[RELACJA/GALERIA] WAK 2/2006 PZL 50A Jastrząb

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#76 Post autor: tad » 2009-12-16, 19:51

Widzisz - gdybyś tę energię, którą wydajesz na zaczepki, złośliwości i agresywne odzywki poświęcił na klejenie, to model wyglądałby lepiej. A tak - denerwujesz siebie, z modelem drepczesz w miejscu - daj Ci to coś Mój Drogi?
TAD

Awatar użytkownika
r-t

#77 Post autor: r-t » 2009-12-16, 20:17

Ostoja, widzisz Tad Cię punktuje, wskazuje Ci błędy, niedociągnięcia, wyciąga proste wnioski na podstawie tego co widzi, nie będę się teraz rozdrabniał nad tym czy tak jest czy nie bo i nie mam ku temu podstaw, jednakże krytykuje Cię z zachowaniem kultury i nazwijmy to względnej obojętności, natomiast Ty momentami jesteś nieuprzejmy, a i takie teksty jakie adresujesz do kolegi modelarza zamiast pokazać, że jednak nie ma racji są moim zdaniem nie ma miejscu.

Tak więc może warto coś z tym zrobić :?:

Modelu oceniał nie będę bo się nie znam, jednakże pozwolę sobie stwierdzić, że kolor retuszu et ie do końca trafiony.

To by były moje "3 grosze"

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Qwark
Kontakt:

#78 Post autor: Qwark » 2009-12-16, 20:53

Relacja pomału przekształca się w sejmową debatę, która i tak do niczego nie prowadzi. Tyle że tutaj jest więcej kultury. Czy to jest potrzebne? Tad, dlaczego ktoś o mniejszym doświadczeniu ma być bezmyślnym klakierem? Wiem że Cię dokładnie nie zacytowałem i za to serdecznie przepraszam. Ale można sądzić że ktoś kto Tobie nie dorównuje kunsztem, jest dla Ciebie nikim. A teraz wracam do śledzenia relacji.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#79 Post autor: tad » 2009-12-16, 21:14

Qwark - nie chciałem nikogo obrażać i stawiać w roli klakiera - przepraszam za to. Bardziej szło mi o to, że Ostoja reaguje spokojnie na opinie pochwalne i poklask, a gdy pojawia się rzeczowa krytyka to zaczyna personalne zaczepki.

Zauważ też, że pochwalne opinie na forach jego model zbiera raczej od tych mało doświadczonych.

Umiejętności nie tak bardzo decydują o wartości osoby, jak jej gotowość do wzięcia odpowiedzialności za to, co robi. Jeśli ktoś widzi problemy wszędzie, tylko nie u siebie, to budzi sprzeciw - to miałem na myśli pisząc tu.
TAD

Krakus

#80 Post autor: Krakus » 2009-12-16, 22:33

Niegdyś na stronie u Konradusa jeden z kolegów zawsze pisał: ,, każdy sklejać może, jedni lepiej drudzy gorzej,, i miał racje.
Myślę, że ten fakt powinniśmy uszanować, gdyż każdy z nas popełnia błędy i jednocześnie proszę Admina, aby wnikliwiej przyglądał się sytuacji, gdyż postępowanie Tada, ciągłe czepianie się Ostoji uważam za niestosowne i właśnie takie postępowanie często prowadzi do awantur. Tego ciągłego czepiania się Ostoji od dłuższego czasu nie można uważać, jako konstruktywnej krytyki, zwłaszcza, że samemu popełnia się błędy. Proszę nie odpisywać mi na ten post, gdyż to może spowodować eskalację konfliktu a zarazem zamknąć ten problem w tym miejscu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
46lukasz

#81 Post autor: 46lukasz » 2009-12-16, 22:37

Ja też dodam trochę..
Myślę że TAD jest bardzo dobrym modelarzem, jeśli krytykuje to z mocnymi argumentami
..ale kiedy czyta się jego posty to brzmią jak by się czepiał i to nawet mnie troszkę denerwuje. Proszę zmień ton głosu w swoich postach i będzie git.
Takie mam zdanie.

-Łukasz

Awatar użytkownika
OSTOJA

#82 Post autor: OSTOJA » 2009-12-17, 09:43

Post wycofany - ewidentny namacalny błąd piszącego.
Ostatnio zmieniony 2009-12-17, 11:06 przez OSTOJA, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piterski

#83 Post autor: Piterski » 2009-12-17, 10:35

OSTOJA pisze:Piotr, mam egzemplarz z poprzesuwanymi kolorami mogę Ci wysłać, zawsze to można poćwiczyć a wycinanka jest przednia poza naprawdę drobnymi faulami.
Jarku lepiej pokaż jak wygląda to przejście oprofilowania od dołu. Tak bym sam mógł zobaczyć co tam poodcinałeś.
Ten samolot, a właściwie wycinanka z jej poligrafią mi się nie podoba. Dlatego niestety ale się nie skuszę na testowe sklejanie kawałka modelu.

