[R] "Stonka" czyli lokomotywa spalinowa SM42 | GPM
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Witam.
W kabinie przybyły główny pulpit z kaloryferem i drzwi szafy elektrycznej.
Drzwi szafy elektrycznej są oczywiście ruchome. Przy tych drzwiach są tylko 4 zawiasy ale ich zrobienie zajęło mi prawie dwie godziny, a to tylko przedsmak tego co czeka mnie dalej.
Zrobiłem też drzwi wejściowe do kabiny które też postaram się zrobić otwierane.
Może nie wyglądają najlepiej ale mam nadzieje że nie będą sie tak rzucać w oczy na całym modelu.
Pozdrawiam i do następnego.
W kabinie przybyły główny pulpit z kaloryferem i drzwi szafy elektrycznej.

Drzwi szafy elektrycznej są oczywiście ruchome. Przy tych drzwiach są tylko 4 zawiasy ale ich zrobienie zajęło mi prawie dwie godziny, a to tylko przedsmak tego co czeka mnie dalej.

Zrobiłem też drzwi wejściowe do kabiny które też postaram się zrobić otwierane.

Może nie wyglądają najlepiej ale mam nadzieje że nie będą sie tak rzucać w oczy na całym modelu.
Pozdrawiam i do następnego.
Mam pytanie czy duży zapas będzie miał model w gablotce o wymiarach szerokość 20 cm wysokość 25 cm i długość 60 cm. To taka moja wypadkowa tego co podaje wydawca i pomiar elementów z wycinanki. Twój model jest już na tym etapie budowy, że można lepiej niż szacunkowo przyjąć jakieś wytyczne. Pytam bo będę zamawiał szyby a wiadomo w pakiecie taniej. Wysokość celowo wziąłem większą bo dojdzie jeszcze nasyp i torowisko.
p.s.
Już wiem skąd moja opinia o solidności konstrukcji, o której wspominałem wcześniej. Przeglądałem dziś ponownie zestaw laserów do stonki i tam są wypalone elementy do wklejenia wewnątrz ścianek z kartonu.
p.s.
Już wiem skąd moja opinia o solidności konstrukcji, o której wspominałem wcześniej. Przeglądałem dziś ponownie zestaw laserów do stonki i tam są wypalone elementy do wklejenia wewnątrz ścianek z kartonu.

Na długość powinieneś mieć około 2cm zapasu po obu stronach, co do szerokości to rama w najszerszym miejscu (tam gdzie kabina) ma 12,5cm, dalej troche wystąją amortyzatory na belkach bujakowych mniej niż 0,5 cm ale taką wartość można przyjąć czyli wychodzi 13,5cm szerokości lokomotywy, także 20cm spokojnie wystarczy, co sie tyczy wysokości to nie mam jeszcze skończonej kabiny ale dostawiłem stonkę do Ol49 i postawiłem kabinę na samym brzegu, . Ol49 z wiatrownicami ma 20cm wysokości, dodajmy na torowisko nawet 2cm to zostanie Ci 3cm luzu, a stonka wydaje mi się że powinna być nawet 2cm niższa od Ol49. Ja osobiście zwiększył bym tylko troche długość gabloty, powiedzmy do 65cm.
Na jakiej grubości tekturce są wypalone laserki ścianek?
Czyżbyś przymierzał się do stonki?
Pozdrawiam.
Na jakiej grubości tekturce są wypalone laserki ścianek?
Czyżbyś przymierzał się do stonki?
Pozdrawiam.
Dzisiaj kabina poszła dalej do góry to mogę powiedzieć Ci że na chwilę obecną wysokość stonki wynosi 17,3cm, wyżej będzie tylko końcówka wydechu ale ona wystaje minimalnie ponad dach.
Z tymi laserkami pomyśleli dobrze, akurat taką szerokość mają te wszystkie paseczki na krawędzach ścianek. Ja bym się tylko obawiał jednego...... masy modelu po ukończeniu :).
Mario, może w następnym modelu coś uplastycznie ale nic nie obiecuje :).
Z tymi laserkami pomyśleli dobrze, akurat taką szerokość mają te wszystkie paseczki na krawędzach ścianek. Ja bym się tylko obawiał jednego...... masy modelu po ukończeniu :).
Mario, może w następnym modelu coś uplastycznie ale nic nie obiecuje :).
Witam.
Wyposażenie wnętrza babiny zakończone. Teraz pora na okna, dach, tabliczki i parę innych drobiazgów.
.
Mam teraz prośbę do kolegi Kordiana, czy mógłbyś sprawdzić czy nie ma u Ciebie na arkuszach gdzieś tabliczki z napisem 'Zakład taboru w Lublinie'? Jeżeli jest to powinna mieć numer 51G. Wydaje mi się mało prawdopodobne żeby gdzieś sie zawieruszyła ale może się myle.
Do następnego.
Pozdrawiam.
Wyposażenie wnętrza babiny zakończone. Teraz pora na okna, dach, tabliczki i parę innych drobiazgów.

Mam teraz prośbę do kolegi Kordiana, czy mógłbyś sprawdzić czy nie ma u Ciebie na arkuszach gdzieś tabliczki z napisem 'Zakład taboru w Lublinie'? Jeżeli jest to powinna mieć numer 51G. Wydaje mi się mało prawdopodobne żeby gdzieś sie zawieruszyła ale może się myle.
Do następnego.
Pozdrawiam.