Skawina 2007

Imprezy modelarskie... - co, gdzie, kiedy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

Skawina 2007

#1 Post autor: tad » 2007-10-28, 19:10

Cześć,
dzisiaj zakończyły się kolejne Mistrzostwa Polski Modeli Kartonowych - popularnie Skawina 2007 (od miejsca rozgrywania imprezy). Wbrew obawom i podniesionym opłatom startowym wszystkich zaskoczyła chyba wielka ilość modeli - w tym cała masa zupełnie nowych. W stosunku do ubiegłego roku modeli przybyło naprawdę wiele i to w każdej grupie (jedynie okręty były reprezentowane skromnie) - nie wiem jak to robią, ale Skawina nie wygląda na kończący się konkurs - z modelami było świetnie.

Proporcjonalnie do zwiększonej liczby modeli mniej było zwiedzających - pojedyncze osoby w wielkiej sali, liczni kupujący na sporej giełdzie. Ze światka modelarskiego byli min. p. M. Grabowski, Ł. Wąwoźny, Ł. Fuczek, K. Fiołek, M. Herbut, Pitblank, J. Świerczek i wiele innych osób, które znam często tylko z widzenia. Przezornie odpuściłem sobie sprawy związane z konkursem (po ubiegłorocznych sprawkach nie miałem ochoty na to patrzeć), ale odniosłem wrażenie, że ekipa panów sędziów była jakby szczuplejsza - co odnotowuję na plus. Skupiłem się tylko na oglądaniu - a poziom modeli był naprawdę wysoki. Oprócz moich ulubionych na kolana rzuciły mnie dwa modele - ale po kolei - najpierw pojazdy - wybrane fotki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Reszty mi się nie chciało fotografować. Na stoisku GPM tak się zagapiłem na Seirana, że nie zwróciłem uwagi na to, że stał na gablocie z Admirałem Hipperem...:

A tu kilka innych samolotów:

Sporo było okrętów podwodnych, w tym rewelacyjne Ubooty Kuby Hebdy:

Pamiętacie "Dzień sądu"? Model, który mnie rzucił na kolana -

Obrazek Obrazek Obrazek

A potem budowle i kolejna rewelacja - Wieża Eifela:

W sumie konkurs chyba udany - głównie ze względu na ilość modeli, startujących zawodników i wysoką jakość pokazanych rzeczy.
TAD

Wicio
Kontakt:

#2 Post autor: Wicio » 2007-10-28, 19:32

Sadząc po fotkach było na co popatrzeć, a architektura jak zawsze mnie urzekła widząc wieże Eiffla i w głębi Wawel, miodzio :-D

Awatar użytkownika
Ender77

#3 Post autor: Ender77 » 2007-10-30, 09:03

A kto chce model tego robota? Wystarczy wydrukować i zacząć budować:)
Model do ściągnięcia - klyk.
Niestety są to skany, ale dość dobrej jakości, poza tym instrukcja jest po japońsku(?) i dla wielu oznacza to tylko niemożność sklejenia.
Ładne te modele. W weekend byłem na targach modelarskich w Poznaniu, ale tam poziom był znacznie niższy. Wrażenie robiły jedynie kolejki i kilka kartonów czy plastików. Większość to raczej poprawne i niczym się nie wyróżniające modele.

Wicio
Kontakt:

#4 Post autor: Wicio » 2007-10-30, 14:58

Ender77 pisze:A kto chce model tego robota? Wystarczy wydrukować i zacząć budować:)
Może i dobry pomysł ale cza mieć odpowiedni papier ( a to kosztuje) a w ogóle po co marnować tusz.

Ale napisałeś, że byleś w Poznaniu na targach, ja o nich słyszałem w Teleekspresie, zarzuć jakimiś fotkami jeśli masz a w szczególności kolei bo już mi ślinka cieknie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ender77

#5 Post autor: Ender77 » 2007-10-30, 19:39

Ok, dzisiaj już nie zdążę, ale jutro wrzucę parę lepszych zdjęć w nowym temacie.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#6 Post autor: tad » 2007-10-30, 22:47

Ten endoszkielet kosztuje ponoć około 200$ (na papierze o "metalowym" pokryciu) - zwróćcie uwagę na świetną gablotę oraz podłoże (dokładnie od takiej sceny zaczyna się "Jugment day") czy świecące się oczy - naprawdę świetny i staranny model.

Ender - pokaż tu proszę fotki Poznania - ja też chętnie pooglądam.
TAD

Awatar użytkownika
tofiki

#7 Post autor: tofiki » 2007-11-02, 09:58

Czy można proic o wżucenie list z zawodów ciekawi mnie jakie modele zajeły jakie miejsca

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#8 Post autor: tad » 2007-11-02, 16:06

Przykro mi ale nie zainteresowałem się zawodami w ogóle - pamiętam ubiegłoroczne ocenianie własnych modeli przez jednego z sędziów (cud - zajął nimi 1 i 3 miejsce!) oraz inne wpadki - dlatego odpuściłem całkowicie tę część. Zobacz na forum Gryfa - podobno w tym roku też jakiś sędzia oceniał swoje modele (tym razem samolot). Konkursy LOK-u nie są obiektywnie oceniane i pełno w nich kontrowersyjnych decyzji (zobacz na Konradusie opinie z ubiegłorocznego Pucharu Prezesa LOK), dlatego pomijam tę część.
TAD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydarzenia i spotkania”