[Konkurs] Plastiki.

Cała teoria i pytania techniczne

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kroolo

[Konkurs] Plastiki.

#1 Post autor: Kroolo » 2007-07-18, 10:50

Uczestnicy konkursu:

:arrow: Haluś
T-34/76 - Italeri 1:72 √

:arrow: Radzio65
Yamaha YZR 500 - 1:12 Tamiya

:arrow: matejson
T-34/85 - 1:72 Revell √

:arrow: Marek
Tirpitz - 1:570 Revell

:arrow: SmokHaosu
Tiger I Ausf. E - 1:72 Revell √

:arrow: szkp
Blohm & Voss Bv-141B - 1:72 Bilek

:arrow: reggy
T-34/85 - 1:35 Dragon √
UH-1D Huey - 1:35 Dragon √
Schnellboot S-100 Class - 1:72 Revell

:arrow: Paws
Kubelwagen - 1:72 Academy √

:arrow: pniebo
BAC 101 Concorde - 1:144 Revell

:arrow: Schmmitt
P-51C Mustang - 1:72 Academy

:arrow: Jaro
BA-64B - 1:72 ACE √

:arrow: Petlakow
Chance-Vought F4U-5 Corsair - 1:72 Revell √

:arrow: VVitek
Subaru Impreza WRX - 1:24 Fujimi √
Subaru Impreza WRC '03 - 1:24 Heller √

:arrow: macius
Tiger I - 1:35 Academy

:arrow: Wicio
Kfz Horch 15 - 1:35 Italeri

:arrow: Przemo1CK
Tempo G 1200 - 1:35 PlusModel √
Opel Blitz Coal Engine - 1:35 Italeri √
Mtm"Barchino" - 1:35 Italeri

:arrow: dinsdejl
Subaru Impreza WRC S8 - 1:24 Tamiya

:arrow: pavlo1992
Jeep "SAS Airborne" - 1:35 Italeri

:arrow: Marcin
Supermarine Spitfire Mk Vb 1:48 Tamiya √

:arrow: Scamel
Tiger I 1:72 Revell

Zasady konkursu:

Witam!

Dzięki zaprzyjaźnionemu sklepowi internetowemu i jednocześnie naszemu sponsorowi
www.e-modele.com

mam przyjemność ogłosić rozpoczęcie tak oczekiwanego konkursu „Na najlepiej wykonany model plastikowy". Udział mogą brać wszyscy!

Do wygrania są:

za I miejsce – 100zł na zakupy w e-modele.com + koszulka

za II miejsce – 60zł na zakupy w e-modele.com + koszulka

za III miejsce – 30zł na zakupy w e-modele.com + koszulka

Trzy wyróżnienia! Po jednym dla: latadła, pojazdu oraz pływadła! – model niespodzianka + koszulka

Dodatkowo jedno wyróżnienie dla najlepiej udokumentowanej relacji! – model niespodzianka + koszulka

Wszystkie koszulki to koszulki z logiem sklejmy.com!

REGULAMIN:

1. Start od 13 lipca 2007 zakończenie konkursu 30 września 2007r.

2. W konkursie udział biorą modele plastikowe rozpoczęte od dnia ogłoszenia konkursu

3. Udział w konkursie polega na prowadzeniu relacji (na forum sklejmy.com) w tytule której jest dopisek "[sklejmy.com - konkurs]"

np. "Camel F.1. [sklejmy.com - konkurs]"

4. Każdy może kleić maksymalnie 3 modele na konkurs

5. Zdjęcia musza być dobrej jakości nie można robić specjalnie zdjęć "poruszonych" czy w inny sposób ukrywać to, co się "nie udało"

6. Zdjęcia mają być minimum wielkości 800 x 600

7. Do dnia zakończenia konkursu model ma być ukończony! Ponieważ modele nieskończone nie będą brane pod uwagę!

8. Oceniana będzie estetyka wykonania oraz dokładność relacji z budowy.

9. Takie informacje dodatkowe: Nie wolno oszukiwać! Oceniać będą użytkownicy forum w ankietach które będą na naszym forum. Jedynie w wypadku remisu decyzję podejmie jury oraz zadecyduje o rozdaniu wyróżnień. Jeśli ma ktoś jakieś pytania ktoś chce o coś spytać czy jest niepewny zawsze piszcie na [email protected]

10. Udział w konkursie oznacza zgodę na późniejsze wykorzystanie relacji oraz zdjęć przez forum www.sklejmy.com oraz sklep modelarski www.e-modele.com

Nawiązując do pkt. 10 regulaminu mamy pomysł i zamiar stworzenia kursu klejenia modeli plastikowych. Więc zapraszam do budowy pod tym kątem i dokładnego fotografowania!
Ostatnio zmieniony 2007-10-01, 10:00 przez Kroolo, łącznie zmieniany 24 razy.

