[R] Hawker Typhoon MM 6/1993

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
stachooo
Kontakt:

[R] Hawker Typhoon MM 6/1993

#1 Post autor: stachooo » 2007-11-26, 14:42

Witam w mojej nowej relacji!

Mam na warsztacie kilka zaczętych modeli ale ich budowa mnie nieco męczy. Budowa Spita z Modelika utknęła przy kabinie, a Łoś ma już prawy silnik (zdjęcia na fotosiku) i centralną część kadłuba. Postanowiłem więc skleić coś prostego i przyjemnego. Wybór padł na Typhoona. Piękny samolot i genialne opracowanie:) "Legendarny MM" Chciałbym też na nim poćwiczyć metody z superglue.
Oto ile zrobiłem przez weekend. Segmenty kadłuba powstały bez żadnych problemów. Wszystko pasuje wręcz idealnie. Wypróbowałem tutaj "zalewanie glutem" z prawej strony nie wyszło zbyt fajnie (zaznaczone na zdjęciu), z lewej lepiej. Całkiem fajnie to wyszło przy przednim segmencie kadłuba. Teraz zabiorę się za kabinkę. Zamierzam ją zbudować prawie od zera. Ta z wycinanki jest taka płaska i szara...mam sporo zdjęć kabiny Typhoona, więc coś tam stworzę:)

NA ZDJĘCIACH PRZEDNIA CZĘŚĆ KADŁUBA Z CZĘŚCIĄ OGONOWĄ SĄ ZŁOŻONE NA SUCHO--->to tak żeby nikt nie pytał się jak kabinę w nim zamontuje:)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#2 Post autor: edipodium » 2007-11-26, 17:10

Bardzo fajne :mrgreen: , życzę powodzenia!
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#3 Post autor: Balian » 2007-11-26, 18:55

Cześć
I właśnie takie modele powinny być wznawiane przez MM.
Życzę powodzenia.

Awatar użytkownika
Abdomen

#4 Post autor: Abdomen » 2007-11-26, 20:25

Witam.

Wychodzi Ci świetnie. O ile dobrze pamiętam to ten Typhoon był w tamtych latach jedynym z MM który miał opracowane wnęki podwozia.

Awatar użytkownika
stachooo
Kontakt:

#5 Post autor: stachooo » 2007-11-27, 18:30

Witam!
Dziękuję za miłe słowa. Zgadzam się z wami, ten MM jest naprawdę dobry i powinien być wznowiony:)
Zacząłem robić kabinkę. Jak na razie wykonałem kratownice, podłogę oraz tablicę przyrządów. Z tego ostatniego jestem szczególnie zadowolony, bowiem po raz pierwszy udało mi się ją wykonać w "3D":) Do tej pory wszystkie próby stworzenia takiej tablicy kończyły się fiaskiem. Ta nie jest jakaś fantastyczna, ale cieszę się, że udało mi się ją wykonać:) Krok do przodu.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#6 Post autor: tad » 2007-11-27, 20:15

Stachoo - muszę się podpisać pod uwagą Cevy na innym forum. Dlaczego nie zająłeś się nauką poprawnego łączenia segmentów, tylko chcesz od razu przeskoczyć na górną półkę? Zobacz mojego Typhoona - segmenty w tym modelu pasują idelanie i można je połączyć tak, że wyglądają jak narysowana linia. Dlaczego nie zrobiłeś tego starannie? - skoro to Cię przerasta, to jak chcesz osiągnąć coś metodą o wiele trudniejszą?

Jednym z powodów, dla których zabawa super glue na Twoim modelu absolutnie nic nie da jest to, że ma "wybite" na poszyciu wręgi. Wkleiłeś je na siłę i za duże, przez co łączenia wyglądają jak obwarzanki. Tego się nie da zamaskować żadnym glutem. Najlepiej odpuść super glue, bo model wygląda jak pobrudzony.

Bez urazy - chcę Cię zmotywować do właściwego działania, a nie rzucania się z motyką na słońce. A przy tym trzymam kciuki za Twój model.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
stachooo
Kontakt:

#7 Post autor: stachooo » 2007-11-27, 20:35

Nie obrażam się, bo nie mam o co. Dobrze, że bardziej doświadczeni udzielają rad i wskazówek. Na "innym forum" napisałem już co o tym myślę.

Nie zgodzę się, jednak z Tobą, Tad, uważam że trochę przesadziłeś:
"...że ma "wybite" na poszyciu wręgi. Wkleiłeś je na siłę i za duże, przez co łączenia wyglądają jak obwarzanki. Tego się nie da zamaskować żadnym glutem."
Ja nie widzę na kadłubie żadnych obwarzanek, czy krowich żeber,zwał jak zwał. Nie może ich być z prostej przyczyny. Dopasowywałem wręgę do poszycia a nie odwrotnie. Każda wręga przed wklejeniem została tak wyszlifowana, by bez użycia siły weszła w segment kadłuba. SG nie został przeze mnie użyty w celu zamaskowania tych nieistniejących "obwarzanek".
Wiem, że po prawej stronie kadłuba, między kokardą a literą F jest brzydka zielona plama. To efekt retuszu pastelą. Roztarty na tym superglue spowodował pociemnienie tego miejsca.
Na potwierdzenie moich słów o "obwarzankach" dodaje trzy zbliżenia w dużej rozdzielczości, na których widać, że nie ma wybrzuszeń na łączeniach.
Obrazek Obrazek Obrazek
PS. Widziałem Twojego Typhoona i bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
stachooo
Kontakt:

#8 Post autor: stachooo » 2007-11-28, 21:16

Witam ponownie....

