M-10 Achilles, Italeri 1:35

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
filipSG

M-10 Achilles, Italeri 1:35

#1 Post autor: filipSG » 2011-08-28, 18:25

Witam, zaczynam swoją pierwszą relację na forum. Na początek inbox i kilka pytań. Planowałem wziąć się do pracy nad nim razem z początkiem roku szkolnego, ale jak znajdę czas to jeszcze coś z nim uczynię w wakacje. Wspominałem o pytaniach, oto one:
1. Jaki maskol jest najlepszy na rynku ( do czołgu też się w sumie przyda)
2. Jak malować rzeczy typu: karabinki, mechanizmy działa itp. Kiedyś słyszałem o jakiejś metodzie z ołówkiem, ale zapomniałem jak to było.
3. Jak pomalować gąsienice? Na razie próbowałem z pomalowaniem wszystkiego na czarno i delikatnym przecieraniem gunmetalem (widać przy moich BT-5 i T-55)
4. Po co do niektórych modeli jest dołączony sznurek?
Na razie nie wiem czy będę brudził model, zobaczę jak wyjdzie na czysto, a jak będzie ok, to coś się wymyśli :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na mnie, czyli początkującym ,,wychowanym" na Airfixach, Mastercraftach i innych modelach ,,tańszych niż lepszych" ten przepak Academy ze swoimi detalami robi niesamowite wrażenie* :roll:

*Zwłaszcza że jest o 40 zł tańszy od tego w pudle Academy ;-) Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Nikooo

#2 Post autor: Nikooo » 2011-08-28, 19:18

Witam!
Ciekawy model sobie wybrałeś ;-)
A co do pytań:
1. Najlepszy jest chyba Humbrola
2. Malujesz na czarno i po prostu ocierasz ołówkiem
3. Ja maluję całe gun metalem później przecieram stalą i robię suchego pędzla rdzą
4. Sznurek jest po to żeby zrobić liny holownicze
Jeśli się gdzieś pomyliłem to mnie poprawcie :-P
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#3 Post autor: RysiuMajster » 2011-08-28, 21:07

Witam
Co do maskola myślę że ten z Mr. Hobby
z resztą się zgadzam powyżej :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
filipSG

#4 Post autor: filipSG » 2011-08-28, 21:18

Ok, wielkie dzięki, jak tylko coś zdziałam z modelem to dodam następne zdjęcia :-)

EDIT: Jeszcze jedno pytanie. Amunicję trzeba pomalować na kolor mosiądzu. Ja mam tylko 54 Hubrola, która kryje tragicznie, tak więc lepiej od razu kupić Pactrę czy dawać jakąś inną farbę pod spód żeby lepiej kryła?

Awatar użytkownika
r-t

#5 Post autor: r-t » 2011-08-29, 07:51

1. Jwśli chodzi o maskol to osobiście używam tylko tych od mr.Hobby, Humbrol po kilku prostych testach wylądował w koszu.
2. Po obrobieniu elementu malujesz go na czarno, najlepiej dobrać jakiś "złamany" czarny - broń (ta starsza) jest kryta oksydą a ona całkowicie czarna nie jest, od biedy nadaje się Gunmetal od ModelMaster, trzeba po porstu dobrać kolor pod siebie.
3. Przecierki ołówkiem bym sobie darował, suchy pędzel załątwi sprawę lepiej.
4. Sznurek jest po to żeby go wyrzucić (to najlepsze rozwiązanie), kup w sklepie z elektryką kabel głośnikowy o odpowiednim przekroju, zdejmij izolację, w razie potrzeby skręć żyłki przewodu by ciaśniej leżały, przytnij na miarę i doklej do niego plastikowe pętle z zestawu.
5.Jeśli chodzi o łuski to z zasady były mosiężne, kolory metaliczne bardzo marnie kryją bez podkładu.

Awatar użytkownika
filipSG

#6 Post autor: filipSG » 2011-08-29, 20:28

Przez wieczór skleiłem wannę kadłuba, wszystkie białe elementy wnętrza i parę innych małych rzeczy. Zdjęcia jutro. Pierwsze zderzenie z Pactrą-tragedia.

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#7 Post autor: RysiuMajster » 2011-08-29, 22:30

Witam
Polecam metalizery humbrola są tanie i całkiem niezłe :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
filipSG

#8 Post autor: filipSG » 2011-08-30, 19:50

Jako że jak na razie jestem całkowicie pochłonięty poszukiwaniami zagubionych biletów na koncert oraz przygotowaniami do nowego roku szkolnego, nie mam czasu ani na model, ani na forum, ale jak tylko znajdę czas zdjęcia się pojawią.

