Szukam pomocy.
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Szukam pomocy.
WITAM
Jakich farbek użyć do tych figurek. Konkretnie chodzi o rodzaj farbki mat połysk czy jeszcze jakiś inny rodzaj.
Jeszcze jedno pytanko. To będzie moja pierwsza przygoda z modelarstwem stąd pytanie co będzie potrzebne konkretnie do zrobienia figurek. Czym wyciąć, czym przeszlifować przed malowaniem, czym malować i jak malować.
Poniżej link:
Figurki Link
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi !
Jakich farbek użyć do tych figurek. Konkretnie chodzi o rodzaj farbki mat połysk czy jeszcze jakiś inny rodzaj.
Jeszcze jedno pytanko. To będzie moja pierwsza przygoda z modelarstwem stąd pytanie co będzie potrzebne konkretnie do zrobienia figurek. Czym wyciąć, czym przeszlifować przed malowaniem, czym malować i jak malować.
Poniżej link:
Figurki Link
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi !
Witam
Sam nie mam żadnego doświadczenia w wykonywaniu figurek (dopiero zabieram się za swój pierwszy zestaw). Jednak podrzucę Ci kilka linków, które mogą być przydatne:
- Link 1
- Link 2
- Link 3
Szczególnie ostatni może być przydatny przy obrabianiu jankesów.
Co do narzędzi to potrzebne będą Ci:
- skalpel (ew. nóż do tapet),
- papier ścierny różnej gradacji,
- klej (polecam Revell Contacta z igłą),
- cążki,
- pinceta,
- farbki i pędzle (ja zamierzam używać farb akrylowych Vallejo oraz olejnych do cieniowania)
- szpachla.
Poczekaj jeszcze na odpowiedź kogoś doświadczonego kto na pewno dopowie więcej.
Pozdrawiam
Trav3rs
Sam nie mam żadnego doświadczenia w wykonywaniu figurek (dopiero zabieram się za swój pierwszy zestaw). Jednak podrzucę Ci kilka linków, które mogą być przydatne:
- Link 1
- Link 2
- Link 3
Szczególnie ostatni może być przydatny przy obrabianiu jankesów.
Co do narzędzi to potrzebne będą Ci:
- skalpel (ew. nóż do tapet),
- papier ścierny różnej gradacji,
- klej (polecam Revell Contacta z igłą),
- cążki,
- pinceta,
- farbki i pędzle (ja zamierzam używać farb akrylowych Vallejo oraz olejnych do cieniowania)
- szpachla.
Poczekaj jeszcze na odpowiedź kogoś doświadczonego kto na pewno dopowie więcej.

Pozdrawiam
Trav3rs
Dziękuje za szybką odpowiedz !
Jeszcze pytanko tak w skrócie jak mógłbyś napisać co i jak w jakiej kolejności i czy figurki malować lepiej na szablonie nie wycięte czy odwrotnie ?
Dzięki za linki.
Bardzo przydatne informacje. Link trzeci i te dioramy mmmm coś pięknego !
Jeszcze pytanko tak w skrócie jak mógłbyś napisać co i jak w jakiej kolejności i czy figurki malować lepiej na szablonie nie wycięte czy odwrotnie ?
Dzięki za linki.
Bardzo przydatne informacje. Link trzeci i te dioramy mmmm coś pięknego !

Ostatnio zmieniony 2011-12-26, 19:15 przez sclaasamp, łącznie zmieniany 1 raz.
No dobra więc napiszę jak ja mam zamiar zabrać się za swój zestaw:
- najpierw wytnę, oszlifuję i skleję figurantów,
- zaszpachluję ewentualne ubytki i szpary,
- wykąpie figurki w ciepłej wodzie z ludwikiem w celu odtłuszczenia powierzchni,
- nałożę farbę podkładowa na całość (najlepiej szarą matową, która pozwoli wypatrzyć pozostałe niedoskonałości),
- pomaluję facjatę, mundur i osobno wyposażenie,
- skleję wszystko do kupy, nałożę Sidolux w celu zabezpieczenia farb akrylowych przed olejnymi,
- wykonam cieniowanie i przybrudzenia,
- na koniec lakier zabezpieczający.
UWAGA: Taki opracowałem plan dla siebie, ale jako, że nie wiem czy wszystko jest w dobrej kolejności (a przede wszystkim czy nie pominąłem jakiejś ważnej czynności), radzę Ci podejść do tego z dystansem.
Osobiście byłbym zobowiązany gdyby ktoś doświadczony odniósł się do tego.
Pozdrawiam
Trav3rs
- najpierw wytnę, oszlifuję i skleję figurantów,
- zaszpachluję ewentualne ubytki i szpary,
- wykąpie figurki w ciepłej wodzie z ludwikiem w celu odtłuszczenia powierzchni,
- nałożę farbę podkładowa na całość (najlepiej szarą matową, która pozwoli wypatrzyć pozostałe niedoskonałości),
- pomaluję facjatę, mundur i osobno wyposażenie,
- skleję wszystko do kupy, nałożę Sidolux w celu zabezpieczenia farb akrylowych przed olejnymi,
- wykonam cieniowanie i przybrudzenia,
- na koniec lakier zabezpieczający.
UWAGA: Taki opracowałem plan dla siebie, ale jako, że nie wiem czy wszystko jest w dobrej kolejności (a przede wszystkim czy nie pominąłem jakiejś ważnej czynności), radzę Ci podejść do tego z dystansem.

Osobiście byłbym zobowiązany gdyby ktoś doświadczony odniósł się do tego.

Pozdrawiam
Trav3rs
- RysiuMajster
- Kontakt:
WitamGdzie założyć temat warsztatowy ?
Temat warsztatowy możesz założyć w tym dziale: http://www.sklejmy.com/viewforum.php?f=8
Zamieszczanie zdjęć we wpisach masz wyjaśnione tu: http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=490
W temacie Twojego warsztatu umieść podstawowe informacje o zestawie, który wykonujesz (nazwa/skala/producent etc.)
Pozdrawiam
Trav3rs