jako że weekend spędzałem poza domem to i model nie wzbogacił się za bardzo

powstały kołpaki ze śmigłami:

od spodu doszła antena i część pod przednie podwozie:

tyle na dziś

pozdrawiam
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
OSTOJA pisze:Bryza ma leciutki dodatni (2-3 stopnie) wznios skrzydeł, tak jak na zdjęciu. W twoim modelu wyszedł wznios ujemny. Może dałoby się to poprawić?
Nazewnictwo niewłaściwebelfast pisze:może to zabrzmi dziwnie ale ten skos skrzydeł chyba wyszedł mi na etapie prac ze szkieletem
OSTOJA pisze:Nazewnictwo niewłaściwe- skos skrzydeł to jest odchylenie od linii prostej do tyłu (skos dodatni) lub przodu (skos ujemny). MIG'i 15;17;19 miały skos dodatni. Wznios jest to odchylenie skrzydeł do góry (wznios dodatni) lub do dołu (wznios ujemny - patrz An-24 lub MIG'i 15;17). Wznios i skos zerowy miały s-ty RWD-4 i RWD-5 (patrz moja relacja)
każdy ma jakieś nawyki z pracy ja równieżOSTOJA pisze:Zachowanie właściwego wzniosu, skosu i skręcenia skrzydeł jak i usterzeń ma podstawowy wpływ na poprawny wygląd modelu. Być może jest to moje "skrzywienie" zawodowe. W Twojej Bryzie ujemny wznios skrzydeł "wyszedł" po wklejeniu zastrzałów skrzydeł zewnętrznych. Albo zastrzały są za krótkie albo źle wklejone.