[Radziowy konkurs] Hanriot HD-1 - Modelik

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mazter

#16 Post autor: Mazter » 2007-02-23, 16:07

Radzio dodaje nagród a ja dodaje fotek :D

Tu zrobiłem takie cuś... dokleiłem do wręgi bo na tym ma się obracać osprzęt napędowy hanriocika :mrgreen:
Obrazek

To są koła do samolociku... no w tej chwili to jest bączek... się obraca... :D sie bawiłem troszkę <lol2> :lol:
Obrazek

Zamontowałem płaty... na początku przykleiłem dolne... położyłem kadłub na biurku i podkładałem różne przedmioty by uzyskać taką wysokość na jakiej miały być dolne płaty (nie posiadają ani wzniosu ani skosu) więc jak uzyskałem odpowiednią wysokość użyłem wikolu... :) górne płaty to po prostu była seria prób i błędów zamocowania (jak zawsze trochę problemów bo to wszystko sie trzyma na zastrzałach i słupkach)... a oto efekt:
Obrazek
Obrazek

W tej chwili pozostało podwozie, karabin, linki i przykleić silnik wraz z osłoną... :-P

aha do zastrzałów użyłem takiego cieniutkiego drutu... był to drut... eeee... z szafki :lol:

Awatar użytkownika
Piterski

#17 Post autor: Piterski » 2007-02-23, 16:14

Mazter, jesteś pewien, że górny płat nie powinien być prosty :?:
Trochę dziwnie to wygląda i nie mogę sobie skojarzyć by widział w jakimkolwiek dwupłacie z tamtej epoki takie dziwne rozwiązanie :idea: :?:

Oczywiście mogę sie mylić to tylko moje nie podparte niczym przypuszczenia

Awatar użytkownika
Mazter

#18 Post autor: Mazter » 2007-02-23, 16:25

Wszytko robię tak jak opisuje autor (nie mogę wyjść poza standard):

"Dolny płat nie miał wzniosu ani skosu. ... Należy pamiętać o nadaniu górnemu płatowi właściwego wzniosu..."

Jak dla mnie ten płat jest za bardzo wygięty... ale po połączeniu wszystkiego zastrzałami i słupkami samo się tak ułożyło a nie mogę nic zmieniać... (konkurs)

aha grubość kół wywnioskowałem z rysunków bo nie ma o tym nic w opisie...

i jeszcze zapomniałem... w płatach nie ma ani jednego żebra ani dźwigara... :lol: wszystko trzyma się samo z siebie... profilowałem skrzydła za pomocą "śliny" :-)

Awatar użytkownika
Piterski

#19 Post autor: Piterski » 2007-02-23, 16:36

Mazter pisze:[...]"Dolny płat nie miał wzniosu ani skosu. ... Należy pamiętać o nadaniu górnemu płatowi właściwego wzniosu..."[...]
Dziękuje, że mnie uświadomiłeś, że tak jednak być powinno. Może moje odczucie jest właśnie winą tego, tak na oko za dużego, wygięcia.
Mazter pisze:Jak dla mnie ten płat jest za bardzo wygięty... ale po połączeniu wszystkiego zastrzałami i słupkami samo się tak ułożyło a nie mogę nic zmieniać... (konkurs)
Co do twojego ostatniego twierdzenia to się z nim nie zgodzę bo Radzio zaznaczył ze wyraźne błędy autora można poprawić.

No ale jest jak jest i tylko słowa uznania ci się nalezą ze takie puste wydmuszki udało Ci się tak ładnie złożyć i uformować.

Awatar użytkownika
Mazter

#20 Post autor: Mazter » 2007-02-24, 13:59

http://www.youtube.com/watch?v=AVrjxm64EOQ

Ten Hanriocik też tak ma z płatami... tyle że ten lata :-D

Radzio - ten model ma beznadziejną owiewkę... trzeba to "coś" przyklejać? Owiewka ta pilota aby go nie przewiało :D
Porównując z oryginałem to jest beznadzieja, może pozostawię ją bez przyklejania?

