Kfz Horch 15 1:35 [sklejmy.com-konkurs]

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Jaro

#31 Post autor: Jaro » 2007-12-02, 22:13

Wicio pisze:Czym jest ten opóźniacz i czy moge nałożyć ten nowy drybrush na stary??
Opóźniacz (czy też retarder) wydłuża czas schnięcia farb akrylowych.
Myślę, że jak położysz na stary to tragedii nie będzie.

Wicio
Kontakt:

#32 Post autor: Wicio » 2007-12-04, 17:47

Wpadłem na mały pomysł, zastosuje Twoja metodę, ale żeby nie probować jej na Horchu wygrzebałem ze strychu, stary plastikowy model niemieckiego samochodu opancerzonego w skali1/72, pomaluje go na kolor taki jak jest na pojexdzie bez zbędnych dodatków, typu wash itp (bo i tak są w nim szpary, między jednym a drugim elementem) i nałożę drybrush. Efekty, myślę że jeszcze dziś pokaże, w zależności jakie foty mi wyjdą :-)

Wicio
Kontakt:

#33 Post autor: Wicio » 2008-01-13, 17:41

Witam!!

"Troche" ślamazarnie mi to idzie, ale idzie teraz przechodzę do figurek. Pomalowałem je na czarno - jako forma podkładu. Nie wiem co dalej czy można malować dalej ich uniformy na kolor charakterystyczny dla Wehrmachtu???!! Czy jak??

ObrazekObrazek
Obrazek

Proszę o wskazówki.
:)

Wicio
Kontakt:

#34 Post autor: Wicio » 2008-01-18, 15:15

Dzięki pomocy Reggiego, wybrałem sobie kolorystykę mundurów żołnierzy, przypada to akurat na rok 1943 w Francji.

Teraz mam mały problem, bo nie wiem jakich kolorów należy użyć. Proste takie jak czerwień, czy kolor złota lub też feldgrau rozróżniam. Ale trzeba zaznaczyć, że feldgrau ma kilka odcieni a powiem szczerze nie wiem jaki tu użyć.???

Generał dywizji (generał major):
ObrazekObrazek
Kierowca:
ObrazekObrazek

Pozdrawiam i proszę o pomoc :-)

Wicio
Kontakt:

#35 Post autor: Wicio » 2008-01-31, 21:47

Witam!!

Więc dalej brnę z tym wszystkim. Pomalowałem figurki, zanurzyłem je w sidoluxie bo planuje zrobić washa. Ale mam pytanko, chce zrobić by kierowca i generał dywizji byli raczej zakurzeni (bo pora na dioramce będzie letnia) więc nie wiem co dalej zrobić. Generał wygląda na bardzo schludną osóbkę, w rzeczywistości zapewne też tak było, ale ja chciałbym jego (a także kierowce) nieco ubrudzić (zakurzyć), gdyż lepiej będzie to wyglądać.
A tak prezentują się w moim wykonaniu, nie jest to arcydzieło. Głównie miałem problem z twarzami, ich skóra nieco sczerwieniały i wygląda to tak jakby czegoś nadużywali. Ale myślę, że chyba tragedii nie ma:

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

A teraz podstawka, miała wyglądać inaczej ale ta też jest całkiem fajna. Prosta, jak na początek nie jest źle. Jedynie kolor,ale zobaczymy jak dalej będzie to wyglądać to najwyżej się zmieni.
Na fotkach widzimy jak będzie wyglądała akcja. Planuje też umieścić tam drzewo delikatnie "nachylające" się nad pojazdem. Ale pokolei może, bo się pogubię.
Droga będzie polna, czyli piaskowo-żwirowa. Reszta będzie pokryte trawą - tak jak to jest na drogach polnych. No i tu pojawia sie problem. Na dwóch zdjęciach zamieściłem próby stworzenia trawy, krzaczków. Ale marnie mi to wychodzi, wygląda to jak po wielkiej suszy. Prosze o pomoc, bo zbytnio nie wiem jak to zrobić. Może opisze jak ja wykonałem ten mój fragment trawy: wyciąłem kawałek kartonu, przemalowałem na brązowo, następnie posmarowałem powierzchnie wikolem i posypałem ziemią (taka prawdziwa - ale wysuszoną i i przesianą) następnie posypałem trawą statyczna i przykleiłem kłaczki.
Zapraszam do zobaczenia moich zmagań:

ObrazekObrazek
podstawka:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Zachęcam do komentowania i jeśli ktoś może coś poradzić to bardzo proszę :D

EDIT:

Postanowiłem,że pokaże jaki posiadam asortyment trawiasty. Bo nie wiem sam od czego zacząć i co jeszcze mi brakuje. Ale jedno jest pewne krzaczki inne sprawy typu drzewa chce robić samemu (kupno nie wchodzi w grę).