Awatar użytkownika
filipSG

#9 Post autor: filipSG » 2011-08-31, 16:13

No to czas na pierwsze zdjęcia :-D na razie jest tylko wnętrze, całe białe, bez domalowanych detali i dodatków w innych kolorach, oprócz tego tył kadłuba (jeszcze bez osłony, która zasłoni prawie wszystko) no i profil. Oprócz tego jedna z gąsienic, już pomalowana na czarno. Jest jeszcze duuuuuuuużo rzeczy do poprawienia (farba na wannie kadłuba na przykład) ale już ja się tym zajmę :mrgreen: Za układ jezdny wezmę się jak tylko dostanę maskol. Wash we wnętrzu powinien być czarny (cienie) czy brązowy (czyli kurz, brud itp.)?
Pozdrawiam, zwłaszcza tych którzy tak jak ja wracają od jutra do szkoły ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#10 Post autor: RysiuMajster » 2011-08-31, 22:22

Witam
Wszystko ładnie tylko mam jedno "ale" na focie tylnej części wygląda jak by był tam zrobiony "łosz" i brudzenie ogólnie polecam takie rzeczy pozostawić na koniec jeśli się mylę i to tylko złudzenie na fotografii to nie mam nic więcej do zarzucenia :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
filipSG

#11 Post autor: filipSG » 2011-09-01, 06:40

Wydaje się, po prostu to jest pierwsza warstwa farby i kolor plastiku przebija ;-)

Awatar użytkownika
filipSG

#12 Post autor: filipSG » 2011-09-03, 11:06

WNĘTRZE prawie SKOŃCZONE :mrgreen:
Jakoś mi się udało te wszystkie detale upchać do środka, po wielu próbach i poprawkach w końcu jest wszystko :-) Jeszcze trzeba będzie trochę rzeczy poprawić (ciemne plamki na białych ścianach, farba na amunicji, manierki z wodą), chociaż i tak większość będzie zakryta wieżą. Górna część kadłuba dołożona na sucho. Amunicja po bokach wyszła trochę krzywo i jednego pocisku ni ma, ale cieszę się z samego faktu że po 6 próbach ją tam włożyłem :-D z tyłu pojawiła się już osłona, jak tylko dostanę maskol to zaczynam najgorszą część każdego czołgu, układ jezdny.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
I ważne pytanie, która z tych farb najlepiej się nada do washa we wnętrzu :?:
Obrazek

EDIT.

Jedno ważne pytanie, na płytach pancernych wieży jest masę takich oto kółek: :-/
Obrazek
Powinienem dać sobie z nimi spokój czy chwycić mojego wamoda w dłoń i je wszystkie poszpachlować? Oprócz tego wszystko co dzisiaj zdziałałem, czyli duperelki na górnym pancerzu i 17 funtówka z niepełnym zamkiem. Achilles nabiera kształtów :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek
WKM. Aparat do bani wychwycił kolor, ale czy mniej więcej taką mieszaninkę czerni i gunmetalu mieliście na myśli przy ,,złamanym czarnym"?
Obrazek

Awatar użytkownika
filipSG

#13 Post autor: filipSG » 2011-09-06, 20:16

Wczoraj nabyłem drogą kupna maskol i kilka pasteli. Czy roztarte pastele można kłaść na model bez sido? I czym je zetrzeć? Najważniejsze pytanie-czym nakładać maskol, bo pędzlem to chyba trochę bez sensu. Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc, no i proszę o dalsze wsparcie i oceny :lol: Z racji szkoły tempo prac spadło, ale do końca października raczej skończę :mrgreen:

Awatar użytkownika
filipSG

#14 Post autor: filipSG » 2011-09-16, 18:34

Witam i o zdrowie pytam :-D Zaczyna się weekend czyli wreszcie czas na zabawę z M-10. Wcześniej jednak kilka zdjęc innego modelu, mianowicie treningowy T-26T. Trochę się na nim pobawiłem pastelami, i znowu mam dość długą listę pytań :mrgreen:
1: Czy takie pigmentowanie może być? (to jest taki bardziej kolor rdzy, więc do kurzu do zmienię, ale chodzi o wrażenie ogólnie.)
2: Czy takie pigmentowanie jak to może zastąpić w pewien sposób wash? (we wnętrzu planuję samo pigmentowanie bez washa i się zastanawiam czy to wystarczy)
3: Jakie macie patenty na ścieranie pigmentów bo jak robię papierem ściernym to strasznie dużo zostaje na nim i się marnuje.
Jak będę miał jescze jakieś pytania to będę pytał ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek
Co do samego M-10 to skleiłem już połowę wózków. Gumy na kołach wyszły potwornie krzywo, ale jakoś spróbuję to poprawić, zresztą do pomalowania na nich i tak jest jeszcze dużo ;-)
Obrazek
No i wnętrze. Teraz szczególnie liczę na pomoc bo jak nie zrobię wnętrza to cała praca nad modelem uknie... :-|

Pozdrawiam :-D

Awatar użytkownika
Nikooo

#15 Post autor: Nikooo » 2011-09-16, 21:03

Witam!

Co do rdzy to jest jej trochę za dużo jak dla mnie, ale wygląda nieźle.
I zaszpachluj te otworki w tej płycie wieży.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”