Witam,

Co tam słychać u Thunderbolta? :-) Są jakieś postępy w budowie? :-)

Pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#38 Post autor: tad » 2008-09-11, 00:09

Cześć,
są małe postępy i przepraszam za chwilowy zastój. Na usprawiedliwienie mam tyle, że wkrótce pokażę ukończonego Glostera Meteora (już tylko podwozie) no i korzystam ostro z sezonu rowerowego - w trzy miesiące nakręciłem 2,5 tys. km. - niewiele, ale to głównie siłowa wspinaczka i zjazdy. Jak się ochłodzi to Thud wróci na tapetę.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
Kroolo

#39 Post autor: Kroolo » 2009-03-02, 23:59

Jak tam thunderbolt ?

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#40 Post autor: tad » 2009-03-03, 01:08

A na razie nie drgnęło - kleję Avię - relacja na mojej stronie.
TAD

elire

#41 Post autor: elire » 2009-03-10, 16:57

Godny Podziwu :)

Awatar użytkownika
OSTOJA

#42 Post autor: OSTOJA » 2009-12-16, 20:57

Jak postępy.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#43 Post autor: tad » 2009-12-16, 21:07

Na razie żadne - kleję inny model. Ale dzięki za pamięć :-)
TAD

Krakus

#44 Post autor: Krakus » 2009-12-16, 21:48

Oj marniuśko...marniuśko : mocium panie...mocium panie -/ na stronce, którą tak zachwala, z której karze brać przykład jako wzorzec jakoś nie widac tego ,,dzieła sztuki modelarskiej,, gościu chyba spasował.

Ponadto:
Zrobiłem wnikliwy podgląd na Jego stronce i zauważyłem wiele bubli... tak bubli, które nie zasługują na stwierdzenie model lecz kartonowa zabawka, oto niektóre z nich, gdyż lista byłaby długa:
- ,,P-47,, GPM - niewłaściwie uformowany kąt natarcia skrzydeł, co spowodowało, że zmienił się profil skrzydła.
- ,,Li-2,, Mały Modelarz - podwozie wygląda jak ulepione z plasteliny, kopułka astronawigatora niewłaściwy kształt, w dodatku koloru niebieskiego, jest to opakowanie z Polopiryny S.
- ,, Fw-190,, Mały Modelarz - osłona kabiny wykonana z niebieskiego kartonika, zupełny brak uplastycznienia tej kabinki, w przeciwieństwie do Ostoji, który w ,,PWS-54,, kabinkę, oraz przedział pasażersko-transportowy uplastycznił.
- ,,RWD-8,, Mały Modelarz - retusz woła o pomstę do piekła, krawędzie upiprane farbą.

Łopaty śmigieł w wielu modelach są żle uformowane a niektóre są płaskie i powyginane, jak wagony w katastrofie kolejowej, natomiast ich piasty są białe.

Nie widzę powodu, aby się wymądrzać skoro samemu ,, produkuje,, się buble.
Jak stwierdziłem, są to tylko niektóre ,,modele,, z Jego stronki, ale jeżeli ten ów zechce to zrobię dalszą wyliczanke.
Uważam, że Tad przegina z tą bezzasadną krytyką, zwłaszcza w sytuacji, gdy sam nie jest w porządku.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#45 Post autor: tad » 2009-12-16, 21:58

Krakus - sprawdź z jakich lat są modele, które skrytykowałeś. Zgadzam się, że one są marne, ale to modele z moich dawnych lat. Co więcej - nawet te nowsze swoje modele uważam za słabe - wyraźnie o tym piszę na mojej stronie. Dlatego nie rozumiem - z czego robisz mi zarzut? Czy po prostu szukasz zaczepki z nudów?

Nie wiem skąd wziąłeś to "dzieło sztuki modelarskiej" przy moich modelach - znowu coś złośliwie wpisujesz.

Na koniec - Internet nie uświadczył ani jednego Twojego modelu, więc jesteś ostatnim, który powinien coś komuś wytykać w zakresie modelarstwa. Trudno mi z Tobą rozmawiać o modelarstwie, skoro nie wiem, czy wiesz co to znaczy, a na złośliwe przepychanki nie mam ochoty.

Aha - zachowaj proszę tę odrobinę kultury i nie pisz do mnie per gościu. Nie znamy się i niech tak zostanie.
TAD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”