czym impregnować?
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
-
czym impregnować?
zamierzam zaimpregnowac stare modele z malego modelarza. Czym impregnujecie i jak potem podczas sklejania zachowuje się karton?
Po pierwsze to nie ten dział, a po drugie szukanie nie boli. Zobacz sobie ten link: http://www.kartonwork.pl/forum/kb.php?mode=article&k=2
Cześć.
Myślę, że temat jest dobry (choć nie ten dział). Dotychczas impregnowałem takie modele wikolem rozcieńczonym z wodą (były to 2 modele rocznik 85 i 90), niestety nie był to najlepszy sposób, papier łamał się przy każdej okazji. Nie skończyłem tych modeli, wylądowały w szafie. Teraz chciałbym jeszcze raz spróbować skleić taki model. Szukałem na forach i nie znalazłem nic interesującego. Jeśli ktoś ma taką wiedzę to proszę o porady nie tylko dla mnie, ponieważ jest dużo takich osób.
Dla mnie wikol jest dobry ale do modeli powyżej 90 rocznika.
Pozdrawiam
Myślę, że temat jest dobry (choć nie ten dział). Dotychczas impregnowałem takie modele wikolem rozcieńczonym z wodą (były to 2 modele rocznik 85 i 90), niestety nie był to najlepszy sposób, papier łamał się przy każdej okazji. Nie skończyłem tych modeli, wylądowały w szafie. Teraz chciałbym jeszcze raz spróbować skleić taki model. Szukałem na forach i nie znalazłem nic interesującego. Jeśli ktoś ma taką wiedzę to proszę o porady nie tylko dla mnie, ponieważ jest dużo takich osób.
Dla mnie wikol jest dobry ale do modeli powyżej 90 rocznika.
Pozdrawiam
jak dla mnie to troche dziwne żeby do impregnacji używa jakichkolwiek środków rozcieńczalnych na bazie wody.... :-/ przecież to papier, więc tylko lakiery nitro, na bazie olejnych, politury rozcieńczone w odpowiedni sposób itp.
poeksperymentuj na zadrukowanej tekstem kartce papieru z bloku technicznego, do najlepszych rozwiązań dochodzi się samemu...
Pozdro ! Peace 2 all...
poeksperymentuj na zadrukowanej tekstem kartce papieru z bloku technicznego, do najlepszych rozwiązań dochodzi się samemu...
Pozdro ! Peace 2 all...
-
Angelusie coś lenistwo przez Ciebie przemawiaangelus_81 pisze:próbowaliście impregnować np. bezbarwnym humbrolem? bo ja sie właśnie nad nim zastanawiam. Czym impregnujecie modele od halińskiego drukowane na błyszczącym kartonie , kolega pomalował bezbarwnym nitro na początku było wszystko ok. tylko po jakimś czasie zrobily się żółte.

Zobacz pierwszą stronę mojej relacji z Ła-7 i masz 50% odpowiedzi na swoje pytania