Awatar użytkownika
Radzio65

#21 Post autor: Radzio65 » 2007-02-24, 14:16

Zrób tak jak jest w projekcie - nawet jak beznadziejnie to jest opracowane, zrób :-)

Awatar użytkownika
Mazter

The End; Finish; Koniec; Łostanie wiadomości

#22 Post autor: Mazter » 2007-02-27, 21:47

Opowiem historię z ostatnich prać... :mrgreen:
Wszystko miałem zamontowane oprócz śmigła... i przyklejałem ferelne naciągi...
więc postanowiłem użyć cyjanoakryla by szybko "wiązało" ;-)
Wsadz... ;-) no ale jeszcze znaczy wcześniej nici nawijałem na szpilkę i wkładałem w BCG wyciągałem rozwijałem i dwoma paluchami przejechałem, wtedy się prostowała nić i ściągała się nadmierna ilość kleju. Lepiej się to spisało niż wykałaczką tak jak w camelu, ponieważ cała nić była dobrze zaimpregnowana i nie powstawały żadne "kulki" kleju na nitce (zwykła nić krawiecka).

Nastąpił moment przyklejania! Włożyłem nitkę w supergluta wyciągam i przykładam do modelu super sie trzyma szybko złapało kolejna nić i przy przykładaniu dosłownie zrobiłem delikatne uderzenie nicią z klejem w miejsce przyklejenia (odległość odskoku 1 mm więc szybko znowu przyłożyłem) ale skubaniec jeden sie nie chciał trzymać :cry: i wysmarowałem cały model widać na zdjęciach: :oops:
Po tym sie trochę zezłościłem i poszedłem na dół i zamiast super gluta mam "super fix"

Co do zdjęć zacząłem pykać aparatem i zrobiłem kilka zdjęć (są tu w kupie). Reszta jest telefonem ale on niestety przy niezbyt dobrym świetle ponieważ pochmurno było trochę, że tak powiem śnieży... a nie robiłem więcej zdjęć aparatem bo wszystkie jakie miałem akumulatorki były rozładowane i robiłem telefonem... i takie efekty :roll:

ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Teraz akumulatorki się ładują to być może jutro wrzucę nowe zdjęcia tylko z aparatu, ale jak ktoś przeglądał te fotki to tam jest kilka z aparatu :mrgreen:

Być jeszcze jedna sprawa :oops: bo to ten no... Była sobie taka część do podwozia znaczy ta na nim sie opiera wszystko... i brakowało do niej 2 części aby nie było widać białego boku (błąd autora - z opisu modelarza który go kleił też wynikało że brak tych części) i ja no chciałem dorobić jakby te części z zapasu koloru. Było już późno byłem zmęczony i miałem naklejone te części na tekturę i chciałem wtedy na drugi bok tektury dorobić z zapasu jak mówiłem... nałożyłem kleju do zapasu przyłożyłem przycisnąłem słownikiem od rosyjskiego ;-) i spać...
Drugiego dnia ja do klejenia modelu ściągam słownik i nie wierze własnym oczom części przyłożyłem nie tą stroną :mrgreen: - myślałem że nie wytrzymam ze śmiechu, jak to można odwrotnie przykleić :oops: i zrobiłem z tego co było tylko musiałem pomalować... - i tu Radziu czekam na twój sąd mojego nadzwyczajnego "błędu" :roll:

Awatar użytkownika
Kroolo

#23 Post autor: Kroolo » 2007-02-27, 23:01

Gratuluję!

Awatar użytkownika
Radzio65

#24 Post autor: Radzio65 » 2007-02-28, 08:46

Mazter, wyluzuj :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Piterski

#25 Post autor: Piterski » 2007-02-28, 08:59

Gratuluje ukończenia modelu w terminie. Co do samego modelu to coś ewentualnie powiem po ogłoszeniu wyniku konkursu i po obejrzeniu zapowiedzianych zdjęć z aparatu.

JaCkyL
Kontakt:

#26 Post autor: JaCkyL » 2007-02-28, 09:53

Hej
Gratuluje ukończenia modelu. Przyjemnie się prezentuje. Dla mnie dwupłaty to czarna magia :mrgreen: Mam nadzieje że będą lepsze zdjęcia, z porządnego aparatu, jeśli można to prosiłbym o duże (1024x768). Lubię zbierać ciekawe zdjęcia modeli, a Twój mi się podoba. Czepiłbym się tylko tych felernych naciągów, jakieś mało naciągnięte i dwu kolorowe :lol: Pisałeś o swoich problemach z nimi więc wybaczam ;-)
Pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mazter

#27 Post autor: Mazter » 2007-02-28, 17:42

Trochę lepsze fotki:

ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