[Help] Farby ;)

Cała teoria i pytania techniczne

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Darkness

[Help] Farby ;)

#1 Post autor: Darkness » 2007-02-12, 18:14

Witam.
Mam zamiar wykonać makietę przedstawiającą walki we Francji w 1944 roku.
Walczyć będą siły Amerykańskie i Niemieckie.

Do sprzętu niemieckiego należeć mają:
Flak 88m - Dragon
PzKpfw II ausf. L - Alanger
Załoga czołgowa - Dragon
I Gebirgsjager - Dragon

Po stronie amerykańskiej natomiast lekki oddział szturmowy:
Sherman M4A3 - Dragon
U.S. Rangers Normandy 1944 - Dragon
U.S Army Anti Tank Team

I tu się nasuwa moje pytanie.
Czy któryś z doświadczonych plastikowców mógłby mi doradzić jakie farby wybrać i ich numerki...gdyż ja nie mam w tym doświadczenia ( w jakościach farbek )
Myślałem o Model Master Acryl...echh...tylko które wybrać.
Może Radzio65 wie co wybrać itp?
Myślę też o wzięciu kilku torebek różnych posypek.

Mam zamiar tez zamówić Paasche EZ-Starter co o nim myślicie...tylko muszę gdzie indziej zamówić butle do tegoż sprzętu, gdyż na mojehobby.pl nie ma butli.

Bardzo liczę na wasza pomoc.
Pozdrawiam
Hubert ;-)
Ostatnio zmieniony 2007-02-12, 22:38 przez Darkness, łącznie zmieniany 1 raz.

JaCkyL
Kontakt:

#2 Post autor: JaCkyL » 2007-02-12, 19:16

Hej
Jeszcze niedawno płakałeś mi w rękaw, że nie masz pieniążków na modele kartonowe, na tubkę kleju czy kawałek tekturki, a teraz wyskakujesz z zamiarem zamawiania modeli i akcesoriów w sumie na ponad 500 zł. Zadałem sobie trud i policzyłem. Gdzie się tak wzbogaciłeś w kilka dni? Też bym tak chciał...

Awatar użytkownika
Piterski

#3 Post autor: Piterski » 2007-02-12, 20:37

Jestem Jakcyl podobnie zaskoczony jak i Ty :->
Może wygrała w totka :roll:

Darkness

#4 Post autor: Darkness » 2007-02-12, 21:05

Otóż prosiłem o pomoc a nie o komentarze...a co do pieniędzy to diodramę finansuję znajomy taty, który poprosił mnie, abym spróbował mu wykonać coś takiego, a kosztami się przejmować nie muszę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Borys

#5 Post autor: Borys » 2007-02-12, 21:44

Hej
A nie lepiej spisać numery farbek z pudełka (instrukcji ) jak zakupisz modele które będą na dioramie :?: :?:
Jeśli chodzi o sprzęt który chcesz zakupić to po pierwsze figurki Niemców nie pasują , a jeśli już jestem przy figurkach to brał bym Dragona ale Division 2 (chodzi o nową jakość figurek) .
Jeśli chodzi o o farbki to nie mam złych dobrych ,jak kiedyś się bawiłem w poliester to malowałem ASTERAMI to były farbki . Wiec obojętnie jakie farbki kupisz będą dobre liczy się malarz a nie farbki :-P
To sam się tyczy aereografu mój znajomy zawsze maluje i malował pędzelkiem i wychodziło mu super.
Pozdrawiam 8-)

Darkness

#6 Post autor: Darkness » 2007-02-13, 10:21

Witam.
Borys...dzięki za pomoc.
Otóż jednak zrezygnuję z Flaka...na rzecz jakiegoś pojazdu gąsienicowego...myślałem o transporterze, może SdKfz 7.
Czy brać plastikowa mogłaby mi doradzić co do figurek i pojazdu...zależy mi na modelach z tegoż sklepu.
A aerograf sobie odpuszczę...pozdrawiam i czekam na pomoc :)

Awatar użytkownika
admiral_d

#8 Post autor: admiral_d » 2007-02-13, 12:41

Jeśli chodzi o posypki to moim zdaniem zrób dioramkę jesienią. Zawsze mi się podobały takie, a i z wykonaniem terenu nie będzie problemu bo tu i ówdzie sypniesz listkami i jakby sie nie starac to efekt zawsze piorunujący.

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Dreedlord

#9 Post autor: Dreedlord » 2007-03-04, 22:20

Moim skromnym zdaniem zamiast Stuarta M3A3 powinien być M5A1 (używane w Normandii - w sklepie mają na stanie), zrezygnowałbym z Panzera II - te czołgi raczej nie walczyły w Normandii. Zrezygnowałbym też z któregoś z transporterów - troche ich dużo by było. Wrzuciłbym np. tego Flaka z Dragona i jakiegoś StuG-a.

Jeśli chodzi o samą aranżację dioramy to "kopalnią" pomysłów może być gra Codename: Panzers - wiele ładnych widoków ;-)

Pozdrawiam Kamil

Awatar użytkownika
Radzio65

#10 Post autor: Radzio65 » 2007-03-05, 08:02

Darkness.
Farby polecam Gunze Sangyo i Model Master - pełne zestawy do malowania broni pancernej i figurek (również kolory "cieliste" - MM). Rozpuszczalniki oryginalne - unikniesz niespodzianek. Wszystko dostaniesz w Moje Hobby.

Borys.
Absolutnie nie zgadzam się, że obojętne jest jakimi farbami się maluje. Kwestią dyskusji jest też co to znaczy ładnie pomalować :-).

Pozdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kwestie Teoretyczne”