Awatar użytkownika
reggy
Kontakt:

#2 Post autor: reggy » 2007-07-25, 18:11

Witam,
W mojej skołatanej głowie narodziło się pewne pytanie:
Mianowicie, czy na koniec końców konkursu, głosowanie będzie na dany model użytkownika X który przystąpił do konkursu, czy na ogół modeli z którymi użytkownik X przystąpił do konkursu? Precyzując, czy np. w ankiecie będzie mniej więcej tak:
NAZWIJMY TO SYSTEM 1
-użytkownik X : T-34/85 - 1:35 Dragon
-użytkownik X : domek w ciapki -1:2 scratchbulid
-użytkownik Y : Panzerkampfwagen I Ausf A ohne Aufbau 1:35 cośtam
-użytkownik Y : Batmobil 1:24 Tamiya
-użytkownik Z : M1A1 Abrams 1:35 Dragon
Czyli każdy model oddzielnie, czy może zbiorczo za użytkownika:
NAZWIJMY TO SYSTEM 2
-użytkownik X : T-34/85 - 1:35 Dragon i domek w ciapki -1:2 scratchbulid
-użytkownik Y : Panzerkampfwagen I Ausf A ohne Aufbau 1:35 cośtam i Batmobil 1:24 Tamiya
-użytkownik Z : M1A1 Abrams 1:35 Dragon

Jeżeli moje pytanie jest całkowicie do bani, proszę, wybaczcie, ale tak sobie dzisiaj stałem w pracy i myślałem :mrgreen: . Ogólnie forma ankiety ma efekt psychologiczny, bo np. jeżeli ktoś wystartuje z dwoma świetnymi modelami, może w efekcie dostać w sumie więcej głosów niż za jeden model, ale jeżeli rozłożą się owe głosy na dwa modele to żaden z nich nie zajmie wysokiego miejsca, a z kolei gdyby ta osoba wystartowała z jednym modelem, dostała by sumarycznie mniej głosów na swoją osobę, ale więcej na dany model, który może zająć jakieś kozackie miejsce. Dla uwidocznienia efektu mała scenka:
Sytuacja PIERWSZA:
Modelarz Mirek zrobił wyczesany w kosmos model. Zainteresowało się jego dziełem 100 osób, 50 % zagłosowało na niego. Ma 50 głosów i wygrał talon na dziesięć dych.
Sytuacja DRUGA:
Modelarz Mirek był nadgorliwy, co jest podobno gorsze od faszyzmu, i zrobił dwa modele, z czego jeden wyczesany w kosmos, a drugi wyczesany w kosmos. Zainteresowało się jego tworami 120 osób, 70 % postanowiło oddać na niego głos, ale rozłożyły się one około 55/45 na modele, toteż jeden ma 46 a drugi 38 głosów i Modelarz Mirek przegrywa z Frankiem który ma 48 głosów.
W założeniach ma to być konkurs na model, a nie na modelarza, więc SYSTEM 1 (patrz na górze posta) wydaje się uczciwy. Ale wtedy być może ujrzymy mniej modeli, nikt nie wystawi dwóch, bo SYSTEM 1 okaże się nieopłacalny dla paru "dzieł". Jednak SYSTEM 2, jako że jest tak jak napisałem bardziej konkursem na modelarza, nie pasuje do tytułu: "Na najlepiej wykonany model plastikowy". Jakie jest wasze zdanie koledzy?

I w czasie opisywania sytuacji nr 2 narodziło się nowe pytanie! Jeżeli model żadnego innego modelarza niż Pan Mirek i Franek nie uzyska więcej niż 38 głosów to jaka będzie sytuacja?
1. Pan Franek - Bf109G2
2. Pan Mirek - Fw190A8
3. Pan Mirek - Traktor
Teoretycznie tak powinno być, bo przecież to konkurs "Na najlepiej wykonany model plastikowy" a nie na modelarza :mrgreen:.
Możecie odetchnąć, wiem, że liczyliście że opiszę sytuację w której to Pan Mirek wziął urlop i zrobił trzy super modele które rozpykały całe podium i Pan Mirek jest 190zł do przodu, ale tego nie zrobię. :mrgreen:

Podsumowując, tak sobie tylko teoretyzuję, ale przyznacie, że coś w tym jest? Głupio by było gdyby potem wynikły jakieś nieścisłości. Może sieję tylko ferment i zamęt, ale porządek musi być :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marek

#3 Post autor: Marek » 2007-07-26, 05:47

Oj Reggy - :D widać, że mat-inf! :) :-D

Osobiście uważam, że Pan Mirek nie zdążyłby wykonać dwóch świetnych modeli. Problem rozwiązuje wykonanie tylko jednego.

Tymczasem z kolei w mojej głowie narodziło się pytanie, czy ankieta jest dobrym pomysłem. Mimo wszystko byłbym za opcją poddania modeli opinii jakiś ludzi z zewnątrz, ale "z branży" - takie jury: np. administrator + modelarz Mirek (ten co robi te wyciosane modele :-) ) + jacyś zaprzyjaźnieni, zaawansowani modelarze nie biorące udziału w konkursie (i tak dalej). Z głosowaniami różnie bywa.

