Bryza z MM- czy to się uda?? czas pokaże:)

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
łosiu

#16 Post autor: łosiu » 2009-04-14, 20:24

Ming pisze: Ale nigdy się nie poddawaj , nawet jak by coś nie wyszło i ktoś ci się pytał czemu , to mu powiesz że to model Bryzy z ostatniej katastrofy :-P
belfast pisze:model rzeczywiście lekko przypomina tego z Gdyni :-P :-P
To niby miało być dowcipne???? :shock: Na Onecie bym się czegoś takiego spodziewał ale nie na forum modelarskim... :evil:

Awatar użytkownika
belfast

#17 Post autor: belfast » 2009-04-14, 20:48

łosiu pisze:To niby miało być dowcipne???? :shock: Na Onecie bym się czegoś takiego spodziewał ale nie na forum modelarskim... :evil:
to nie miało być nic obraźliwego w stosunku do wydarzeń z Gdyni :!: :!: :!: ja jestem zawodowo związany z lotnictwem i żarty na temat katastrof mnie w nawet najmniejszym stopniu nie bawią i ja sam również nie drwię na takie tematy :!: :!: :!: a to co kolega przeczytał dotyczy modelu :!: :!:

Awatar użytkownika
belfast

#18 Post autor: belfast » 2009-04-15, 18:34

Witam wszystkich :-D tak jak wczoraj pisałem wziąłem się za budowę skrzydeł :-D nie są one szczytem moich marzeń ale i tak jestem z nich zadowolony, jak na mnie to wyszły mi dobrze, ale myślę że zwykły szkielet albo szkielet z kesonem byłby lepszym rozwiązaniem :mrgreen: niestety tego samego nie mogę powiedzieć o stateczniku poziomym a w konsekwencji pionowym :-| :-| stateczniki poziome kształtowałem na mokro i najprawdopodobniej podczas mojej nie uwagi zwichrowały mi się lekko stateczniki i za późno zauważyłem :cry: :oops: :oops: teraz nie bardzo dają się naprawić i nie mają chęci wrócić do poziomu :oops: :oops: konsekwencją mego nie dopatrzenia był problem z prawidłowym ustawieniem stateczników pionowych.. niestety troszkę mam za mało doświadczenia żeby naprawić ten błąd więc tak już zostanie, najwyżej troszkę podmaluje żeby się w oczy nie rzucało..
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ostatnie zdjęcia nie są może na najlepszym tle ale model jest duży i na biurku nie bardzo chciał wyjść w całości :-P :-P model może nie wygląda cudownie ale jak na razie jestem zadowolony z przebiegu prac :mrgreen: :mrgreen: niebawem kolejne zdjęcia :-D
pozdrawiam

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#19 Post autor: tad » 2009-04-15, 20:19

No i tak trzymaj. Kiedy się starasz, rozwijasz i uczysz - zamiast szukać dziury w całym - to nikt Ci złego słowa nie powie. Kibicuję Ci, bo jak na pierwszy model radzisz sobie przyzwoicie.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
belfast

#20 Post autor: belfast » 2009-04-17, 15:16

witam wszystkich :mrgreen:
tad pisze:jak na pierwszy model radzisz sobie przyzwoicie
dzięki Tad :mrgreen: :mrgreen: staram się, wiem że sporo mi brakuje jeszcze do przyzwoitego poziomu, ale nikt nie mowił że będzie łatwo... 8-) 8-)
a teraz do rzeczy :-D korzystając z okazji szkolenia w pracy i wcześniejszego powrotu powstała lotka prawego skrzydła:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
powstały także lotki steru wysokości a także statecznika poziomego:
Obrazek
i to tyle na dziś :mrgreen: :mrgreen: weekend spędzam na uczelni więc raczej wielkich postępów nie będzie :-? :-?
P.S. mam jeszcze takie jedno zapytanko do kolegów i koleżanek(<-dodane na wyraźną interwecję ze strony mojej Ukochanej :mrgreen: :mrgreen: ): a mianowicie, czy Bryza nie jest przydomkiem tylko morskiej odmiany An-28 :?: :?: a transportowy An-28 jest po prostu An-28... :?:

Awatar użytkownika
Kroolo

#21 Post autor: Kroolo » 2009-04-17, 21:53

Transportowy lądowy to chyba ma przydomek Skytruck.

Awatar użytkownika
belfast

#22 Post autor: belfast » 2009-04-18, 07:56

witam wszystkich :-D jako że nie dawało mi spokoju to pytanie zadane przeze mnie to sam też intensywnie szukałem odpowiedzi.. poszukiwania przyniosły efekt, gdyż natrafiłem na taki oto artykuł. i tajemnica została rozwiana :-D :-D :-D
pozdrawiam

Awatar użytkownika
belfast

#23 Post autor: belfast » 2009-04-19, 19:32

Witam wszystkich w kolejnej odsłonie :-D :-D przez ten weekend udało mi się zrobić troszkę w kabinie załogi.. ale na początek ciekawostka jaką dostrzegłem przy robieniu orczyka:
Obrazek
część 8* jest "stelażem do orczyka i ewidentnie zachodzi na części pulpitu bocznego :lol: :lol: :lol:
a teraz zdjęcia kabiny, zdjęcia nie są może najlepsze ale nie dysponuję dobrym oświetlenie do zdjęć :-| :-|
ObrazekObrazekObrazek
jutro wstawię więcej zdjęć :-) niestety popełniłem błąd na początku co do kształtu ścianek bocznych i teraz niestety powstała szparka między ścianką a bocznymi panelami :cry: niestety teraz już nie potrafię tego naprawić ale na szczęście nie będzie tego tak bardzo widać...,tylko ta świadomość pozostaje i psuje smak :-? :-?
dziś wstępnie próbowałem przypasować przednią część bryzy do reszty kadłuba i muszę powiedzieć że jestem zadowolony :mrgreen: :mrgreen: dziś to tyle :-)
pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
belfast