Maty:

noch:
Obrazek
faller:
ObrazekObrazek
posypki i żwir:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Pozdrawiam i jeśli ktoś coś potrafi (wie jak zacząć, zrobić) to chętnie posłucham a raczej poczytam co miałbym zrobić;-)

P.S

Zapomniałem dodać, ten pomysł z ziemią co pisałem o niej we wcześniejszym poście zaczerpnąłem z książki pt. "Modele i makiety kolejek" Markusa Tiedtke.

Awatar użytkownika
Travis

#36 Post autor: Travis » 2008-02-01, 22:22

To tak, jeśli chciał byś zrobić trawke z krzaczkami bo tak napisałeś to wiem jak to zrobić :-> Musiał byś mięć mniej więcej 3 do 4 może i nawet do 5 rodzai maty ( oczywiście mogą być 3 rodzaje to zależy od wielkości powierzchni która chcesz zrobić w trawie ). Kolory, odcienie maty powinny być inne ale przejścia kolorów muszą być łagodne. Przykład: z jasnego pomarańczowego do żółtego a nie z czerwonego do czarnego chyba wiecie o co mi chodzi? Mate już mamy wiec zostaje nam kilka krzaczków i piasek do zrobienia drogi i pobocznych chwastów. Krzaczki można wziasc jakieś długie trawy albo jakieś ''bobki'' w krztalcie gąbki do mycia ciała zależy kto jaki wygląd, nastrój chce mieć. Piasek można zrobić z potartej i przesianej suchej gliny. Przesiać można tylko przez filt od wody BRITA czemu BRITA? ponieważ tylko te filtry maja taka mała siateczkę przez która można przesiać właśnie nasza glinę, nie musi być akurat BRITy ale chodzi mi o typ filtru do wody. To juz na piasek mamy sposób a co do mat? Tak już tłumaczę. Jak już mamy kilka mat o podobnym i łagodnym przejściu to trzeba je jakoś połączyć by wyszedł jakiś ładny efekt nie? Maty trzeba porozdzierać na kilka kawałków które powinny sie mniej więcej do siebie pasować i z umiarkowanym przejściem kolorystycznym przyklejać do podłoża ( sklejka czy MDF to na klej Vikol ). Jak mamy jakieś mniejsze rzeczy typu dłuższe trawki i ''gąbeczki'' to można na klej w sprayu ale nie trzeba. No to jest chyba wszystko co chciałeś sie dowiedzieć :-> Jak by co to pytaj.
To jest bardzo dobre na jakieś krzaczki nie? :-) : http://www.imagic.pl/public/pview/111486/trawka03.jpg

Pozdrawiam,
Travis

Wicio
Kontakt:

#37 Post autor: Wicio » 2008-02-01, 22:54

Hmm, ten link z ta trawką co zapodałeś to wg. opisu producenta jest ona wykorzystywana to stworzenia liści drzew ( takie, przepraszam za wyrażenie, "kupy" się nakłada na gałęzie i jest fajne - efekt rzeczywiście fajny).
Ja obczaiłem w tej fajnej książce zmyślny sposób na zrobienie krzaczków, ano jest on taki: bierzemy watę (filtracyjna - myślę, że to chyba zwykła jest co każdy w domu ma??), opryskujemy ja farba np brązową, następnie spryskujemy klejem i pokrywami posypka (taką co najlepiej będzie imitować krzaczki, - może jutro jak znajdę trochę czasu to ten fragment książki tu zamieszczę).

A wracając do porad Travis'a, myślę że te dwie maty wystarcza. Chyba ze w poniedziałek wracając z egzaminu (peszek będzie z psychologii :-(), chibne do modelarskiego. No jeszcze poszukam tam jakiś kilka ciekawych posypek.
Myślę, że jeszcze w tym samym dniu coś pomajstruje.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc;-)

Awatar użytkownika
Haluś

#38 Post autor: Haluś » 2008-02-01, 23:01

Jak zrobic krzaki juz wiesz ale gdyby interesowało Cie zrobienie własnego drzewka to polecam ten sposób:
http://figurki.org/index.php?option=com ... &Itemid=71

A tutaj drzewko mojego autorstwa:
Obrazek

Mam nadzieje że sie przyda.