Odnośnie krowich żeber to myślałem, że wygląda to tak (trochę inaczej niż w moim Typhoonie):
Obrazek

Nie ważne, wracam do modelu. Skończyłem (prawie) kabinkę i dokleiłem resztę segmentów kadłuba. Do kabinki dojdzie jeszcze celownik.
Segmenty są połączone już na stałe. Nie robiłem jeszcze nic z superglue.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 2007-11-28, 21:39 przez stachooo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#9 Post autor: tad » 2007-11-28, 21:35

No i widzisz - z przodu, gdzie nie ma gluta wygląda to o wiele lepiej - więc wniosek jest prosty - odpuść.

Odpuść także sarkazm - nie chcę Ci psuć humoru i niczego nie będę wytykał palcem - może tylko, że obwarzanki są rodzaju męskiego a wyraz pisze się przez "rz".
TAD

Awatar użytkownika
Ceva

#10 Post autor: Ceva » 2007-11-28, 22:26

tad pisze:No i widzisz - z przodu, gdzie nie ma gluta wygląda to o wiele lepiej
A żeby było jeszcze lepiej proponuję Ci zastosować jeszcze jeden patent ( nie mój zresztą ) który z powodzeniem stosuję już od kilku lat. A mianowicie spróbuj ostukać czymś w rodzaju małego młoteczka ( ja używam aluminiowej rączki noża ) połączenia segmentów kierując poszczególne uderzenia ( lekko i z wyczuciem ) prostopadle do płaszczyzny połączonych segmentów. Działanie te spowoduje nieznaczne "ustąpienie" m. in."krowich żeberek" i wygładzenie powierzchni kadłuba modelu. W połączeniu z BCG metoda ta przynosi jeszce lepsze skutki ( spójrz na mojego Jaka 9 P na "innych forach" ).

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#11 Post autor: tad » 2007-11-28, 23:39

Innym dobrym pomysłem jest lekkie wgniecenie palcami brzegów segmentu przed wklejeniem wręgi - do środka. Bierze się krawędź między kciuk i wskazujący i jadąc wzdłuż sklejonego segmentu delikatnie (!) zagina się ją na okrągło do środka. Zwykle robię to trzymając segment przez chusteczkę papierową, aby uniknąć wgnieceń od wilgotnych dłoni. Papier ma tendencje do odwijania się na zewnątrz i żeby temu zapobiec trzeba pójść w drugą stronę. Przy dobrym spasowaniu można tak kleić segmenty nawet bez retuszu, bo krawędzie w pewien sposób będą się "zaginać" do wewnątrz - szczególnie polecane przy grubym papierze.

A potem sklejone elastycznym klejem (np. Butapren) segmenty można dość dobrze dopasować do siebie rolując wzdłuż sklejenia patyczkiem (uwaga na równomierny nacisk). Następnie dopiero klejenie łączy się na stałe kropelkami super glue, a dopiero potem można się bawić w zalewanie szpar. Dla mnie klejenie segmentów to zawsze pracochłonna robota.

Kolejna uwaga - moja rezygnacja z klejenia na dwie wręgi wynika nie tylko z tego, że lepiej można dopasować poszycie, ale też z tego, że na brzegu poszycia dokleja się pasek, który stanowi wzmocnienie - chroni przed wybiciem na poszyciu wręgi.

Stachoo - moim zdaniem jest wiele prostych i skutecznych sposobów z zakresu abecadła, których nie użyłeś, a za to sięgasz po bardzo wyrafinowane techniki. Nie dziw się, że Ci nie wychodzi i to widać. Oczywiście zrobiłeś wyraźne postępy w stosunku do BF-109, ale nie staraj się od razu zdobywać Himalajów jednym skokiem.
TAD

Awatar użytkownika
stachooo
Kontakt:

#12 Post autor: stachooo » 2007-12-09, 11:30

Witam w kolejnej odsłonie mojej relacji.
Dawno mnie tu nie było, bo nie chciało mi się zdjęć robić. A modeli rośnie. Doszło usterzenie oraz prawe skrzydło. Skrzydło wzbogaciłem o reflektor. Nie podobał mi się niebieskawy prostokącik. Wszystko bardzo dobrze pasowało. Niestety dał mi się we znaki stary karton, co widać na krawędzi natarcia. Walcowałem i walcowałem a i tak nie udało się uniknąć załamań:/ Za to krawędź spływu uznaję za najlepszą jaką zrobiłem do tej pory. Równa, sztywna, niepowyginana:)
Zdjęcia:

Dziękuję Wam za rady.
--CDN.

Czesio

#13 Post autor: Czesio » 2007-12-09, 12:22

Witam.
Fajna robota, słyszałem, że jest to stare opracowanie, ale lepsze od niejednego nowego. Sam chyba się wezmę za ten model w przyszłości z tym, ze nie będę kleił z oryginału, a ze skanu.
Jedno mam pytanie do Ciebie. Dlaczego nie wyretuszowałeś krawędzi przy reflektorze?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
stachooo
Kontakt:

#14 Post autor: stachooo » 2007-12-09, 18:26

Oj, zapomniałem o tej krawędzi. Nie zauważyłem tego;]

Awatar użytkownika
Ceva

#15 Post autor: Ceva » 2007-12-09, 23:28

stachooo pisze:Niestety dał mi się we znaki stary karton, co widać na krawędzi natarcia. Walcowałem i walcowałem a i tak nie udało się uniknąć załamań
A mogłeś użyć do formowania BCG i walcowanie by ci odpadło, a i stary karton dogaduje się nieźle z BCG. Spróbuj w przyszłości tej metody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”