Bryza z MM- czy to się uda?? czas pokaże:)

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
belfast

#46 Post autor: belfast » 2009-05-04, 17:44

Witam wszystkich po majówce :-)
jako że weekend spędzałem poza domem to i model nie wzbogacił się za bardzo :-P
powstały kołpaki ze śmigłami:
Obrazek ObrazekObrazek
od spodu doszła antena i część pod przednie podwozie:
Obrazek
tyle na dziś :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
OSTOJA

#47 Post autor: OSTOJA » 2009-05-04, 19:34

Jak na pierwszy karton świetnie Ci idzie. :lol: Widzę, że tak łatwo nie poddasz się. Tylko dobrze byłoby od czasu do czasu podglądać oryginał na zdjęciach. Bryza ma leciutki dodatni (2-3 stopnie) wznios skrzydeł, tak jak na zdjęciu. W twoim modelu wyszedł wznios ujemny. Może dałoby się to poprawić? :-P

Obrazek

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
belfast

#48 Post autor: belfast » 2009-05-04, 19:54

dzięki za słowa otuchy :-) nie poddam się to pewne bo już za dużo zrobiłem i jestem zadowolony z efektu jaki mi się udało uzyskać :mrgreen:
OSTOJA pisze:Bryza ma leciutki dodatni (2-3 stopnie) wznios skrzydeł, tak jak na zdjęciu. W twoim modelu wyszedł wznios ujemny. Może dałoby się to poprawić? :-P
:arrow: może to zabrzmi dziwnie ale ten skos skrzydeł chyba wyszedł mi na etapie prac ze szkieletem ale z powodu zwichrowania się powierzchni moich skrzydeł ten skosik gdzieś zaginą :lol: :lol: :lol: niestety brak mi jeszcze taki umiejętności żeby takie błędy poprawić :-? :-?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
OSTOJA

#49 Post autor: OSTOJA » 2009-05-05, 07:07

belfast pisze:może to zabrzmi dziwnie ale ten skos skrzydeł chyba wyszedł mi na etapie prac ze szkieletem
Nazewnictwo niewłaściwe :evil: - skos skrzydeł to jest odchylenie od linii prostej do tyłu (skos dodatni) lub przodu (skos ujemny). MIG'i 15;17;19 miały skos dodatni. Wznios jest to odchylenie skrzydeł do góry (wznios dodatni) lub do dołu (wznios ujemny - patrz An-24 lub MIG'i 15;17). Wznios i skos zerowy miały s-ty RWD-4 i RWD-5 (patrz moja relacja). Zachowanie właściwego wzniosu, skosu i skręcenia skrzydeł jak i usterzeń ma podstawowy wpływ na poprawny wygląd modelu. Być może jest to moje "skrzywienie" zawodowe. W Twojej Bryzie ujemny wznios skrzydeł "wyszedł" po wklejeniu zastrzałów skrzydeł zewnętrznych. Albo zastrzały są za krótkie albo źle wklejone. :roll:

Awatar użytkownika
belfast

#50 Post autor: belfast » 2009-05-05, 13:49

witam :-D
OSTOJA pisze:Nazewnictwo niewłaściwe :evil: - skos skrzydeł to jest odchylenie od linii prostej do tyłu (skos dodatni) lub przodu (skos ujemny). MIG'i 15;17;19 miały skos dodatni. Wznios jest to odchylenie skrzydeł do góry (wznios dodatni) lub do dołu (wznios ujemny - patrz An-24 lub MIG'i 15;17). Wznios i skos zerowy miały s-ty RWD-4 i RWD-5 (patrz moja relacja)
:arrow: dziękuje bardzo za poprawienie mnie :-) ja takie rzeczy wiem bo jestem mechanikiem na Okęciu i z samolotami mam codziennie do czynienia :lol: :lol:
:arrow: a co do tego skosiku to się faktycznie pomyliłem :mrgreen: :mrgreen: powinien być wznios :mrgreen:
OSTOJA pisze:Zachowanie właściwego wzniosu, skosu i skręcenia skrzydeł jak i usterzeń ma podstawowy wpływ na poprawny wygląd modelu. Być może jest to moje "skrzywienie" zawodowe. W Twojej Bryzie ujemny wznios skrzydeł "wyszedł" po wklejeniu zastrzałów skrzydeł zewnętrznych. Albo zastrzały są za krótkie albo źle wklejone. :roll:
każdy ma jakieś nawyki z pracy ja również :-P :-P a co do poprawności ( a właściwie nie poprawności :-P ) wykonania przeze mnie tych elementów to jest to moja wina i ja doskonale sobie zdaję z tego sprawę :-? :-? skrzydła próbowałem formować na mokro i nie dopilnowałem ich skręcania się :oops: :oops: mój błąd.. a co do zastrzałów to nie wiem jak z nimi jest bo są przyklejone we właściwym miejscu a wzmocnienie zaproponowane przez autora jest za długie w stosunku do części.. być może to też źle zrozumiałem ale człowiek cały czas się uczy :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
belfast

#51 Post autor: belfast » 2009-05-05, 18:03

W związku z tym że trwają pracę nad kołami dziś tylko taka mała aktualizacja ;-) ;-)
powstało kilka małych anten:
Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam :-D

P.S. następna aktualizacja to będą już najprawdopodobniej zdjęcia całego modelu :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”