[relacja] Ju-87 D-5 Stuka 1/72

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marcin

#16 Post autor: Marcin » 2007-05-29, 15:45

Powinieneś pokazać co już zrobiłeś ,wtedy będzie można coś powiedzieć.Przy następnym modelu gdy natrafisz na jakiś problem zadawaj duużo pytań pozatym wiem po sobie ,że najwięcej można nauczyć się na własnych błędach.Doświadczenie przyjdzie z czasem.
Powodzenia w budowie :-)

Pozdro :-)

P.S
Nie przejmuj się każdy następny będzie lepszy od poprzedniego.

Tumpaj

#17 Post autor: Tumpaj » 2007-05-29, 16:13

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No a więc to sa te fotki. Wiem o tym że potrzebna jest szpachla przy laczeniu skrzydełek z kadłubem i pod spodem też na łączeniu. Spasowywałem to z 2 moze 3 razy i było ok potem patrze a tu spooora szpara :-( No a wiec co jeszcze tu jest do poprawki

Awatar użytkownika
Marcin

#18 Post autor: Marcin » 2007-05-29, 18:51

Musisz zlikwidować wszystkie szpary miedzy skrzydłami ,a kadłubem, od spodu i zeszlifować wszystko co nie powinno odstawać.Pozatym mógłbyś zrobić zdjęcia z bliższej odległości , wtedy mozna by było naprawdę dobrze zobaczyć i skorygować Twoje błędy.Mam też pytanie który to Twój model?

Tumpaj

#19 Post autor: Tumpaj » 2007-05-29, 20:03

Jakos 4 ale pierwszy po dlugiej przerwie a czemu pytasz??

Awatar użytkownika
Radzio65

#20 Post autor: Radzio65 » 2007-05-30, 14:24

Tumpaj.
Możemy zrobić tak (ale dopiero pod koniec czerwca, bo wcześniej nie będę miał czasu):
1). Wywal tego sztukasa i kup takiego samego, bo tego bez zniszczenia już nie rozłożysz. Ja kupię takiego samego (chociaż to nie moja skala - kleję znacznie większe).
2). Zaczniemy sklejać jednocześnie. No powiedzmy, że Ty z jedno- czy dwudniowym poślizgiem będziesz robił to co ja.
3). Używać będziesz tych farb i wszelkiej chemii modelarskiej, którą Ci polecę. No i użycie tego wg. moich "patentów".
Całość będzie szła w dwóch równoległych relacjach.
Jeśli oczywiście chcesz.

A wiecie dlaczego ?

Bo już nie mogę patrzeć na takie dewastacje :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marcin

#21 Post autor: Marcin » 2007-05-30, 16:51

Zgadzam się w 100% z Rzdziem65.bardzo dużo byś w takim układzie skorzystał Tumpaj.

Tumpaj

#22 Post autor: Tumpaj » 2007-05-30, 17:50

Myśl bardzo mi sie podoba i bardzo chetnie skorzystam. Jednak chyba tego modelu nie wyrzuce tylko go dokoncze sobie poćwicze malowanie i kalkomanie. A co do farb to jakich używasz bo ja mam juz sporo farbek Pactry i szczerze to nie stać mnie na kupywanie drugiego zestawu innej firmy :-( :-( a co do reszty chemii to ok.

Awatar użytkownika
Radzio65

#23 Post autor: Radzio65 » 2007-05-31, 06:50

OK, Tumpaj - poćwicz na tym sztukasie.
Farby jakie używam: Tamiya, Model Master i firmy Gunze. Olejne używam sporadycznie, ale używam :-). W 98% procentach akrylowe. Przy tym modelu odstaw Pactry na półeczkę bo nieco odstają od pozostałych (sorry Paws :-) ) - zobaczysz w praktyce. Albo inaczej: Pactrami nigdy nie udało mi się uzyskać malując pędzelkiem takiego efektu, który by mnie zadowolił. Jeśli ja będę malował farbami MM a Ty Pactrą, to sensu w tej zabawie nie ma.
"Polecimy" w Model Master (stosunkowo tanie, nie śmierdzą i są w kolorach RLM, które będą nam potrzebne). Jakie kolory kupić, powiem Ci po zakupieniu modelu i krótkiej analizie jak powinien być pomalowany (gdzieś w drugiej połowie czerwca).
Napewno możesz kupić (jeśli nie masz) papier ścierny 600, 1200 i coś około 1600 (Praktiker, Castorama itd.) Ja kupuję w markecie budowlanym w Arcadii.
Pędzelki firmy Mag-Pol : 1 , 0, 00, będą niezbędne (przynajmniej po 2 sztuki) - do kupienia w sklepach zaopatrzenia plastyków bądź w sklepach modelarskich.
Zobacz w technikach modelarskich mój tekst o kalkomaniach. Kup "MicroSol" (MicroSet nie jest niezbędny). Jeśli ktoś poleci "Decalfix" Humbrola mówiąc, że to jest to samo - nie kupuj. Mam, owszem działa, ale nie tak samo jak MicroSol.
Jeszcze warto kupić dodatkowo taki klej (oprócz kleju Revella z igłą):

Obrazek

Dość trudny w użyciu, ale idealny do wklejania szybek kabin we wszelkiego rodzaju modelach (nie matowi powierzchni). A trudny, bo ciągną się takie "niteczki", zresztą tak jak ze wszystkim kwestia wprawy czyli można sobie z tym poradzić.