Tak trochę poza tematem to pewne przodujące na rynku wydawnictwa pokazały jaką można osiągnąć jakość graficzną modeli. W wielu jeszcze to jest jak dla mnie nie ten poziom. Z tego tez powodu rzadko kupuje coś nowego, a i na szafie mam już dość duży składzik.

Awatar użytkownika
OSTOJA

#84 Post autor: OSTOJA » 2009-12-17, 11:05

Piterski pisze:Tak bym sam mógł zobaczyć co tam poodcinałeś.
Piotrek nic nie poodcinałem w owiewkach, ja tylko proponuję odciąć, będą się wtedy owiewki lepiej układać, no i powinny być w jednym kawałku. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
OSTOJA

#85 Post autor: OSTOJA » 2009-12-17, 11:46

Osłona wstępnie zamontowana dla sprawdzenia. chyba powinno być wszystko OK.

Obrazek Obrazek

Piotrek, na drugim zdjęciu masz podgląd owiewek.

Awatar użytkownika
Piterski

#86 Post autor: Piterski » 2009-12-17, 12:35

Wygląda to przyzwoicie. Na pewno upierdliwe było formowanie tej końcówki.
Zgodzę się z Tobą że takie oprofilowanie powinno być z jednego kawałka tym bardziej ze chyba to w opracowaniu jak by zsunąć to zejdzie się jak ta lala.

Patrząc na to oprofilowanie w całości mam wątpliwości Tadeuszu czy ono by na pewno starczyło po długości obrysu skrzydła. Na mnie też robi wrażenie za krótkiej jak by ja nie formować.

Awatar użytkownika
OSTOJA

#87 Post autor: OSTOJA » 2009-12-17, 12:56

Piterski pisze:Zgodzę się z Tobą że takie oprofilowanie powinno być z jednego kawałka tym bardziej ze chyba to w opracowaniu jak by zsunąć to zejdzie się jak ta lala.
Tym bardziej, że oprofilowanie w jednym kawałku zawsze można przeciąć kilkakrotnie tam gdzie to dla danego modelarza jest potrzebne. Howgh.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#88 Post autor: tad » 2009-12-17, 13:11

Piterski - pewnie, że mogę się mylić, ale proponuję Ci popatrzeć na to zdjęcie, które Ostoja pokazał na Kworku:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... bcc05a097f
Obrazek

Mam wrażenie, że owiewki są naciągnięte do przodu (zielone poszycie nie pasuje do siebie). Wydaje mi się, że te części nie zostały nacięte i dlatego nie są wyprofilowane jak trzeba.

Ostoja - przyszło mi do głowy, że te zabrudzenia, które dalej powstają, biorą się od pisaka do retuszu. Pewnie nawet po wyschnięciu można go przenieść na palcach, albo rozpływa się pod wpływem kleju wodnego (dlatego te brudne krawędzie). Pomyśl nad rezygnacją z niego i przejściem na farbki akrylowe - najlepiej już przy osłonie. Zwolnisz tempo, poćwiczysz, na pewno będziesz zadowolony.
TAD

Awatar użytkownika
Piterski

#89 Post autor: Piterski » 2009-12-17, 13:29

Trudno orzec, czy to by dało taki zysk na długości by zniwelować te całkiem spore wstawki. Ja osobiście nie bardzo wyobrażam sobie jak to powinno być wyprofilowane.
Sam też nie raz miewam właśnie takie wątpliwości czy właściwie wyprofilowałem dany element bo masz racje, że to jest podstawa. Tu pozostaje co najwyżej zaczekać na kolejną relacje. Może jakiś modelarz zaintrygowany problemem i zainteresowany tym modelem zmierzy się z tematem i uzyskamy weryfikacje naszych spostrzeżeń.
Jarka namawiać na zrywanie tego oprofilowania tylko dla naszej satysfakcji byłoby okrucieństwem. :lol:

Awatar użytkownika
OSTOJA

#90 Post autor: OSTOJA » 2009-12-17, 15:29

Piotrek, tutaj i tutaj masz o PZL 50a Jastrząb z WAK. Dwa te same kartoniaki wykonane orzez różne osoby.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”