[Relacja] Wodnik

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mazter

#31 Post autor: Mazter » 2006-08-25, 10:48

Piterski pisze:Nie wiem tylko czy to należy oklejać od dołu czy od góry.
sam niestety też nie wiem bo to mój pierwszy okręt w wycinance opisali ze trzeba naklejać poszczególne deski poszycia od przodu ale nie napisali czy od góry czy od dołu.. :-/ Bartosz a ty z której strony zaczełeś naklejać poszycie w swoim wodniku?

hmm... tak teraz myślę że nakleję od góry i niebędzie problemów ze stępką...

Awatar użytkownika
Bartosz

#32 Post autor: Bartosz » 2006-08-25, 11:57

od dołu, bo jak od góry to neiwiesz w którym miejscu, i na styk, a nie na pasek na pasku, wtedy ci wyjdzie jakaś przerwa duża miedzy poszyciem paskowym a tym górnym, ale jak aj robiłem na styk te poszycie to mi takze zrobiła sie przerwa.

P.S. Najlepiej obejrzyj mój album na fotosiku, niektóre zdjęcia przedstawiaja jak zrobione jest poszycie. http://hakenbush.fotosik.pl/albumy/19684.html#e

Awatar użytkownika
Mazter

#33 Post autor: Mazter » 2006-08-26, 19:42

nakleiłem 4 deski poszycia tak to wygląda... :-/ niestety trochę się po... kićkało... bo pierwsze dwie deski zacząłem naklejać od tyłu by dobrze to zrobić i niestety zostały namoczone wikolem i się rozciągnęły.. :-?
sa za długie po porostu kolejnymi deskami chciałem "skrócić" i nakleiłem je na nie a nie na styk tylko jedna na drugą... trochę też to nie wyszło bo wyszła mała szparka i musiałem zakleić to kolorem rezerwowym... myślę że po naklejeniu wszystkich desek będzie dobrze i nie będzie widać błędów... oby dalej było lepiej...

ps. od teraz naklejam już wszystkie deski od przodu i jak coś się rozciągnie będzie wystawać to się ciachnie to z tyłu...

nakleiłem stępkę na karton i wyciąłem kawałek z boku kartonu i ponaklejałem na lini stępki takie kostki z papieru i w ten sposób uzyskałem szparkę na stępkę później te kostki się wywali...

Piterski sorki ze nie ma zdjęć tego kleju bo nie mam go w domu tylko w drugim budynku i zawsze zapominam aparat jak tam idę...

Obrazek

Awatar użytkownika
el_paw

#34 Post autor: el_paw » 2006-08-29, 09:44

Jest dobrze choć ja do tej pory popełniłem tylko jeden żaglowiec. Mam pytanie odnośnie konserwacji takich modeli. Jak zabezpieczacie je przed kurzem??? Pytam dlatego, że wydaje mi się że to całe olinowanie podczas odkurzania łatwo uszkodzić.

Awatar użytkownika
Bartosz

#35 Post autor: Bartosz » 2006-08-29, 09:51

Olinowanie, pokryć woskiem, czyli świecą, zrobić przerwę w świecy i włorzyć sznurek, i to tak zmiażdzic żeby sznurek przeleciał przez świece i mamy sznurek po kurzu. Robiłem taki test i miałem dwa sznurki jeden pokryty świecą drugi bez, i po miesiącu na tym bez wosku był kurz, a na ty z woskiem nie było kurzu.

Awatar użytkownika
el_paw

#36 Post autor: el_paw » 2006-08-29, 11:23

Świetny pomysł. Wypróbuję go przy jednym z samolotów tam też kurz bardzo szybko osadza się na nitkach.

Awatar użytkownika
Mazter

#37 Post autor: Mazter » 2006-09-05, 19:49

to tak...
naklejając poszycie tam gdzie nie było pianki wszystko spi.. znaczy wszystko zepsułem... musiałem zerwać poszycie... ale skąd wsiąść części... i jak widzieliście napisałem prośbę o skany... ale dzięki wspaniałemu wydawnictwu jakim jest Mały Modelarz (zawsze sie spotykam z ich pomocą modelarzom - zawsze na meile odpisują) wysłali mi gratis model po moim meilu z prośbą o skan poszycia

A TAK NA UBOCZU: Wydawnictwa modelarskie nie wprowadzają do sprzedaży modeli z drobnymi nie do drukami np na okładce czy gdzieś... ja dostałem taki model... dla kolekcjonerów się nie nadaje bo ma dwie kropki na okładce prawie nie zauważalne ale zauważalny jest nie do druk na instrukcji budowy... serdecznie dziękuję wydawnictwu Mały modelarz za takowy model...

teraz za piankowałem resztę i już biorę sie do pracy... (teraz dopiero tata mi kupił szpachlę samochodową :lol: ) ale już nie będę jej używał... do tego modelu...

