[Relacja] Tirpitz GPM

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
pancerniak

[Relacja] Tirpitz GPM

#1 Post autor: pancerniak » 2012-01-15, 16:22

Witam.To moja pierwsza relacja, chciałbym pokazać budowę modelu Tirpitz wydawnictwa GPM. Modelarstwem zaraził mnie mój kolega i postanowiłem spróbować własnych sił z kartonem.Zobaczymy co wyjdzie z tego :)
Model jest dość trudny w budowie, ale jak narazie nie mam z nim problemów.Części pasują idealnie.Jedynie nie podoba mi się kamuflaż więc przy okazji budowy będę malował ściany nadbudówek i burty. Spróbuję też wykonać kadłub szpachlowany i malowany, także model nie będzie robiony w "standardzie".Na początek wybrałem nadbudówkę dziobową.w oparciu o kilka dokumentacji Tirpitz'a i Bismarcka dodałem wentylator, okna miały troszkę inne rozmieszczenie w wycinance(poprawiłem to), uplastyczniłem również żaluzje wentylatora w tylnej części nadbudówki, co z tego wyszło zobaczcie na zdjęciach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Pancerniak

Awatar użytkownika
Towarzysz19

#2 Post autor: Towarzysz19 » 2012-01-16, 11:58

Witamy na forum.
Mam takie pytanie, to jest Twój pierwszy model? Jeśli tak, to zdecydowanie odradzam Ci ten model i polecam coś mniejszego i łatwiejszego, żebyś nieco wprawy nabrał i doświadczenia. Tirpitz do wielki zbój i może Cię łatwo zniechęcić do dalszego modelowania. Nie znam się na okrętach i mam nadzieję że forumowi "szkutnicy"w tej kwestii Ci pomogą.

Pozdrawiam i życzę sukcesów :-)

Awatar użytkownika
piotrmaniek

#3 Post autor: piotrmaniek » 2012-01-26, 00:19

Tirpitz do łatwych nie należy , kolego wstaw fotki z kadłuba bo ciekaw jestem jak ci to wyszło :)
czym wycinasz części z wycinanki ?
Retuszuj model bez tego model nie ma sensu :)

Podoba mi się że budujesz go tak jaki był w rzeczywistości :)

Pozdrawiam

pancerniak

#4 Post autor: pancerniak » 2012-03-04, 14:25

Witam.
Niestety relacja będzie toczyła się "żółwim tempem" bo jestem w delegacji ale jeszcze miesiąc...:)
Co do kadłuba, mam wycięte tylko części szkieletu i złożone "na sucho". Kadłub planuje wykonać ze styropianu budowlanego i szpachli, potem malowanie, ale zacznę go robić jak zrobią się nadbudówki. Zastanawiam się nad poszyciem tzn czy okleić burty częściami z wycinanki, czy poświęcić parę dni więcej na wykonanie pojedynczych blach.

Elementy w miarę możliwości wycinam nożyczkami, drobniejsze części nożykiem modelarskim. Kształt małych elementów wycinam bezpośrednio z arkusza, łatwiej jest wycinać a w przypadku uszkodzenia części zawsze można ten sam kształt odrysować na bloku technicznym ostrym ołówkiem;)

Pozdrawiam Pancerniak

pancerniak

#5 Post autor: pancerniak » 2012-06-03, 19:05

Witam po dłuższej przerwie.

Zdołałem zbudować część nadbudówki dziobowej i jeden mały hangar. Brakuje jeszcze paru elementów w hangarze ale przy następnej aktualizacji pokarzę gotowy. Do malowania jasnego koloru kamuflażu używam farby akrylowej firmy MAIMERI, ciemny kolor maluję PACTRĄ.
Z tą PACTRĄ jest dziwna sprawa, bo zamawiałem SZARY NIEMIECKI a przysłali jakiś zielony-khaki...Niech już tak zostanie.
Jak do tej pory nie narzekam na pasowanie części mimo że nie wiele jeszcze skleiłem:)
Tyle gadania oto fotki ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pancerniak

#6 Post autor: pancerniak » 2012-06-08, 14:15

Witam.
W wolnym czasie postarałem się o drzwi do małego hangaru i "coś" co wygląda na jakąś rozdzielnię czy coś w tym rodzaju (nie mam pojęcia co to jest), a tak to wygląda: :lol:
Obrazek

Budowa komina również rozpoczęta: :roll:

Obrazek

Obrazek

Żaluzje:

Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czolgruski

#7 Post autor: czolgruski » 2012-06-08, 15:52

Idzie fajnie. Tylko zastanawiam się, po co są te małe druciki w kominie...

pancerniak

#8 Post autor: pancerniak » 2012-06-08, 16:08

Podejrzewam, że służy to poruszaniu się po obwodzie komina załodze np. podczas malowania komina. Takie są moje przypuszczenia, jeśli się mylę proszę o poprawę :)

A tak ma to wyglądać na gotowym kominie:

Obrazek

Awatar użytkownika
piter16

#9 Post autor: piter16 » 2012-06-08, 19:00

Niemiecka kriegsmarine niezwykle mnie interesuje, także relacje oglądam z przyjemnością.

Powiedz tylko czemu nie wybrałeś bardziej sławnego brata bliźniaka?

pancerniak

#10 Post autor: pancerniak » 2012-06-08, 19:37

Miło, że kogoś interesuje moje dłubanie :lol:

A zdecydowałem się na ten okręt, ponieważ mało relacji jest budowy tego modelu. Nie znacznie się różni od Bismarcka i trzeba co nie co poszperać w sieci.

Awatar użytkownika
czolgruski

#11 Post autor: czolgruski » 2012-06-09, 14:38

Będzie niezła maszina. Byle tak dalej :)

pancerniak

#12 Post autor: pancerniak » 2012-06-12, 16:22

Witam kolegów modelarzy.

Prace trwają, komin w budowie. Jest przy nim trochę pracy.
Jeśli chodzi o projekt, wychwyciłem jeden błąd (niby mały szczegół ale jednak szczegół ten mi przeszkadzał), mianowicie podstawa komina (cz.17) jest za szeroka w stosunku do komina (fot. nr 1 i 2). Dorobiłem ten element taki jak powinien być w oryginale (fot. nr 6). Poza tym nałożyłem 1 warstwę farby na komin.
A tak to wygląda:
Fot.1
Obrazek

Fot.2
Obrazek

Fot.3
Obrazek

Fot.4
Obrazek

Fot.5
Obrazek

Fot.6
Obrazek

A teraz chciałbym się zwrócić z małą prośbą do kogoś, kto ma jakieś zdjęcie komina Tirpitza a najlepiej jego tylnej części, ponieważ dopatrzyłem się, że urządzenia do obsługi katapult nieco się różnią od tych na Bismarcku, nie znacznie ale jednak... :roll: Jeśli nikt nie posiada takiego zdjątka, to zrobie tak jak na Bismarcku.
A chodzi mi o ten element:
Obrazek

Dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”