[galeria] PZL P.7a - Answer

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#31 Post autor: tad » 2008-04-08, 18:58

Qwark - zajrzyj na moją stronę - choćby tutaj. Tam jest jedno z moich zastosowań tego kleju i zdjęcie butelki.
TAD

Awatar użytkownika
Qwark
Kontakt:

#32 Post autor: Qwark » 2008-04-08, 19:02

Wszystko jasne, najlepszejszy wikolowaty, szybko wiaze, uzywam.

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#33 Post autor: edipodium » 2008-04-08, 19:07

tad, a w relacji tego hawkera była pokazana taka mała wiertareczka. Skąd ją wytrzasnąłeś, bo szukam a znaleźć nie mogę :oops: .
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#34 Post autor: tad » 2008-04-08, 19:58

Tę wiertatkę kupiłem na allegro - niecałe 30 zł. Tutaj jest podobna, choć trochę lepsza, a tutaj jest ta moja.

Zamierzam zrobić przy okazji Pfalza mały poradnik o szybkim i prostym sposobie na koła - z użyciem tej szlifierki. Zamiast bawić się w skomplikowane procesy, koła można zrobić w 2 godziny - łącznie z klejeniem krążków i malowaniem końcowym.
TAD

Awatar użytkownika
Ceva

#35 Post autor: Ceva » 2008-04-08, 20:02

tad pisze: Specjalnie nie przepadam za takimi powiększeniami, jak na tych fotkach - gdy się patrzy na model, to niczego takiego jak na obrazkach nie widać.
TAD
Ja wręcz przeciwnie, bo dzięki takim powiększeniom od razu widać co warty jest projekt i praca modelarza.

Z tym przepisem na "wałek" to bardzo ciekawa metoda, a co najważniejsze przynosząca bardo dobry efekt. Ja coś nieco podobnego wykonywałem przy użyciu BCG. A czy ja dobrze zrozumiałem, że Pattex u ciebie służy do wypełnienia tego "wałka"?

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#36 Post autor: tad » 2008-04-08, 20:22

Moim zdaniem modelarstwo to sztuka iluzji - jeśli na modelu w rzeczywistości nie widać, że się farbka rozlała albo coś jest nie tak, to znaczy, że udało się osiągnąć właściwy efekt. Podkreślanie czegoś powiększeniami - gdy model jest 3-4 wiekszy, niż w rzeczywistości - raczej nie pokazuje umiejętności modelarza - pokazuje tylko niedoróbki. Pod lupą każdy - pwtarzam: każdy model wygląda kiepsko. Umiejętności to właśnie ta sztuka łudzenia oczu.

Tak - Pattex służy zarówno do zmiękczania jak i wypełniania tego wałka od wewnątrz - inaczej byłby płaski. Pattex to naprawdę uniwersalny środek - moja prawa ręka. Wypełniam nim wszystkie łączenia i szczeliny - po kilka razy: gęstym, nakładanym sondą, oraz rozwodnionym - nakładanym pędzelkiem. Służy mi do czegoś podobnego jak w metodzie "glutowania" połączeń, tylko jest bezpieczniejszy i wygodniejszy w użyciu. Do łączenia widocznych miejsc na styk jest niezastąpiony.
TAD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”