Pozdrawiam ;-)

Wicio
Kontakt:

#39 Post autor: Wicio » 2008-02-01, 23:15

Napewno, przyda się sposób wiązania tych drucików bo myślałem na początku że to czarna magia. A teraz się wyjaśniło (inny sposób znalazłem na jednej stronce dotyczącej modelarstw kolejowego). Ale nie potrafię linka jakoś znaleźć. Oj kiepsko ze mną.

DziekiHaluś!!

Awatar użytkownika
Travis

#40 Post autor: Travis » 2008-02-01, 23:30

Ciesze sie ze chociaż troszkę pomogłem. Wiesz myślę ze masz racje z tymi dwoma matami :-> Ja podałem najmniejszy przykład gdzie robi sie zieleń do makiet kolejowych na mniej więcej 1-1,5 metra :-D Wiec trzeba do tego więcej mat i krzewów. Jak wielka ma być ta diorama? A co do tego piasku, to polecam bo sam wypróbowałem i bardzo ładnie wygląda ;-)

PS: Czy ty przydatkiem nie byleś na Martelu ? ( Nie chciał bym ich obrażać ale troszkę sie WYMĄDRZALI :-? Jacy oni ''fachowcy'' )

Pozdrawiam!

Wicio
Kontakt:

#41 Post autor: Wicio » 2008-02-01, 23:45

Co do dioramy, to zdjęcia są wyżej a jeśli chodzi o wymiary (16cmx20cm).

Tak byłem na Martelu, to było moje pierwsze forum. Nie wspominam tamtego forum zbyt dobrze (wyrażę sie tu delikatnie). Należałem do Martela aż dwa razy, ale ostatecznie i tak wszystko się kończyło na jednym, że w dziwny sposób zamykano przede mną rożne działy. Tego do dziś nie rozumiem. Ale w przyszłości nie zamierzam wrócić na te forum. Myśle, że znajdę inne forum kolejowe. A Ty jesteś/byleś na Martelu??

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Travis

#42 Post autor: Travis » 2008-02-02, 13:23

Wicio pisze:Co do dioramy, to zdjęcia są wyżej a jeśli chodzi o wymiary (16cmx20cm).

Tak byłem na Martelu, to było moje pierwsze forum. Nie wspominam tamtego forum zbyt dobrze (wyrażę sie tu delikatnie). Należałem do Martela aż dwa razy, ale ostatecznie i tak wszystko się kończyło na jednym, że w dziwny sposób zamykano przede mną rożne działy. Tego do dziś nie rozumiem. Ale w przyszłości nie zamierzam wrócić na te forum. Myśle, że znajdę inne forum kolejowe. A Ty jesteś/byleś na Martelu??

Pozdrawiam!
Co do wielkości twojej dioramki to myślę ze będzie spoko ale czym więcej rożnych odcieni mat trawiastych, posypek i ''bobkow'' tym lepiej wygląda. Oczywiście wszystko umiarkowanie '' bo co za dużo, to nie zdrowo''. A co do Martela to nie było to normalne forum tylko banda pojeb*** ( przepraszam za ostre słowa ). Wymądrzali sie jacy oni fachowcy i tylko pieprzyli jak co zrobić ale i tak nawet 1/6 nie powiedzieli. I wszyscy swojego pana widzieli w Lewinskim, ich pan i władca ( już nie mowie jaki to był dopiero PAN forum ). O ile pamietam forum zostalo zamknięte ponieważ Admin podzielił forum na grupy: ''Profesjonaliści'' mieli dostęp a Początkujący NIE. Oczywiście nie trzeba sie domyślać kto został na forum i mógł czytać a kto nie. Ahhhh nie chce mi sie pisać o tych oszołomach.

Pozdrawiam

Wicio
Kontakt:

#43 Post autor: Wicio » 2008-02-02, 18:17

Dowiedziałem się z różnych źródeł, że można wykorzystać maty trawiaste do dioram ale w momencie gdy robimy to na wielką skale. Natomiast tu można by wykorzystać posypki ziemne, później jakies kamienie, trawa drzewa itp.

P.S

Mógłybys pokazać na fragmencie dioramy jak wykonujesz takie zielone połacie (nie musi to być duży fragment, wystarczy by zobrazował schemat tworzenia takich zielonych terenów).

Pozdrawiam;-)

Awatar użytkownika
Wladek

#44 Post autor: Wladek » 2008-02-02, 18:20

Moim zdaniem ten pojazd jest za mocno zardzewiały :!: Nigdy nie widziałem by nawet największy weteran tak zardzewiał...

Wicio
Kontakt:

#45 Post autor: Wicio » 2008-02-02, 18:26

Być może masz racje ale w realu model (przynajmniej dla mnie) nie wygląda aż tak mocno zardzewiały;-)

Ale obejże sobie go dokładniej:-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”