Na razie tyle.
Pozdr.

Tumpaj

#24 Post autor: Tumpaj » 2007-05-31, 16:43

No w Pactrach tez sa RLM hmm a w jakim sensie odstają?? To oczywiicie bedzie zależalo jak duzo potrzeba tych MM ale mam juz 16 Pactr i boli mnie te kupywanie drugi raz tych samych kolorow z innej firmy :-( :-( ale jezeli sa gorsze to nie ma sensu dalej ladowac w nie pieniadze. Mam pedzelek Italieri 000 i dobrze mi sie nim maluje wiec dokupie tylko 0 i 1 bo ich nie mam(a czemu po 2 ??) . Papieru sciernego rownież w moim asortymencie brak. No to czekaja mnie spooore zakupy a masz do polecenia jakis sklep modelarski w warszawie ???

Awatar użytkownika
Radzio65

#25 Post autor: Radzio65 » 2007-06-01, 06:33

W jakim sensie ? Czytaj chłopie uważnie moje posty :-) : "Albo inaczej: ... " itd.
A nie napisałem , że w Pactrach nie ma RLM - mów. Napisałem, że w MM są, a jako ciekawostka - Tamiya nie ma takich kolorów. Gunze też ma RLM-y (farby świetne, ale niestety drogie i śmierrrrrrrrrdzące - domownicy mogą mocno protestować).
Pędzelki Mag-Polu będą chyba tańsze niż Italerii. A dlaczego po 2 ? Żeby nie czekać, aż pędzelek wyschnie po pomalowaniu jednego elementu, po to żeby pomalować innym kolorem inny element.

Tumpaj

#26 Post autor: Tumpaj » 2007-06-04, 13:49

Tak a wiec mam do was takie pytanie czy przykleic szybki i potem malowac czy najpierw malowac a potem przykleic szybki. Dodam ze szybki nie beda malowane ???

Awatar użytkownika
Paws

#27 Post autor: Paws » 2007-06-04, 20:35

Radzio65 pisze:Przy tym modelu odstaw Pactry na półeczkę bo nieco odstają od pozostałych (sorry Paws :-) ) można sobie z tym poradzić.
:-D :mrgreen:

MM są bardzo dobre, też ich używam. Jako ciekawostkę powiem że bezbarwny MM bardzo "gryzie" się z Pactrami tzn. ma tendencję do rozpuszczania ich powierzchni nawet jeśli ta jest już wyschnięta od 72 i więcej godzin tak że tu należy zachować ostrożność.

Przy malowaniu spitfire'a V oprócz Pactr użyłem też akryli Vallejo (powód prosty -brak koloru w palecie Pactry jak i MM) i jestem z nich zadowolony.

P.S
Tumpaj:
Koniecznie skorzystaj z rady Radzia co do wspólnego modelowania (gdyby to nie była ta maszyna (chronicznie jej nie lubię 8-) ) to i ja bym się do zabawy dołączył) bardzo Ci to pomoże i będziesz jeśli z tego właściwie skorzystasz miał piękny model w kolekcji.

P.S.II
Do tych relacji już rezerwuję miejsce w pierwszym rzędzie :-)

P.S. III
A poza tym sądze że Pactrami da się dobrze malować pędzelkiem :mrgreen:

Pozdrawiam!

Tumpaj

#28 Post autor: Tumpaj » 2007-06-12, 19:14

Tak a wiec po wielu próbach i staraniach udało mi sie skleić jak dla mnie nie najgorszy model. Nauczyłem sie mniejwiecej nakładać szpachlę. Ale niestety nie udało sie uniknąć błędów. Pozostały mi do przyklejenia szybki ale je chyba przykleje po malowanku. Wydaje mi się że bedzie łatwiej. Teraz może macie jakieś uwagi na temat tego co skleiłem. A co do malowania to najpierw trzeba odtłuścić powierzchnię czy tylko można ??? Może macie jakieś inne sprawy na które powinienem zwrócić uwagę przy malowaniu ??????

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Radzio65

#29 Post autor: Radzio65 » 2007-06-13, 14:03

Ja bym przylepił szybkę i dopiero malował.
Warto odtłuścić - nie będzie niespodzianek (wystarczy umyć w płynie do zmywania naczyń).
Pociągnij papierkiem miejca łączenia połówek kadłuba, z wyczuciem, żeby nie uszkodzić linii podziału poszycia.
Pozdr.

Tumpaj

#30 Post autor: Tumpaj » 2007-06-13, 20:12

No ok. A najlepiej to jakim papierkiem?? 1200 czy 1600?? A co sądzicie o samym wykonianiu ?? Coś razi w oczy??
A Radzio co do lepienia razem to tak sobie pomyslalem czy moze nie zmienić modelu na jakiegoś innego niemca z 2 WŚ?? Bo najlepiej by było jakbym już zaczoł kombinować z tymi zakupami bo moge sie później nie wyrobić. Czy masz do polecenia jakies dobre i co ważne tanie sklepy w wawie ??? Czy mam kupić coś poza tym papierem, klejami, pędzlami?? Farby i model to już odrebna kwestia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”