[P] Pytanie do okrętowców - Jaką szpachlę wybrać
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
[P] Pytanie do okrętowców - Jaką szpachlę wybrać
Witam
Mam pytanie do modelarzy zajmujących się budowaniem okrętów.
Jaką szpachlę możecie polecić do szpachlowania dna okrętu?
Pozdrawiam
Mam pytanie do modelarzy zajmujących się budowaniem okrętów.
Jaką szpachlę możecie polecić do szpachlowania dna okrętu?
Pozdrawiam
Re: [P] Pytanie do okrętowców - Jaką szpachlę wybrać
Jestem pewien, ze sa profesjonalne szpachle przeznaczone do modeli okretow. I z calego serca bym Ci polecil jedna z nich. Ale zadnej nie stosuje :( ja zawsze uzywam zwyklej budowlanej. A kiedys nawet jako szpachli uzywalem rozmieszanego talku z farba :D
Napewno znasz forum KOGA? Tam powinno cos byc... w chwili wolnego czasu postaram sie pogrzebac. Moze cos wygrzebie.
Pozdrawiam.
Napewno znasz forum KOGA? Tam powinno cos byc... w chwili wolnego czasu postaram sie pogrzebac. Moze cos wygrzebie.
Pozdrawiam.
Ale to są szpachle do drewna ściany czy samochodowe?
Wiesz, ja uzywam tych do scian kartonowo-gipsowych.
Uzywam dwoch rodzajow - jedna twarda i jedna miekka.
Miekka wyglada tak: https://i2.wp.com/helmpaint.com/wp-cont ... C989&ssl=1
A twarda wyglada tak: https://1.bp.blogspot.com/_FgZ01kCEELo/ ... mpound.JPG
Juz spiesze z odpowiedzia czemu dwie. Otoz, ta miekka to potocznie mowimy na nia "easy-sand" jest miekka i wcale sie nie trzeba napocic zeby obleciec ja papierkiem sciernym. Ta druga, to twarda skala po zaschnieciu, i tu juz trzeba sie napocic zeby zetrzec jakbys chcial. Dlatego tej twardej klade w miare cienka warstwe (na ta juz obrobiona miekka szpachle). No i potem obcieram papierem. Zwyczajowo zaczyznam od 200-220 i pne sie wzwyz, az do 1000 lub 2000, to juz w zalesznosci jak duzo mam jeszcze cierpliwosci, jak wychodzi i co chce osiagnac :)
Tak sobie teraz mysle ze:
szpachle drewniana uzylbym jakbym do roboty kadluba uzywal listewek drewninaych. Bo drewno pracuje, wiec szpachla do drewna musi byc mniej lub bardziej do tego przystosowana.
Natomiast szpachle samochodowa - to pewnie uzylbym jakbym robil kadlub z zywicy.
Uzywam dwoch rodzajow - jedna twarda i jedna miekka.
Miekka wyglada tak: https://i2.wp.com/helmpaint.com/wp-cont ... C989&ssl=1
A twarda wyglada tak: https://1.bp.blogspot.com/_FgZ01kCEELo/ ... mpound.JPG
Juz spiesze z odpowiedzia czemu dwie. Otoz, ta miekka to potocznie mowimy na nia "easy-sand" jest miekka i wcale sie nie trzeba napocic zeby obleciec ja papierkiem sciernym. Ta druga, to twarda skala po zaschnieciu, i tu juz trzeba sie napocic zeby zetrzec jakbys chcial. Dlatego tej twardej klade w miare cienka warstwe (na ta juz obrobiona miekka szpachle). No i potem obcieram papierem. Zwyczajowo zaczyznam od 200-220 i pne sie wzwyz, az do 1000 lub 2000, to juz w zalesznosci jak duzo mam jeszcze cierpliwosci, jak wychodzi i co chce osiagnac :)
Tak sobie teraz mysle ze:
szpachle drewniana uzylbym jakbym do roboty kadluba uzywal listewek drewninaych. Bo drewno pracuje, wiec szpachla do drewna musi byc mniej lub bardziej do tego przystosowana.
Natomiast szpachle samochodowa - to pewnie uzylbym jakbym robil kadlub z zywicy.
Jestem okrętowcem ale w standardzie. Kiedyś robiłem F-15 do malowania i używałem szpachle wamodu. Byłem zadowolony. Ale w tej Marcin będzie bardziej pomocny.
Wiesz, przepatrzylem na szybko KODZE pare tematow i mam taki szybki wniosek, ze szpachle samochodowa uzywaja chlopaki jak chca miec idealny finish. Moze i ja kiedys sprubuje... zerknij tutaj np: http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic. ... 24&t=46474
http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic. ... hla#p74480
http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic. ... hla#p74480
Powiem Ci ze nie moglem sie doczekac! Wreszcie nareszcie!
Dobrze wyszlo! Dobrze! Czerwien przednia!
Ja tam powiem tak, ze z czasem sam wypracujesz sobie ktora teczhnika bedzie Ci najlepiej robic.
A powiedz, czy mi sie zdaje, czy Ci go troszke wygielo do gory?
Dobrze wyszlo! Dobrze! Czerwien przednia!
Ja tam powiem tak, ze z czasem sam wypracujesz sobie ktora teczhnika bedzie Ci najlepiej robic.
A powiedz, czy mi sie zdaje, czy Ci go troszke wygielo do gory?
Raczej nic się nie wygieło. Ale jeszcze się przyjrzę
Pozdrawiam
Pozdrawiam
no to super :) to widac tylko tak zdjecie wyszlo!
Kiedys USS Essex'a zrobilem z MM, to tak szpachelka pieknie sciagnela ze wygielo z 1.5cm pewnie :D Ale plywal!
Kiedys USS Essex'a zrobilem z MM, to tak szpachelka pieknie sciagnela ze wygielo z 1.5cm pewnie :D Ale plywal!
Essexa i Ark Royala z MM miałem kiedyś sklejone do tego Rodneya i jakiś niemiecki krążownik też z MM. Niszczyciela żadnego.
Poszycie jest równe i gładkie tylko lampa błyskowa mogła dać takie złudzenie.
Nie zdawałem sobie sprawy jak ciężko jest fotografować taki długi obiekt jak okręt.
Szkoda, że nie mogę założyć relacji.
Pozdrawiam
Poszycie jest równe i gładkie tylko lampa błyskowa mogła dać takie złudzenie.
Nie zdawałem sobie sprawy jak ciężko jest fotografować taki długi obiekt jak okręt.
Szkoda, że nie mogę założyć relacji.
Pozdrawiam
Dlaczego nie możesz założyć relacji ??? 