#24 Post autor: belfast » 2009-04-20, 15:21

witam wszystkich :-D dziś jako że miałem troszkę więcej wolnego czasu zrobiłem fotele pilotów:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Przykleiłem już na stałe przednią część do reszty samolotu:
ObrazekObrazek
zrobiłem także przednią szybę..
Obrazek
jest ona chyba troszkę źle zaprojektowana gdyż ciężko jest uzyskać odpowiedni kształt jaki powinna mieć szyba.. mnie się to nie udało, ale i tak jestem zadowolony z efektu jaki mi wyszedł... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wreszcie zaczyna przypominać ta moja konstrukcja samolot :mrgreen: :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kroolo

#25 Post autor: Kroolo » 2009-04-20, 16:11

Fajna nawet ta Bryza. Trochę zdeformował Ci się centropłat, poza tym mam nadzieję że w kolejnym modelu zaczniesz już retuszować krawędzie - dużo to dodaje modelowi. Szpary w oszkleniu może spróbujesz zalepić przy pomocy zwilżonej w superglue wykałaczki? Ja czasem tak łączę takie krawędzie: moczę wykałaczkę w kleju i roluję nią po krawędzi, klej osadza się na tych krawędzi a wykałaczką dociskam je do siebie. Ważne jest aby ciągle rolować wykałaczką bo inaczej się też przyklei i będzie niedobrze ;-)

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#26 Post autor: tad » 2009-04-20, 18:14

Kroolo - super glue nakładany wykałaczką?? Od kiedy to SG nakłada się drewnianymi elementami?? Poza tym metoda "rolowania SG po modelu" brzmi dla mnie jak smarowanie masłem gdzie popadnie. Sorry, ale po Twoich modelach widać, że to się nie sprawdza.

A co do retuszu, to odsyłam Cię do Twojej (nie pierwszej!) relacji z Blochem, gdzie postanowiłeś załatwić sprawę szarą farbką. Już lepiej Ty nie udzielaj porad...
TAD

Awatar użytkownika
belfast

#27 Post autor: belfast » 2009-04-20, 18:40

tad pisze:Kroolo - super glue nakładany wykałaczką?? Od kiedy to SG nakłada się drewnianymi elementami?? Poza tym metoda "rolowania SG po modelu" brzmi dla mnie jak smarowanie masłem gdzie popadnie. Sorry, ale po Twoich modelach widać, że to się nie sprawdza.

A co do retuszu, to odsyłam Cię do Twojej (nie pierwszej!) relacji z Blochem, gdzie postanowiłeś załatwić sprawę szarą farbką. Już lepiej Ty nie udzielaj porad...
TAD
oj Tad to co piszesz jest troszkę nie w porządku, bo każdy ma swoje techniki, jedni lepsze inni gorsze, ale każdy sobie jakoś radzi zbiera doświadczenia. A według mnie takie fora są nie tylko po to aby pokazywać swoje modele ale także wymieniać się technikami, patentami i doświadczeniami więc każdy ma prawo radzić komuś.. jeżeli ludzie by posłuchali się Twojej rady to większości relacji by w ogóle nie było a te co już by były to świeciły by pustkami i byłyby tylko wpisy autora.. ja nie retuszowałem tego modelu bo wydawało mi się że w ogóle go nie ukończę i teraz jestem troszkę zły na siebie za takie myślenie bo model by lepiej troszkę wyglądał..
Ostatnio zmieniony 2009-04-20, 19:33 przez belfast, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kroolo

#28 Post autor: Kroolo » 2009-04-20, 18:43

Cześć tad! Już się bałem że coś się stało bo rzadko Cię widać ostatnio... ;-)

Co do metody to jest jak najbardziej skuteczna - wystarczy spróbować a nie z góry krytykować. Pierwsze namoczenie w kleju wykałaczki impregnuje/gruntuje (niepotrzebne skreślić) ją i kolejnym razem klej już w nią nie wsiąka, lecz osadza się na niej pozwalając się przenieść. Zamiast sg można użyć oczywiście innego kleju - choć już butaprenu raczej nie ale wikol czy BCG powinien być okej.

Co do retuszu: owszem: szary lepszy niż żaden. 8-)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Patryk.K

#29 Post autor: Patryk.K » 2009-04-20, 18:49

tad pisze: Od kiedy to SG nakłada się drewnianymi elementami??
Nie wiem, od kiedy, ale ja tak robię odkąd zapoznałem się z SG, czyli jakieś 1,5 roku. Bardzo dobrze mi się pracuje tą techniką.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#30 Post autor: tad » 2009-04-21, 12:18

Belfast - nie o to idzie, żeby nie pomagać, tylko po co wytykać coś, czego nie można już zmienić? Mógłby długo pisać o tym, co zrobiłes niezbyt dobrze, ale pierwszy model ma swoje prawa i z tej perspektywy idzie Ci całkiem dobrze.

Co do tego rolowania SG to jeszcze chyba nie wiesz, o co mi chodziło.

Kroolo - jestem, tylko niezbyt mi się chce pokazywać na tym forum plastikowym... Kartony są tu już tylko skromnym dodatkiem - efekt zrobienia forum "o wszystkim". Na mojej stronie są nowe modele i aktualizacje, a tutaj pojawię się, ale jak mi się zachce stać koło plastików :-)
Pzdr
TAD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”