Tudzież wariant numer 2 - nagrody rozdaje jury, a nagrody niespodzianki to "miejsce od publiczności" czyli wyniki ankiety.

Nie mniej jednak to chyba tak raczej na przyszłość, bo konkurs już wystartował, a Lex retro non agit. :-)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
SmokHaosu

#4 Post autor: SmokHaosu » 2007-07-26, 06:06

Generalnie rzecz ujmując, uważam ze taki konkurs nie ma na celu spowodowanie jakiejś konkurencji czy wyścigu szczurów na forum. Służy to tylko dobrej zabawie i rozbudowie forum, może dajmy sobie spokój :mrgreen:

Awatar użytkownika
reggy
Kontakt:

#5 Post autor: reggy » 2007-07-26, 06:46

No ja właśnie obawiałem się, że ankieta może zostać wykorzystana przez kogoś do niecnych celów. Ponieważ głosować mają użytkownicy obawiam się, że łatwo może być oszukać zakładając dużo kont i oddając z każdego głos. Tak ze swojej strony chciałbym zaproponować, aby prawo głosu mieli tylko użytkownicy którzy zarejestrowali się np. przed datą rozpoczęcia głosowania lub mają chociaż parę postów. Idea konkursu ogólnie bardzo mi się podoba i gratuluję jego zorganizowania, dlatego nie chciałbym aby sportową rywalizację zepsuł ktoś nasyłając armię robotów głosujących na jakiś model. Prawdopodobnie już Administracja o tym pomyślała, ale ja tak po prostu chciałem się upewnić :)

Awatar użytkownika
Radzio65

#6 Post autor: Radzio65 » 2007-07-26, 06:47

Reggy, nie namieszałeś i nie siejesz fermentu :-) , tylko słusznie zwróciłeś uwagę na pewien problem, który może wyskoczyć przy wystawieniu na konkurs większej ilości modeli niż 1. Ale teraz już po ptakach, konkurs trwa i nie powinno się wprowadzać zmian w regulaminie.
A tak na marginesie, właśnie z powodu problemów w ostatecznej ocenie przy większej ilości modeli, w pierwszym papierowym konkursie ("Radziowy Konkurs") w regulaminie było, że udział bierze tylko jeden model. Poprostu nie ma wtedy problemów :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rasiak_14
Kontakt:

#7 Post autor: Rasiak_14 » 2007-08-09, 11:35

Kroolo pisze:2. W konkursie udział biorą modele plastikowe rozpoczęte od dnia ogłoszenia konkursu

Nie chce nikogo dyskryminować ale w kilku relacjach konkursowych sami autorzy napisali że modele zaczeli wcześniej. Wydaje mi się to troche nie fair w stosunku do tych co zaczeli sklejać po ogłoszeniu konkursu.

Awatar użytkownika
SmokHaosu

#8 Post autor: SmokHaosu » 2007-08-09, 12:18

Rasiak_14 pisze:
Kroolo pisze:2. W konkursie udział biorą modele plastikowe rozpoczęte od dnia ogłoszenia konkursu

Nie chce nikogo dyskryminować ale w kilku relacjach konkursowych sami autorzy napisali że modele zaczeli wcześniej. Wydaje mi się to troche nie fair w stosunku do tych co zaczeli sklejać po ogłoszeniu konkursu.
Oczywiście masz racje, jednak w tego typu konkursie przez internet nigdy nic nie wiadomo. Równie dobrze mogę sobie znaleźć jakąś fajna relacje na jakiejś japońskiej stronie sprzed 3 lat, skopiować wszystkie fotki i je wstawiać co 3 dni z odpowiednim opisem. No i już mamy tygrysa ;-)

Awatar użytkownika
Viper

#9 Post autor: Viper » 2007-08-09, 18:21

:shock: oj nieładnie nieładnie :evil: :-D

Awatar użytkownika
SmokHaosu

#10 Post autor: SmokHaosu » 2007-08-09, 19:03

Viper pisze::shock: oj nieładnie nieładnie :evil: :-D
No wiem, nie ma za dużo dorabianych części. tylko troszkę przeróbek :-(
Ostatnio zmieniony 2007-08-09, 21:42 przez SmokHaosu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kroolo

#11 Post autor: Kroolo » 2007-08-09, 21:45

Rasiak_14 pisze:ie chce nikogo dyskryminować ale w kilku relacjach konkursowych sami autorzy napisali że modele zaczeli wcześniej.
Sądzę że nie waży to na wynikach konkursu, a sami zainteresowani wyciągnęli odpowiednie wnioski. Temat był poruszony przy okazji udziału kubamich1 w tym konkursie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kwestie Teoretyczne”