[Relacja] IS-3 MM 1982/9

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
zary

[Relacja] IS-3 MM 1982/9

#1 Post autor: zary » 2006-09-16, 17:49

Obrazek
Witam wszystkich
\Więc powoli zaczynam relacje z budowy modelu radzieckiego czołgu ciężkiego IS-3 z wydawnictwa mały modelarz wydany w 1982 roku.Wyciananka posiada bardzo skompe rysunki montażowe w wiekszości trzeba samemu dochodzić gdzie maja być elementy.Elementy tez sa za bardzo nie sa spasowane, ale da się wyprowadzić.Jak narazie to zajmuje sie elementami waloryzujacymi(cały model bedzie waloryzowany,ps. moze nawet upchne w nim silnik)wysztkie śruby na kołach nośnych i na kadłubie.
Ze wzgledu że jescze nie skonczyłem T34/85 zostało mi zrobić gąski z ogniwek,to w budowie Is-a robie same pojedyńcze elementy np wytoczyłem lufe, i zrobiłem połowe koła nośnego/napinajacego. Wiec co jakiś czas bedzie coś sie tu działo.;-)
POzniej pokaże zdjecie wytoczonej lufy;]
Obrazek

Pozdrawiam zary :roll:

Awatar użytkownika
el_paw

#2 Post autor: el_paw » 2006-09-16, 18:40

Jak na tamte czasy to model był jednym z lepszych ;-) Jeśli dobrze zrozumiałem lufa będzie drewniana a cały model malowany?
Będę kibicował - kiedyś go sklejałem :mrgreen:
Czy gąski będą z pojedyńczych ogniwek??

Awatar użytkownika
zary

#3 Post autor: zary » 2006-09-16, 23:04

Dokładnie bedzie malowany cały Humbrolem 150 matt,gąski ogniwkowe.
A lufa jest juz wytoczona z drewna jak i jej zakonczenie z zachowanymi proporcjami i pomalowana wstepnie pierwszą warstwą.A posunolem sie do tego zeby ją wytoczyć ponieważ papier ma już swoje lata i lubi się załamywać więc stąd to rowiązanie Toczonej drewnianej lufy ;-)

[ Dodano: 2006-09-17, 09:35 ]
Obiecałem foty toczonej lufy została ona wykonana całości z drewna z dwóch części , z samej lufy i jej zakończenie z ręcznie dłubanymi otworami na gazy wylotowe.
Mozna komentować :-P
Obrazek

Awatar użytkownika
kl-9

#4 Post autor: kl-9 » 2006-09-17, 09:29

wszystkich zatkało lufa jest świetna ogólnie zapowiada się świetnie wykonany model Życzę powodzenia przy budowie :mrgreen:

Awatar użytkownika
el_paw

#5 Post autor: el_paw » 2006-09-17, 17:29

Super :shock: Mam kilka pytań natury technicznej:
1. Za pomocą czego toczyłęś lufę?
2. Jakiego rodzaju drewna użyłeś do jej wykonania?
3. Czy śruby kupisz gotowe?
4. Czy zaprezentujesz inne swoje prace?

Awatar użytkownika
zary

#6 Post autor: zary » 2006-09-17, 20:58

el_paw pisze:Super :shock: Mam kilka pytań natury technicznej:
1. Za pomocą czego toczyłęś lufę?
2. Jakiego rodzaju drewna użyłeś do jej wykonania?
3. Czy śruby kupisz gotowe?
4. Czy zaprezentujesz inne swoje prace?
[shadow=green]Pogaduchy[/shadow]
1.Poczciwa wiertarka Celma z dwoma przełożeniami i stojak do zamocowania wiertarki zeby jej nie trzymać w ręce,(ja robiłem to na 2 przełożeniu)no i jeszcze papier scierny lub osełka
2. Rodzaj materiału z jakiego wykonałem lufe to drewno brzozowe o przekroju kawdratowym(od sąsiada stolarza mowił ze to odpad wieć moge sobie brać jeśli tylko chce )
3.Śruby bede robił sam w programie Corel.Nie lubie gotowych elementów,a lubie sobie utrudnić budowę modelu.
:arrow: Jakoś te gotowe elementy mnie nie kręcą, a jeśli zrobie coś samemu to mam wiekszą satysfakcje, i jestem zdania że jesli ktoś kupuje gotowe elementy do modelu, to idzie na łatwizne,i nie oddaje tego urkou jak element zrobiony własno ręcznie.
4. Ja wiem jeszcze nie mam czego prezentować.Ja sie jeszcze ucze sklejać modele jak narazie jest to już mój trzeci czołg.pierwszy to nieskończony 4tp,drugi juz prawie na ukończeniu T34/85, jego zaprezentuje tutaj na forum, no i trzeci moj czołg to Is-3.A ze skonczonych modeli to mam RMS Titanic i Jelcz C417.Moze moja kariera w modelarstwie nie jest zbyt długa ale szybko sie ucze ;-)
Relacja
PS.Dzisiaj robiłem koło napędowe,bardzo skąplikowana jest jego budowa ale sobie poradze bo przecież nie ma rzeczy niemozliwych,jutro jak się uda to bedzie foto koła napędowego bez waloryzacji i z waloryzacją.

