Model drukowany
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
-
Model drukowany
Nie wiedziałem za bardzo gdzie ten temat wstawić więc wstawiłem go tutaj. Mam pytanie. Wiadomo, że w internecie jest wiele udostępnionych modeli z różnych wydawnictw. Takiego modelu nie wolno wystawić na żadnych zawodach, ponieważ jest drukowany. I teraz jest pytanie. Jeżeli taki model się pomaluje, dorobi jakieś szczegóły itp. można go wystawić na zawodach?
Czołem,
Po trochu nie rozumiem Twojego rozumowania, ale jeśli ściągniesz model jakiegoś wydawnictwa, jak pomalujesz model to dalej jest on sklejony z PIRACKICH skanów. Możesz kleić model ze skanów pod warunkiem posiadania oryginalnej wycinanki.
Druga część, są modele udostępnione za darmo, ich nikt Ci nie zabroni wystawiać.
Przykładowe miejsca gdzie znajdziesz freemodele:
Sklejmy.com
Modele Fanatyka Kartonu
itd. itd. itd....
Po trochu nie rozumiem Twojego rozumowania, ale jeśli ściągniesz model jakiegoś wydawnictwa, jak pomalujesz model to dalej jest on sklejony z PIRACKICH skanów. Możesz kleić model ze skanów pod warunkiem posiadania oryginalnej wycinanki.
Druga część, są modele udostępnione za darmo, ich nikt Ci nie zabroni wystawiać.
Przykładowe miejsca gdzie znajdziesz freemodele:
Sklejmy.com
Modele Fanatyka Kartonu
itd. itd. itd....
-
Chodziło mi o te modele które są np. na chomikuj.pl. Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie. Powiedział pan że mogę taki model wystawić pod warunkiem że mam oryginalną wycinankę. Mam kilka modeli na których zaczynałem przygodę z modelarstwem i nie wyglądają zbyt dobrze, a mam zachowane z nich tylko okładki. Czy mogę więc taki model wydrukować, skleić jeszcze raz i bez żadnych konsekwencji je wystawić?
-
W kwestii skanów, poczytaj w tym wątku
Co do wystawienia modelu na konkursie, to generalnie decyduje tutaj regulamin , oraz organizatorzy konkursu.
Np. Fragmenty z regulaminu Konkursu w Przeciszowie
Wtedy pozostaje tylko sprawa kategorii, jeśli pozostawiasz bez zmian, tj. drukujesz kolorowe arkusze i kleisz, to kategoria Standart. Jeśli byś model malował, dokładał elementy, to kategoria Open zgodnie z tą częścią regulaminu:
Mam nadzieję że pomogłem
pozdro, W :)
P.S. Na pana trzeba mieć wygląd
Tutaj jesteśmy kolegami ;)
Co do wystawienia modelu na konkursie, to generalnie decyduje tutaj regulamin , oraz organizatorzy konkursu.
Np. Fragmenty z regulaminu Konkursu w Przeciszowie
Czyli model taki raczej nie kwalifikuje się żeby go wystawić, ale sądzę że jeśli byś skontaktował się z Organizatorem, to uzyskał byś zgodę na start :)5. POSTANOWIENIA OGÓLNE
a). Udział biorą modelarze indywidualni, modelarnie, kluby modelarskie.
b). Do Konkursu przyjmowane są modele wykonane własnoręcznie z oryginalnych wycinanek polskich i zagranicznych oraz pobrane ze stron internetowych producentów wycinanki.
W przypadku wątpliwości co do autorstwa zgłoszonego modelu Organizatorzy przewidują przeprowadzenie rozmowy wyjaśniającej z zawodnikiem."
Wtedy pozostaje tylko sprawa kategorii, jeśli pozostawiasz bez zmian, tj. drukujesz kolorowe arkusze i kleisz, to kategoria Standart. Jeśli byś model malował, dokładał elementy, to kategoria Open zgodnie z tą częścią regulaminu:
Chociaż temat Open/Walorka to grząski temat i nie jest tak prosto znaleźć jedną, wspólną granice :)4. KLASYFIKACJA MODELI
Modele zostaną ocenione w klasie STANDARD oraz w klasie OPEN (waloryzowane).
Poprzez klasę standard rozumiemy modele sklejone prosto z wycinanki, które zachowują oryginalne malowanie zaprezentowane w wycinance z możliwością użycia retuszu odpowiednio dobranymi kolorami farbek. Dopuszcza się możliwość użycia elementów fototrawionych, tj. relingi, trapy, anteny oraz metalowe lufy, owiewki wytłoczone z folii, nici, żyłki, czy elementy wycinane za pomocą plotera laserowego. Dopuszcza się wewnętrzne usztywnienie kadłubów okrętów za pomocą pianki, tektury ale w sposób nie naruszający zewnętrznego poszycia kartonowego.
Poprzez klasę open rozumiemy modele sklejone z wycinanki, modele z internetu, modele wycięte w całości ploterem laserowym oraz modele budowane od podstaw (głównym materiałem jest papier), w których dopuszcza się wszelkie modyfikacje poszycia (szpachlowanie, malowanie poszycia zewnętrznego modelu, dodawanie elementów elektronicznych, mechanicznych, elementów fototrawionych, tłoczonych, toczonych, wyciętych za pomocą plotera laserowego, itd.).
W przypadku modeli waloryzowanych, w karcie zgłoszenia prosimy podać zmiany w stosunku do oryginalnej wycinanki, a jeśli to możliwe - załączenie dokumentacji zdjęciowej. Modele w każdej klasie zostaną ocenione w przypadku zgłoszenia nie mniej niż 3 modeli. W przypadku mniejszej ilości zostaną połączone grupy wiekowe (dotyczy klasy Standard).
Mam nadzieję że pomogłem
pozdro, W :)
P.S. Na pana trzeba mieć wygląd

-
-
-
Jestem ciekaw kiedy wejdzie takie coś jak profesjonalne laserowe cięcie blach i będziemy składać modele metalowe jakieś :D To już wyższa szkoła jazdy jak dla mnie.
Oj chyba nie ciężko. Modele drukowane już potrafią latać w powietrzu. Wystarczy wejść na fora rc samolotowe i popatrzeć na latające drukarki. Ba ,na stronach z planami rc można znaleźć całe plany łącznie z programem do wydruku modelu. Żadna nowość. Dziś drukarki 3D są robione przez modelarzy RC jak kiedyś frezarki CNC. Modele robi się szybciej.