Witam w ostatniej aktualizacji, zakończonej galerią. Wieża zrobiona, reszta drobiazgów dorobiona, śrubki podoklejane, retusz poprawiony, także uznaję model za gotowy. Model świetnie opracowany, spasowany, instrukcje czytelne. Wielki plus dla Autora za zapasowe części, trudniejsze do wykonania oraz za części obłe po sklejeniu pozbawione czarnej obwódki- taki zabieg sprawił że obłości nie są wyeksponowane poprzez brak tej lini. Kamuflaż dobrze się schodził, poza dwoma wyjątkami, które idzie naprawić. Szkoda że szekle holownicze są trochę niekompletne- nosiłem się z zamiarem dorobienia łańcucha i powieszeniem go na tylnych hakach. Zdjęcia archiwalne pokazują że końce tych łańcuchów były przymocowane do szekli, a tam coś jeszcze było a ja nie umiem tego nazwać.
Osobiście bawiłem się świetnie przy budowie tego czołgu, żadnych zagadek, dorabianek, poprawek poza tymi wcześniej wymienionymi. Wszelkie niedoskonałości to tylko mój brak umiejętności. Także wielkie brawa dla Pana Michała Rafalskiego za opracowanie świetnego modelu!
Pozwolę sobie jeszcze na jedną sugestię odnośnie rozmieszczenia części na arkuszach. Mianowicie chodzi o to aby ze względu na kolejność budowy i oczywiście w miarę możliwości, umieszczać części od krawędzi arkusza do środka- pomaga to w wyszukiwaniu części, utrzymywaniu porządku przy pracy i ogranicza ryzyko utraty luźnych fragmentów arkusza, kiedy już na samym początku budowy, większość arkuszy jest pocięta. Doświadczenie przy budowie innego modelu, gdzie części były właśnie tak umieszczone, pokazują mi że ta koncepcja jest jak najbardziej słuszna.
zdjęcia:

Tyle z mojej strony, pozdrawiam i do następnej relacji!