Postanowiłem odpocząć trochę od budowania modeli samolotów. Zabrałem się za temat całkowicie mi obcy, więc będzie to praktycznie mój okrętowy debiut. Do pocięcia poszedł model U-boota typ XXI "U-2536" wydany przez wydawnictwo pana Halińskiego. Autorem opracowania jest bliżej mi nieznany projektant Andrzej Domadzierki. Skala modelu to 1:200, w sumie 2 strony A4 z kolorowymi częściami i 2 strony z częściami arkuszy. Model nie wydaje się bardzo skomplikowany i trudny, w sam raz dla początkującego okrętowca. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Teoretycznie model ma wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu poniżej (tu akurat model plastikowy, ale ten sam okręt):

Już dawno temu chciałem skleić tego u-boota w związku z tym miałem wycięty szkielet, teraz wystarczyło go tylko poskładać. Kleiłem głownie butaprenem, a miejsca łączenia części zalewałem cyjanoakrylem.

Szkielet starałem się jak najdokładniej oszlifować, żeby nie było niespodzianek przy oklejaniu. Na niektórych zdjęciach są jeszcze elementy przed ostatecznym szlifowaniem. Powstała fajna sztywna konstrukcja. Brakuje mi tylko w opracowaniu podstawki pod model, trzeba będzie coś wykombinować. Zabieram się za oklejanie kadłuba poszyciem.
Pozdrawiam