Kolejna 109tka czyli Bf-109 G-5 Kartonowa Kolekcja

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
r-t

#31 Post autor: r-t » 2009-12-01, 22:17

Witam po przydługawej przerwie w relacji :roll:

Tym po dłuższym czasie postanowiłem pokazać postępy.
Połączyłem skrzydła z kadłubem, i miałem z tym nie lada problemy, okazało się, że szkielet centropłatu był za szeroki względem poszycia, a wycięcia na dźwigary za bardzo przesunięte do tyłu, ale to raczej wyszły jakieś moje ukryte błędy :-/

O ile z Lewej strony efekt ujdzie:
Obrazek

O tyle z prawej nie :-/ Robiłem co tylko mogłem, naciągałem, przycinałem lecz poległem, a na domiar tego wszystkiego połamałem oprofilowanie :-|

Obrazek

Jak już wspominałem miałem problemy z poszyciem centropłata, i tam też skopałem sprawę :-|

Obrazek

Przy naciąganiu tego wszystkiego do kupy ufajdałem miejsce łączenia klejem, a i szpary są widoczne.

Przypuszczam, że część z tych problemów z centropłatem i połączeniem jego ze skrzydłem bierze się z zastosowania przeze mnie zbyt grubej tektury :oops:

Będę się starał zamaskować te moje babole, na tyle na ile będę w stanie. Od teraz ten projekt traktuje jako trening, bo cudu z tego i tak nie zrobię.

Obrazek

r-t.

Awatar użytkownika
46lukasz

#32 Post autor: 46lukasz » 2009-12-01, 22:21

mi się podoba :-D i dla mnie wcale nie jest tak źle

-Łukasz

Awatar użytkownika
Kroolo

#33 Post autor: Kroolo » 2009-12-01, 23:01

Oprofilowanie to chyba na modelu bezpośrednio chciałeś kształtować, że się tak połamało? Grubość tektury chyba tu za wiele niestety nie namieszała - wystarczyłoby wtedy przykryć ją poszyciem, ew. wystawałoby odrobinką w stronę końcówki.

Edit: okej, zapomniałem że oklejałeś poszyciem najpierw skrzydła, ja zawsze to robię "od środka" w razie jakby miały się pojawić jakieś niespodzianki to łatwiej nad tym zapanować. Widzę że coś wyniesiesz z budowy tego modelu, a że kolorowy to będzie fajną ozdobą. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Abdomen

#34 Post autor: Abdomen » 2009-12-02, 02:07

Jeśli chodzi o oprofilowanie to moim zdaniem zrobiłeś trochę za mało nacięć, natomiast co się tyczy poszycia centropłata to trzeba było przykleić najpierw jego, ja tak zrobiłem. Ty przykleiłeś najpierw poszycia skrzydeł i to właśnie mogło się okazać negatywne w skutkach. U mnie poszycia skrzydeł miały numer 49 a centropłata 50. Już dawno nauczyłem się że kolejność numeracji nie zawsze odpowiada kolejności budowy.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#35 Post autor: tad » 2009-12-02, 11:21

Nie wydaje się Wam, że przód tego modelu został zaprojektowany raczej niedbale? Zwyczajnie kanciasty jest. Tak to bywa, gdy się powiela stare projekty - dobre parę lat temu, ale w przypadku postępu na rynku trącą myszką.
TAD

Awatar użytkownika
r-t

#36 Post autor: r-t » 2010-02-16, 18:24

Witam po bardzo długiej przerwie, powoli wracam do modelu, a razie nie wiele jest do pokazania ale zawsze to coś.

Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety retusz dalej sprawia mi wiele trudności, a i ja mam do niego za mało cierpliwości :-?
W miedzy czasie też wróciłem do skrzydeł Bristol'a :-) jedno już zamknięte drugie zaczyna się robić.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”