PANTHER Ausf. D Italeri 1-35
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
- daniel1977
Obicia masz za wielkie, wygląda to conajmniej jakby ktoś go do malowania szykował i usunął ogniska korozji.
Nie wiem też czemu ładujesz błoto przed dokończeniem całego modelu, nie lepiej było by najpierw całość poskładać, dać płukanki, zabezpoeczyć całość bezbarwnym a potem brudzić? wtedy była by pewność że kolory przyjmą jednakowy odcień po filtrowaniu, a tak możesz mieć niespodziankę, no chyba że filtrów nie przwidziano.
Generalnei jest OK, tylko te obicia
Pozdr.
Nie wiem też czemu ładujesz błoto przed dokończeniem całego modelu, nie lepiej było by najpierw całość poskładać, dać płukanki, zabezpoeczyć całość bezbarwnym a potem brudzić? wtedy była by pewność że kolory przyjmą jednakowy odcień po filtrowaniu, a tak możesz mieć niespodziankę, no chyba że filtrów nie przwidziano.
Generalnei jest OK, tylko te obicia

Pozdr.
- daniel1977
Drogi r-t jak zwykle masz racje ( co do obić), ale to dla mnie pierwszyzna więc muszę się w tym podszkolić. Co do błota to tak jak pisałem wcześniej kadłub jest już skończony więc w niczym mi to błoto nie przeszkadza, poza tym filtry i wash właśnie wykonałem (fotki może jutro dziś już mam dosyć) a błoto cieniowałem i tak po całości więc sam kolor błota przykrył wszyskie eksperymenty. Jeśli chodzi o sam wash to wiem że więkrzość z was przed tym etapem lakieruje model. Ja tego nie robie ponieważ najpierw robię filtry( w tym wypadku najpierw revel 83, następnie rewel 35), a po nich model staje się półmatowy( co jest świetną bazą do washa).Następnie jako że dwie warstwy filtrów były położone po całości, washa zrobiłem punktowo tzn: tylko w zagłębieniach, zakamarkach i kątach humbrolem 33 czyli czarnym (dzięki temu wash już nie ma prawa zmienić koloru bazy modelu). I na koniec te moje nieszczęsne obicia podmalowałem minią (już takie zostawię trudno), co spowodowało że nie żucają się tak w oczy. Wieża juz pomalowana kalka przyklejona juto filtry i reszta zabawy i powoli kociak ma sie ku końcowi. Dziś również zamówiłem kolejny pojazd tym rarem T-62 od Trumptera ( to mój pierwszy model z tej firmy), do tego blaszki Vojagera oraz zestaw farb 502 Abteilung oraz terpetyna (podobno dobry materiał na filtry i washe), oraz gotowy wash do rusków Sira hobby ( nowe ekserymęty). Na koniec wrócę do obić może doradzicie mi jak lepiej ( kolor grubość pędzla sam nie wiem) zrobić je w kolejnym modelu( rusek, więc będzie jakaś zielen) POZDRAWIAM ALL.
- daniel1977
- daniel1977
Kociak jest już zakończony, przypominam że model przedstawia Pz.Kpfw. V Panther Ausf.D, z Półku Pancernego Dywizji Genadierów Pancernych Grossdeutschland, z Kurska, Lato 43r. W modelu chciałem uzyskać maxymalne zabłocenie i z efektu jestem zadowolony w 90 procentach, muszę jeszcze na przyszłośc zwrucić uwagę na obicia, faktycznie niektóre są zbyt wielkie. Jednak w tej chwili na modelu nie są juz tak widoczne. Ciągle czekam jeszcze na T-62 , a w międzyczasie sbrubuję naprawić DUKW którego zbudowałem w zeszłym roku jednak trafił w ręce mojego małego siostrzeńca, hehe. Może coś jeszcze z niego będzie( i tu mała proźba zna ktoś może wymiary amerykańskich beczek z drugiej wojny, to były chyba 200 litrówki). Tak pomyślałem o dorobieniu kilku na pakę i może częściowo zakryję je jakąś plandeką. Pozdrawiam wszystkich i oczywiście czekam na komętaże. A oto finalne fotki kociaka.