Suchy pędzel-technika
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Suchy pędzel-technika
Dzięki metodzie suchego pędzla(w języku ang. drybrush) możemy rozjaśnić wszelkie krawędzie,nity,oraz możemy również rozjaśnić jakomś płaską powierzchnie np.siedzenia.
Chodzi w niej oto że pędzel(musi być suchy!!) maczamy w białej farbie i delikatnie wycieramy.
Polecam farby olejne ponieważ nie wysychają na pędzlu.Pędzel ma zostawiać taką mgiełkę.Jest to kwestia wprawy.Metodą prób i błędów dojdziemy do idealnej ilość farbki na pędzelku.Potem takim ów pędzlem
przecieramy wszelkie wypukłości i miejsca wymagające rozjaśnienia.
Dzięki temu model nabiera efektu 3D.
Tak właściwie do uzyskania dobrego koloru do bieli dodajemy troszkę koloru bazowego.
Najtrudniejsze w tej metodzie jest dobranie odpowiedniej konsystencji farby i jej ilości na pędzelku.
Używamy okrągłego pędzelka do tej metody.
I najważniejsze.LEPIEJ ROZJAŚNIĆ ZA MAŁO NIŻ ZA DUZO.
Pozdrawiam .Apache64
Chodzi w niej oto że pędzel(musi być suchy!!) maczamy w białej farbie i delikatnie wycieramy.
Polecam farby olejne ponieważ nie wysychają na pędzlu.Pędzel ma zostawiać taką mgiełkę.Jest to kwestia wprawy.Metodą prób i błędów dojdziemy do idealnej ilość farbki na pędzelku.Potem takim ów pędzlem
przecieramy wszelkie wypukłości i miejsca wymagające rozjaśnienia.
Dzięki temu model nabiera efektu 3D.
Tak właściwie do uzyskania dobrego koloru do bieli dodajemy troszkę koloru bazowego.
Najtrudniejsze w tej metodzie jest dobranie odpowiedniej konsystencji farby i jej ilości na pędzelku.
Używamy okrągłego pędzelka do tej metody.
I najważniejsze.LEPIEJ ROZJAŚNIĆ ZA MAŁO NIŻ ZA DUZO.
Pozdrawiam .Apache64
Ostatnio zmieniony 2012-02-17, 18:18 przez Apache64, łącznie zmieniany 3 razy.
No nie tylko, suchy pędzel to tylko, jak sam napisałeś, pewna technika. Można jej użyć do czegokolwiek, ja np. używam jej do retuszu kartonówekApache64 pisze:Metoda suchego pędzla (z angielskiego "drybrush") ma za zadanie rozjaśnić wszelkie krawędzie, kanty, śruby, nity itd na modelu. Można ją też wykorzystać do rozjaśniania większych płaskich powierzchni w przypadku braku aerografu.

A tu mamy chyba oryginał porady:
http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=7322
a i obrazki są pokazane
http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=7322
a i obrazki są pokazane

Przeczytałem po przeedytowaniu na nową wersję ...
Zrobiło mi się jeszcze gorzej niż przed przed zmianami ....
Apaczu, a może wziąłbyś się za klejenie, pokazał wyraźne zdjęcia tego co robisz, reszta kolegów Ci pomoże - ja też
- nabierzesz doświadczenia, praktyki, zobaczysz jak to wszystko działa i wtedy zaczniesz pisać poradniki.

Zrobiło mi się jeszcze gorzej niż przed przed zmianami ....
Apaczu, a może wziąłbyś się za klejenie, pokazał wyraźne zdjęcia tego co robisz, reszta kolegów Ci pomoże - ja też

-