Pozdrawiam zary ;-)

Awatar użytkownika
ojciec_cenzura

#7 Post autor: ojciec_cenzura » 2006-09-18, 14:27

łał, zary, ale lufa... ja próbowałem toczyć lufę do t 34/85 z mm, ale jakoś nie mogłem zrobic otworu na jej koncu. pozostała więc bez otworu, a otwór (a raczej brak otworu) zasłonięty na koncu kawałkiem brezentu.

ps

mój t34: wieza jest, 4 kółka są, nic więcej właściwie... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Grzecho

#8 Post autor: Grzecho » 2006-09-18, 19:16

Modele w twoim wykonaniu aż chce się oglądac :-D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zary

#9 Post autor: zary » 2006-09-18, 20:05

Wykonałem już koło napędowe,ale nie jestem zadowolony z efektu, ponieważ model przed wyciananiem elementów był lakierowany,lecz mimo tego papier był obrabiany i miejscami popodnosiły sie włoski na papierze podzczas malowania.Ale jescze to zmienie i jest jeszcze jeden element waloryzacyjny którego z pośpiechu nie zrobiłem ale owszem i to naprawie.
:arrow: Po prawej stronie sa zdjecia przed przyklejeniem śrub,miejsca na śruby sa zaznaczone krzyzykami.
:arrow: W środku jest wersja przejściowa ze śrubami,(to takie białe to szpachla)lecz jeszcze nie pomalowane.
:arrow: A po lewej już koło napędowe pomalowane jedna warstwą,ale po wyschnieciu zastanie leciutko przeszlifowane w miejscach gdzie podniosły sie włoski
Obrazek
Ale jak pisałem to nie jest ostateczna wesja tego koła jeszcze wejdzie mała wzmianka,brakuje jeszcze kilku śrub,żeby je dorobić to musze kilka rzeczy wyciąć,
A moim zadaniem które sobie postawiłem jest to żeby model mniej wiecej przypominał model w rzeczywistości więc się staram jak moge.

Awatar użytkownika
Grzecho

#10 Post autor: Grzecho » 2006-09-19, 14:21

Czym szpachlowałeś :?: Mi się to koło podoba :-)

Awatar użytkownika
zary

#11 Post autor: zary » 2006-09-20, 14:58

Pogaduchy
Grzecho pisze:Czym szpachlowałeś :?
Do szpachlowania używam "SZPACHLOWKI DO DREWNA" z firmy Śnieżka.
Koszt tej szpachli to za 200g pojemnik zapłaciłem 2,50zł.Ogólnie dobrze sie ją robi tylko trzeba uważac z nakładana ilością ponieważ jest ona na bazie wody.A wiadomo co Woda robi z papierem.
Więc jesli ktoś ma zamiar używać takiej szpachli to niech używa jej ostrożnie.
Relacja
Budowa IS-3 kolejny odcinek
Wiec teraz wziołem sie za budowe wieży jak narazie to został zbudowany szkielet wieży(nic trudnego) i jażmo armaty.Przy budowie jażma na początku szło wszystko pięknie,problem sie zaczoł gdy zaczołem oklejać go cz.80 wogóle nic nie pasowało.
Więc po paru przymiarkach i chwilach zastanowienia postanowiłem pociąć ten element po liniach na których miała by ta część być zagienta(czerwone linie).Problem uadało się rozwiązać na gornej cześci jażma cześci pasowały jak ulał, ale problem był z dołem cześci dalej nie pasowały.Wiec od dołu wkleiłem trójkąt zrobiony z bloku tecznicznego i wszystko OK.Później wszystko zaciapałem cyjano akrylem no i szpachla na koniec oczywście.
Obrazek
Przy okazji malowania jażma wyprobowałem nowo poznaną mi metode malowania,polega ona na udeżaniu pędzlem w powierzchnie malowną pod kątem prostym.Lecz farba nie może być za gęsta lub za rzadka.Ta metada pozwala uzyskać efekt odlewu.Powłoka nie wychodzi gładka tylko przypominająca odlew żeliwny.
Obrazek
CDN...

Pozdrawiam zary :roll:

Awatar użytkownika
Drasha

#12 Post autor: Drasha » 2006-09-20, 18:39

Nie mogę się doczekać końca a jest w nim możliwość wykonania gąsek z ogniwek??

Awatar użytkownika
zary

#13 Post autor: zary » 2006-09-20, 19:31

Pgaduchy
A no jest możliwość wykonania gąsek z ogniwek(takie będą u mnie) ogniwka można pobrać ze strony http://fk.konradus.com/modele/modele.php
Znajduja tutaj też sie darmowe modele do ściągniecia i różne inne ciekawe rzeczy
Relacja
Is-3 Odcinek kolejny
Dzisiaj okleiłem lewą strone wieży i ją zaszpachlowałem,i również zmontowałem juz na stałe lufe z jażmem i pomalowałem na gotowo
Obrazek

CDN...
Ostatnio zmieniony 2006-09-20, 22:36 przez zary, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
el_paw

#14 Post autor: el_paw » 2006-09-20, 19:36

Idziesz jak burza i to w bardzo dobrym stylu. Nic tylko podziwiać i wzdychać :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mazter

#15 Post autor: Mazter » 2006-09-20, 20:35

zary pisze:Do szpachlowania używam "SZPACHLOWKI DO DREWNA" z firmy Śnieżka.
co do szpachli to ja akurat mam duży kontakt ze szpachlami do drewna oraz szpachlami samochodowymi...
i według mnie szpachla do drewna nie bardzo się nadaje... ponieważ jest zbyt twarda i nie poddaje się dlatego obróbce jak samochodowa
lecz ja nie pamiętam z jakiej firmy jest ta szpachla do drewna ale zapewne nie ze śnieżki więc co do tej szpachli co używasz nic nie powiem ale chyba jest taka jak ta co znam...
a więc mam pytanie czy jest łatwa do obróbki jak szpachla samochodowa?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”