To zdjęcia przymiarek jeszcze przed całą historią zrywania poszycia:
Obrazek
Obrazek

na zdjęciu jak teraz wygląda wodnik ująłem moje kleje :-) z prawej strony to niebieskie to BCG od Pentela
Obrazek
widać na wodniku jeszcze delikatnie resztki poprzedniego poszycia.. (tego zerwanego)

A tu takie coś dla Piterskiego:
Obrazek
zdjęcia klei poliuretanowych jakie znalazłem w domu :-P możliwe że to nie wszystkie rodzaje jakie gdzieś są u mnie w domu ale ja znalazłem takie :-D

po zrobieniu zdjęcia znalazłem ten całkiem od lewej i musiałem go wkleić...
Ja używałem tego z prawej...
próbowałem także tego na środku "Purbond" on nie jest już żółty tylko biały... i nie puchnie tak jak ten co używałem...
a te od niego na lewo są takiego samego kolory więc zapewne takich samych właściwości
nie używałem tego "soudal" wiec nic o nim nie powiem...

Jeszcze raz serdecznie dziękuję wydawnictwu Mały Modelarz
Ostatnio zmieniony 2006-09-05, 20:06 przez Mazter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kl-9

#38 Post autor: kl-9 » 2006-09-05, 19:57

a mi wygląda na to że wklejony jest ten całkiem od lewej a nie "całkiem od prawej" ;-)

Awatar użytkownika
Mazter

#39 Post autor: Mazter » 2006-09-05, 20:07

juz popraiwłem ;-).. widać już mój pośpiech.. hehe :-p

Awatar użytkownika
Piterski

#40 Post autor: Piterski » 2006-09-06, 15:06

Mazter, dziękuje Ci za informacje fotograficzną dotyczącą kleju.
Co do modelu to moje gratulacje, po tych Piotrach z Gdańska z krowimi żebrami na poszyciu i szparami że dno wygląda jak dziurawe sito to aż miło popatrzeć jak Ci to wyszło. Czekam na dalsze równie pierwszorzędnie wykonane elementy modelu :-)

Awatar użytkownika
Mazter

#41 Post autor: Mazter » 2006-10-03, 18:08

Piterski pisze:Czekam na dalsze równie pierwszorzędnie wykonane elementy modelu :-)
chciałbym aby tekie były... ale prawda jest inna

moze na początek zdjecia:

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

teraz powiem trochę co się działo... po pierwsze jak widać na zdjęciach na poszyciu nie grają kolory... jest to przyczyną drukowania części... jak wcześniej pisałem części były zdarte i później wydawnictwo MM przysłało mi egzemplarz lecz na szczęście go nie pociąłem i wydrukowałem a wydruk był dopasowywany do kolorów brązu a nie kolorów tych jasnych na dole które się różnią...
a dobrze ze nie pociąłem nowej wycinanki bo po naklejeniu okazało sie ze jedna burta tego co już nakleiłem jest niższa od tej drugiej...
w tej chwili na jednym zdjęciu widać burtę wewnętrzną jest zaczęty na niej retusz na żywo wygląda on lepiej kolory się zlewają zdjęcie było robione w dzień przy mocnym świetle dziennym i wygląda że retusz bardzo sie różni (wykonywany jest farbką plakatową) gdy przygotuje burty i pokłady do naklejenia będę to wszystko pasował aby zobaczyć jak wyjdzie z tymi różnymi poziomami burt (różnica około 1,5mm)
co do poszycia jeszcze to widać takze że "okienka" na armaty są nierówne... (dolna deska i górna) robią taki uskok... nakleiłem to tak mniej wiecej na równo bo niektóre okienka są idealnie równo mozliwe że to jest przyczyną wikolu...
pierwszyu okręt... :-) cieszę się ze nie pociełem nowego egzemparza kiedyś skleję go jeszcze raz ale lepiej :-)

po sklejeniu burt następne zdjęcia

__
zdjęcia wykonane telefonem

Awatar użytkownika
Piterski

#42 Post autor: Piterski » 2006-10-03, 21:13

Prawdę powiedziawszy jakoś nie potrafię dopatrzyć się tego 1,5 mm różnicy.
Ale jeśli naprawdę jest to przyklej najpierw pokład a potem to wszystko pasuj najwyżej z jednej strony dorobisz dodatkową deskę.

Awatar użytkownika
Grzecho

#43 Post autor: Grzecho » 2006-10-05, 13:16

Jak sklejałem model śp. Stara 25 z MM dostałem model w którym brakowało arkuszy. Tak samo wydawnictwo wysłało mi dwa egzęplarze modelu i przeprosili.

Model miodzio

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bartosz

#44 Post autor: Bartosz » 2006-10-05, 13:32

Mazter, czy będziesz robił działa, w burtach, i dlaczego nie są wycięte kluzy (chyba dobrze powiedziałem) i oczywiście na rufie, nie ma miejsca na czarna skrzynkę (nie chodzi mi o skrzynkę z samolotu) na ster. I widzę że przerwa na stepke jest. Wysmienicie (tylko na tą stepkę), kiepsko (na pozostałe babole)

Awatar użytkownika
Mazter

#45 Post autor: Mazter » 2006-10-05, 20:00

kluza - hehe musiałem poszukać informacji na temat tego co to kluza aby ci odpowiedzieć ;-) a odpowiedzą jest to że otwór na kotwicę (kluza) wytnę później :-p

działa będę robił... znaczy są takie moje plany ale czy będą wykonane... chyba tak...

a o jaką ci chodzi czarną skrzynkę? nie wiem o co ci biega :-p czyżby o to miejsce gdzie siedzi gostek manewrujący sterem? jeśli tak to tam pianka zostanie wycięta

może powiedz mi o tych pozostałych babolach więcej aby coś poprawić... przed naklejaniem burt

Dziękuję i pozdrawiam :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”