[R] P-38H KA 5-6/2013
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Re: [R] P-38H KA 5-6/2013
świetnie wygląda, nie mogę się doczekać galerii.
Dawno nic nie wrzuciłem. Trochę lenia, trochę mniej czasu. Wstawię zaczęty zbiornik paliwa.
I tutaj dwie rzeczy, poraz pierwszy zastosowałem BCG na szeroką skalę, kulki do wytłaczania papieru polecone przez Technicka z sąsiedniego forum i sklejanie skorupy z segmentów bez wręg (dopiero z ich późniejszym wklejeniem). I muszę powiedzieć, że dawno nie byłem tak usatysfakcjonowany z efektu pracy. Oczywiście jest parę błędów jeszcze jak: większe przyłożenie się do wycinania części oraz fazowanie papieru przy sklejaniu tak małych listków, niby wyszło równo ale biała krawędź się przebija.

Do następnego!
I tutaj dwie rzeczy, poraz pierwszy zastosowałem BCG na szeroką skalę, kulki do wytłaczania papieru polecone przez Technicka z sąsiedniego forum i sklejanie skorupy z segmentów bez wręg (dopiero z ich późniejszym wklejeniem). I muszę powiedzieć, że dawno nie byłem tak usatysfakcjonowany z efektu pracy. Oczywiście jest parę błędów jeszcze jak: większe przyłożenie się do wycinania części oraz fazowanie papieru przy sklejaniu tak małych listków, niby wyszło równo ale biała krawędź się przebija.

Do następnego!
Osobiście byłem zbyt konserwatywny do różnych technik i myślałem, ze te kulki to pić na wodę, ale widząc część zbiornika, którego wykonałeś muszę przyznać, że te kulki to świetna sprawa. Ja się uczyłem kleić modele nacinając krawędzie żyletką a obłe części kombinowało się jak koń pod górę. Aczkolwiek do BCG nie mam zaufania.
Świetna robota, kończ Waść ten samolot byle szybko
Świetna robota, kończ Waść ten samolot byle szybko

Naprawdę bardzo ładnie zrobiłeś. Gratki 

To ja poprosze o korepetycje: co to sa kulki BCG?
W ramach akcji leń
wrzucę tylko linka do relacji Technicka z sąsiedniego forum. On tam ładnie wszystko wyjaśnił odnośnie technik i zdjęcia wrzucił, więc tam najwięcej się dowiesz. https://papermodels.pl/showthread.php?tid=9568
A BCG to skrót od Brand Clear Glue. Jest to klej dla cierpliwych, ale jak na wodniaka zaskakująco dobrze klei, jest przezroczysty i ma (w przeciwieństwie do butaprenu np.) małą objętość po wyschnięciu. Tylko uwaga na podróbki, ja osobiście kupuję w Kauflandzie.

A BCG to skrót od Brand Clear Glue. Jest to klej dla cierpliwych, ale jak na wodniaka zaskakująco dobrze klei, jest przezroczysty i ma (w przeciwieństwie do butaprenu np.) małą objętość po wyschnięciu. Tylko uwaga na podróbki, ja osobiście kupuję w Kauflandzie.
Elegancki zbiorniczek.
Zupełnie jak prawdziwy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Fajnie to wyglada. To mowisz ze pierwszy raz zastosowales te technike, i odrazu taki sukces? Podoba mi sie to strasznie. Nie wiem tylko gdzie ja na tej wiosce tutaj znajde takie kulki :/
Super! Juz namierzylem :) dzieki!!!
Czyli będzie na co popatrzeć
Czekam niecierpliwie