Oszklenie kabiny - co i jak?
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Oszklenie kabiny - co i jak?
Witam wszystkich...
Mam pytanie o oszklenie kabin. Otóż od początku mojej przygody z modelami borykam sie z problemem wykonania oszklenia kabiny. Chciałbym Was zapytać jaki "surowiec" wykorzystujecie na szyby i jakim klejem je łączycie z papierem. Butapren topił mi owiewki i za nic nie potrafiłem zrobic porządnej kabiny. Co z klejeniem szyb "na styk"..? (np dziób w B17 - w pełni przeszklony...nijak to przytrzymac na papierze). Będe wdzięczny za rady...i wyrozumiałość;) Pozdrawiam
Mam pytanie o oszklenie kabin. Otóż od początku mojej przygody z modelami borykam sie z problemem wykonania oszklenia kabiny. Chciałbym Was zapytać jaki "surowiec" wykorzystujecie na szyby i jakim klejem je łączycie z papierem. Butapren topił mi owiewki i za nic nie potrafiłem zrobic porządnej kabiny. Co z klejeniem szyb "na styk"..? (np dziób w B17 - w pełni przeszklony...nijak to przytrzymac na papierze). Będe wdzięczny za rady...i wyrozumiałość;) Pozdrawiam
Jak do tej pory kombinowałem ze zwykłymi okładkami na zeszyty
Tam kropla wystarczała by materiał sie odkształcił... Zresztą butapren to ja juz omijam
Inteligentne dziecko sie kiedyś przypadkiem "naćpało"...zamknięte okno, butapren i Rodney przez 10 h pozostawiłyu po sobie ciekawe wspomnienia...Teraz jade na polimerowym, ale cienko trzyma, zawsze musze kombinować zeby nic sie nie posypało. Pozdrawiam

Okładki na zeszyty to niezbyt dobry pomysł też kiedyć próbowałęm. Polecam natomiast skoroszyt z przeźroczystą pierwszą stroną za ok 1,5 zł. Niestety one nadają się tylko do prostych kabinek. Jeżeli natomiast trzeba uzyskać obłe kształty np dziób do B17 to trzeba tłoczyć na gorąco lub kupić gotową kabinkę np. z GOMIX-u. Do tłoczenia moim zaniem najlepiej nadaje się materaił z przeźroczystych opakowań na zabawki.
Do tej pory tylko raz tłoczyłem kabinkę - bo jestem leniem i wolę kupić gotową. Z próby byłm średnio zadowolony- zerknij na link
http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t= ... c&start=15
Pozdrawiam
Do tej pory tylko raz tłoczyłem kabinkę - bo jestem leniem i wolę kupić gotową. Z próby byłm średnio zadowolony- zerknij na link
http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t= ... c&start=15
Pozdrawiam
też kiedyś formowałem oszklenie kabiny z plastiku od butelki 'pet' przy pomocy kopyta i suszarki do włosów
tyle że była to owiewka do intrudera z gpm czyli była wielka i mało obła dlatego się udało:) ale do mniejszych kabin to sie nienadaje bo za grube, chyba żeby wziąć od jakiegoś taniego napoju, którego producent na tworzywie do produkcji butelek oszczędza

tyle że była to owiewka do intrudera z gpm czyli była wielka i mało obła dlatego się udało:) ale do mniejszych kabin to sie nienadaje bo za grube, chyba żeby wziąć od jakiegoś taniego napoju, którego producent na tworzywie do produkcji butelek oszczędza

Na początku mojej przygody z modelarstwem używałem negatywów fotograficznych lub RTG. Zmywałem to ciepłą wodą z szarym mydłem [a to co się zmyło poddawałem małej obróbce chemicznej i pozyskiwałem srebro].Teraz jest taki wielki wybór różnych folii że Ho,ho.... . Można kupic w punkcie ksero[ dobrym najlepiej przy jakiejś uczelni] folię do drukarek, jest idealna kosztuje ok. 1,50 PLN