Schmmitt pisze:Haluś pisze:
A jak te żyłki do sufitu przytwierdzić, żeby wytrzymały ciężar samolotu?
Najlepiej by było gdybyś przymocował po jednej nitce do obrywu skrzydeł i ogona samolotu .
Brzmi tak jakby sufit miał skrzydła i ogon
Ja mam wypróbowaną od lat metodę: wiertarka, wiertło 6mm i jedziemy: zrób dziury w ścianach, wysoko (ja mam jakieś 5cm od sufitu, na tyle pozwoliła mi głowica wiertarki

) na przeciwległych ścianach. Rób kolejną w tej samej odległości od poprzedniej, tak by przeciągnięta między nimi linka/zyłka była rownoległa do wolnej ściany. Jeżeli masz pokój na poddaszu, poprowadź je między pionowymi ścianami. Potem kołeczki (pamiętaj o tym by wziac odpowiedni typ - jak masz gipsowe ścianki, nie wpychaj w nie kołków do betonu bo to nic nie da

) najlepiej zakończone pętelką - pewniej bedzie trzymać sznurek

. Potem po prostu przeciągasz między kołkami linkę i gotowe. Ja jeszcze zamalowałem dziury i kołki oraz użyłem zyłki więc jak patrzę teraz na stareńkie B17 pod sufitem to zastanawiam się czy nie zbiorę jakąs bomba w banię
Nie przejmuj się tym ze biegną tak blisko sufitu - po podwieszeniu choćby jednego modelu natychmiast się rozciągną i całosc opadnie. Dlatego tez pamiętaj żeby jak mozesz najmocniej naciągnij je w czasie montażu.
Wiem, troche jest z tym zabawy ale efekt naprawdę wart pracy. Będziesz miał mnóstwo miejsca. Ja na dwóch linkach ptrzeciągniętych przez pokój miałem zawieszone jakies piętnaście modeli i nic sie z nimi nie działo

....hehe

Proponuję także powiesić coś nad łóżkiem - sswego czasu obudził mnie w nocy krzyk gości śpiących w moim pokoju...jak uważasz, czego się przestraszyli?
No, teraz pozostaje tylko kleić i wieszać

Powodzenia!!!
PS: co do montażu linek do modelu - dwie pętle żyłki przy podstawach skrzydeł plus jedna obejmująca ogon - w tym układznie możesz ustawić model w dowolnej pozycji

Dosłownie. Albo, przeprowadzasz poprzezną linkę między dwiema (robi Ci się taka fajna litera H pod sufitem) i po prostu kładziesz na tym model

Tak wisi mój Millenium Falcon i teraz na nim budowane B17.
Pozdrawiam!!!!