Zgubiłem instrukcję (okładka) , więc nie mogę pokazać, że jestem pełnoprawnym posiadaczem modelu. Poza tym burty były zerwane i przyklejone ze skanów, a z orginalnej wycinanki zostały mi trzy arkusze, których i tak nie można użyć gdyż różnią się odcieniem od reszty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czyli jednak masz oryginał. Kiedyś kupiłeś, coś nie poszło, trzeba było poprawić itd. A idąc Twoija myślą W zasadzie nie powinieneś pokazywać nawet kadłuba...
W każdym razie zapowiada się ciekawy model.
Ale przyznam, że modele okrętów, jak one są długie, to ciężko coś zrobić ze zdjęciami.
PZDR.

Ale przyznam, że modele okrętów, jak one są długie, to ciężko coś zrobić ze zdjęciami.
PZDR.
Witam
Oryginał posiadam w formie szczątkowej. Ale spokojnie mam jeszcze kilka polskich niszczycieli na podorędziu

A budowa Błyskawicy chwilowo została zarzucona, poczekam aż zostanie wydana wersja z lat 44 lub 45 bo ta z MM pozostawia bardzo wiele do życzenia.
Po złożeniu szkieletu z MM 7-8/97 okazało się, że blisko połowa wręg jest niesymetryczna
Pozdrawiam
Oryginał posiadam w formie szczątkowej. Ale spokojnie mam jeszcze kilka polskich niszczycieli na podorędziu

A budowa Błyskawicy chwilowo została zarzucona, poczekam aż zostanie wydana wersja z lat 44 lub 45 bo ta z MM pozostawia bardzo wiele do życzenia.
Po złożeniu szkieletu z MM 7-8/97 okazało się, że blisko połowa wręg jest niesymetryczna

Pozdrawiam
Wiele pięknych jednostek posiadasz, więc do dzieła !!! Bedziem kibicować
Nie za bardzo jestem w temacie więc nie podpowiem który chciałbym widzieć w relacji .
Wszystkie są warte zachodu.
Pozdrawiam.

Nie za bardzo jestem w temacie więc nie podpowiem który chciałbym widzieć w relacji .
Wszystkie są warte zachodu.
Pozdrawiam.