Jakiś czas temu na forum można było obejrzeć relację z budowy tytułowej minikopareczki. Ponieważ zainteresowanie tematem było duże, pojawiła się szansa na wydanie modelu w wersji drukowanej. W związku z powyższym zostałem poproszony o testowe sklejenie modelu.
Na początku kilka słów o projekcie:
Oryginał wygląda tak:

Sam projekt wg mnie kierowany będzie raczej dla modelarzy średniozaawansowanych, początkujący mogliby mieć w niektórych momentach problemy z odpowiednim sklejeniem części ( np. tylna osłona czy oszklona kabina )
Model jest dość mocno uproszczony, ale i tak sprawia sporo frajdy podczas budowy.
Dla przykładu pokażę jedno z uproszczeń:
Mocowanie pługu w oryginale i w modelu:

Samo opracowanie nie sprawia jednak prawie żadnych problemów podczas pasowania elementów - znalazłem kilka niewielkich błędów, które liczę, że zostaną poprawione

Dodam jeszcze, że mój modelik będzie malowany.
A teraz czas na fotki:
Budowę rozpocząłem od ramy wraz z zawieszeniem :

Kolejnym krokiem było wykonanie pługu. Autor proponuje wykonanie siłownika z patyczka od lizaka oraz patyczka do szaszłyków. Mi osobiście takie rozwiązanie nie pasuje, dlatego też wykonałem własną wersję siłownika.

Następnie części zostały poddane malowaniu.

Oczywiście nie jest jeszcze skończone

A skoro o nim mowa...

Jeszcze przed malowaniem zabrałem się za budowę kabiny, coby wszystko ładnie mieć spasowane przed położeniem lakieru:

Noi na koniec musiałem wszystko przymierzyć na sucho, bo sam byłem ciekaw jak będzie się prezentować

Na razie tylko tyle