[galeria] PZL P.7a - Answer
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Tę wiertatkę kupiłem na allegro - niecałe 30 zł. Tutaj jest podobna, choć trochę lepsza, a tutaj jest ta moja.
Zamierzam zrobić przy okazji Pfalza mały poradnik o szybkim i prostym sposobie na koła - z użyciem tej szlifierki. Zamiast bawić się w skomplikowane procesy, koła można zrobić w 2 godziny - łącznie z klejeniem krążków i malowaniem końcowym.
TAD
Zamierzam zrobić przy okazji Pfalza mały poradnik o szybkim i prostym sposobie na koła - z użyciem tej szlifierki. Zamiast bawić się w skomplikowane procesy, koła można zrobić w 2 godziny - łącznie z klejeniem krążków i malowaniem końcowym.
TAD
Ja wręcz przeciwnie, bo dzięki takim powiększeniom od razu widać co warty jest projekt i praca modelarza.tad pisze: Specjalnie nie przepadam za takimi powiększeniami, jak na tych fotkach - gdy się patrzy na model, to niczego takiego jak na obrazkach nie widać.
TAD
Z tym przepisem na "wałek" to bardzo ciekawa metoda, a co najważniejsze przynosząca bardo dobry efekt. Ja coś nieco podobnego wykonywałem przy użyciu BCG. A czy ja dobrze zrozumiałem, że Pattex u ciebie służy do wypełnienia tego "wałka"?
Moim zdaniem modelarstwo to sztuka iluzji - jeśli na modelu w rzeczywistości nie widać, że się farbka rozlała albo coś jest nie tak, to znaczy, że udało się osiągnąć właściwy efekt. Podkreślanie czegoś powiększeniami - gdy model jest 3-4 wiekszy, niż w rzeczywistości - raczej nie pokazuje umiejętności modelarza - pokazuje tylko niedoróbki. Pod lupą każdy - pwtarzam: każdy model wygląda kiepsko. Umiejętności to właśnie ta sztuka łudzenia oczu.
Tak - Pattex służy zarówno do zmiękczania jak i wypełniania tego wałka od wewnątrz - inaczej byłby płaski. Pattex to naprawdę uniwersalny środek - moja prawa ręka. Wypełniam nim wszystkie łączenia i szczeliny - po kilka razy: gęstym, nakładanym sondą, oraz rozwodnionym - nakładanym pędzelkiem. Służy mi do czegoś podobnego jak w metodzie "glutowania" połączeń, tylko jest bezpieczniejszy i wygodniejszy w użyciu. Do łączenia widocznych miejsc na styk jest niezastąpiony.
TAD
Tak - Pattex służy zarówno do zmiękczania jak i wypełniania tego wałka od wewnątrz - inaczej byłby płaski. Pattex to naprawdę uniwersalny środek - moja prawa ręka. Wypełniam nim wszystkie łączenia i szczeliny - po kilka razy: gęstym, nakładanym sondą, oraz rozwodnionym - nakładanym pędzelkiem. Służy mi do czegoś podobnego jak w metodzie "glutowania" połączeń, tylko jest bezpieczniejszy i wygodniejszy w użyciu. Do łączenia widocznych miejsc na styk jest niezastąpiony.
TAD