OK, Tumpaj - poćwicz na tym sztukasie.
Farby jakie używam: Tamiya, Model Master i firmy Gunze. Olejne używam sporadycznie, ale używam

. W 98% procentach akrylowe. Przy tym modelu odstaw Pactry na półeczkę bo nieco odstają od pozostałych (sorry Paws

) - zobaczysz w praktyce. Albo inaczej: Pactrami nigdy nie udało mi się uzyskać malując pędzelkiem takiego efektu, który by mnie zadowolił. Jeśli ja będę malował farbami MM a Ty Pactrą, to sensu w tej zabawie nie ma.
"Polecimy" w Model Master (stosunkowo tanie, nie śmierdzą i są w kolorach RLM, które będą nam potrzebne). Jakie kolory kupić, powiem Ci po zakupieniu modelu i krótkiej analizie jak powinien być pomalowany (gdzieś w drugiej połowie czerwca).
Napewno możesz kupić (jeśli nie masz) papier ścierny 600, 1200 i coś około 1600 (Praktiker, Castorama itd.) Ja kupuję w markecie budowlanym w Arcadii.
Pędzelki firmy Mag-Pol : 1 , 0, 00, będą niezbędne (przynajmniej po 2 sztuki) - do kupienia w sklepach zaopatrzenia plastyków bądź w sklepach modelarskich.
Zobacz w technikach modelarskich mój tekst o kalkomaniach. Kup "MicroSol" (MicroSet nie jest niezbędny). Jeśli ktoś poleci "Decalfix" Humbrola mówiąc, że to jest to samo - nie kupuj. Mam, owszem działa, ale nie tak samo jak MicroSol.
Jeszcze warto kupić dodatkowo taki klej (oprócz kleju Revella z igłą):
Dość trudny w użyciu, ale idealny do wklejania szybek kabin we wszelkiego rodzaju modelach (nie matowi powierzchni). A trudny, bo ciągną się takie "niteczki", zresztą tak jak ze wszystkim kwestia wprawy czyli można sobie z tym poradzić.
Na razie tyle.
Pozdr.