Postanowiłem zmienić kolor łańcucha pod wpływem wszystkich negatywnych opinii na jego temat. Nie obyło się bez ubabrania pokładu, gdyż co jest chyba równoznaczne, za łańcuchem musiałem całe miejsce przeznaczone dla niego pomalować w ten sam sposób. A że farbka różniła się nieco odcieniem (

) wyszło dosyć mizernie ..
Zaczynamy finalny obchód. Od tyłu z lewej burty:
Niestety musiałem zerwać i zrezygnować z relingów na górnych pokładach - było to zadanie niestety niewykonalne jak na moje umiejętności. Początkowo nie miałem w ogole w planach kłaść relingów i stąd wziął się problem. Po prostu rzuciłem się z motyką na słońce.
Widoczne pod spodem beznadziejne łączenie na skrajach relingów.. (na lewo od szalupy)
PRzedni pokład po retuszu, zostawił za sobą jakąś dziwnie błyszczącą powierzchnię
Z drugiej burty wszystko w miarę w porządku.
Tutaj widać przy schodach na burcie, lekkie "wyjechanie" jadnego szarego na tank szary - niestety szara farbka (ta ciemna) zaschnęła (

) i retusz był niemozliwy. (Kiedyś w przyszłości na pewno to zamaluje).
Najlepiej wykonana część okrętu:
Ciekawi mnie to, czemu matowy Humbrol na lufach dział EWIDENTNIE się błyszczy..
Patologia, patologia, patologia..
Łańcuch z bliska, z którego też najdumniejszy to nie jestem.
Tutaj mogłoby być jeszcze ulepszenie szalupy w postaci liny ją utrzymującej - ale na taki bajer juz za późno.
Finalnie:
Na sam koniec prac nieco wszsytko troche mi się popsuło - mianowicie przez cały rok (a nawet 14 miesięcy) robót takich nie wytężonych, pozmieniały się odcienie farbek, kupowanie następnych nie miało sensu, gdyż i tak różniły się nieco (koniec z Humbrolami i tyle).
Największe błędy:
Patologiczne liny, wykonywane z 4! materiałów.
Maszt nie jest prostopadły do pokładu.
Cenne rady dla okrętowców (człowiek się uczy na swoich błędach):
Najpierw relingi, a potem wszystkie bajery na pokładzie - nie odwrotnie.
Wszystkie liny tylko i wyłącznie z niezadownej i niesamowitej nici nylonowej.
Malować model tak, by jedna farbka starczyła na całe duże powierzchnie - nie zostawiać ich do pomalowania na później.
Nie używać Humbroli.
Wkrótce galeria w osobnym temacie. Relację można dodać do spisu relacji ukończonych.
Dziękuję za uwagę.