Bumar - Łabędy DUT 0502 [R]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
OSTOJA

#31 Post autor: OSTOJA » 2011-07-25, 12:11

Wicio pisze:Teraz widać, że to wóz strażacki.
Przecież to dźwig samojezdny.

Wicio
Kontakt:

#32 Post autor: Wicio » 2011-07-25, 12:13

OSTOJA pisze:Przecież to dźwig samojezdny.
No tak ale w służbie strażackiej :PP

Awatar użytkownika
scorpions

#33 Post autor: scorpions » 2011-07-25, 13:31

Dokładnie tak jak mówi Wicio ! Żuraw samojezdny będący na wypozażeniu PSP w Gliwicach.

Awatar użytkownika
scorpions

#34 Post autor: scorpions » 2011-07-31, 18:45

Cześć i czołęm !

Zrobiłem pomosty. Pierwotnie myślałem o zrobieniu imitacji blachy ryflowanej , ale elementy pomostów wydrukowano na takim fajnym kredowym papierze , w srebrnym kolorze , że żal byłoby mi to wyrzucić , więc zrobiłem z wycinanki. Niestety zaznaczone otwory do wycięcia w tych pomostach , na wchodzące weń elementy nie pokrywały mi się z tymi elementami , więc musiałem je powiększać. Suma sumarum wyszło tak :

Obrazek Obrazek Obrazek

Następnie osłona silnika :

Obrazek Obrazek

Ta klapa nad silnikiem powinna być zdejmowana , ale bałem się , że prędzej czy później bym ją zgubił , więc dorobiłem zawiasy , przez co klapa jest otwierana :

Obrazek

I na gablocie :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać na przedostatniej fotce , nie udało mi się spasować elemntu "końcowego" osłony , ale mam nadzieję , że jak zrobię wysięgnik to odweóci on uwagę od tego niespasowania :mrgreen:

No i całość :

Obrazek

Na razie tyle - papa

Awatar użytkownika
Zuru

#35 Post autor: Zuru » 2011-07-31, 22:19

Witam, świetnie Ci idzie ja miałbym tylko jedną uwagę dotyczącą zdjęć.
Jak już wcześniej wspominałeś Twój aparat przekłamuje kolory, mam na to sposób:
Ściągnij i zainstaluj program IrfanView, następnie otwórz nim zdjęcie do edycji.
Później naciskasz "ctrl + g" i otwiera ci się zakładka korekcji kolorów, tam pozmieniasz kilka wartości (podgląd na żywo) i będzie znacznie lepiej. :-) :)
Pozwoliłem sobie na edycje wcześniejszego zdjęcia:
Obrazek

Pozdrawiam Marcin.
PS: model bombowy ;-)

Awatar użytkownika
scorpions

#36 Post autor: scorpions » 2011-08-01, 16:27

No wszystko fajnie , ale na dobrą sprawę , ten kolor na moich fotkach jest bliższy oryginałowi , niż ten po edycji ( jest aż za bardzo czerwony ) , więc nie wiem czy jest sens , aby się tym zajmować. Generalnie galerie końcową i tak zrobię na dworze , więc kolory będą prawdziwe , niestety czerwony jest taki wredny...

Awatar użytkownika
scorpions

#37 Post autor: scorpions » 2011-08-15, 10:59

Cześć i czołem !

Zacznę od tego , że w poprzednich postach nie wyświetlaja sie niektóre zdjęcia , a pojęcia nie mam dlaczego , zwłaszcza , że na fotosiku tez się nie wyswietlają , chyba , że ma to związek z płatnościami , których dokonałem teraz ( a więc może już być za późno ). Mógłbym podmienić te fotki , ale niestety nie mogę już edytować posta. Jeśli jest taka możliwość , to niech moderator da znać , a prześlę mu gotowe linki do tychże fotek i je podmieni.

Pogrzebałem z tyłu pojazdu - wciągarka , światła i takie tam :

Obrazek Obrazek Obrazek

Szafki i filtr powietrza :

Obrazek

Jedną szafkę zrobiłem całkowicie zamkniętą , a drugą otwartą ( bez drzwiczek ) coby trud autora z zaprojektowania wnętrz szafek nie poszedł na marne. Można było zrobić drzwiczki otwierane , ale bałem się , że zaraz się urwą. Niestety powyższe elemnty nie wyszły najlepiej , gdyż robiłem je będąc bardzo zmęczony. Przy następnych postaram się bardziej.

Idąc dalej - tłumik :

Obrazek

Nie udało mi się poprawnie spasować oklejki z wręgami , stąd ta siatka na nim.

I rzut oka na całość :

Obrazek Obrazek

Podwozie żurawia gotowe , więc teraz czas na samego żurawia.
Do następnego - papa

Awatar użytkownika
IRON_84

#38 Post autor: IRON_84 » 2011-08-15, 13:04

Marcin a siatka na tłumiku to z czego?
Pytam bo podobną będę musiał wykombinować
na komin przy mojej ciężarówce.

Awatar użytkownika
scorpions

#39 Post autor: scorpions » 2011-08-15, 13:48

IRON_84 pisze:Marcin a siatka na tłumiku to z czego?
Z firanki , pomalowana gunmetalem. Wszystkie siatki widoczne w moich modelach to firanka.

Awatar użytkownika
OSTOJA

#40 Post autor: OSTOJA » 2011-08-15, 15:03

scorpions, też mam kłopoty z fotosikiem. Dokładnie jak Tobie nie wyświetlają się na forum i nie widzę ich na fotosiku. Zgłosiłem fotosikowi ten problem w sobotę 13.08 i cierpliwie czekam na odpowiedź. To musi być jakaś "awaria" fotosikowa bo wszystko mam dawno opłacone.

Awatar użytkownika
scorpions

#41 Post autor: scorpions » 2011-08-15, 16:12

Może i tak być. W każdym razie brakujące zdjęcia wgrałem na serwer jeszcze raz , więc jak się jakiś mod odezwie , to postaram się je podmienić , bo te które się nie wyświetlają już usunąłem.

Awatar użytkownika
scorpions

#42 Post autor: scorpions » 2011-09-04, 16:58

Cześc i czołem !

Z racji mego awansu w pracy , zwiększył się zakres obowiązków , a co za tym idzie , jest mniej czasu na klejenie , ale cos tam działam.

Obrotnica wraz z wieńcem zębatym , na niej podstawa wysięgnika ( ten słupeczek w środku to napęd obrotnicy ) :

Obrazek Obrazek Obrazek

Też nie wszystko zeszło mi się tak jak powinno , z racji tego , że nie dopasowałem szkieletu do poszycia i gdzie niegdzie powybijało wręgi.

Przeciwwaga wraz z wyciągarką główną :

Obrazek Obrazek

I tu niestety wykazałem sie kompletna ignorancją i poszycie przeciwwagi skleiłem odwrotnie , no cóż - nie myli się tylko ten co nic nie robi - , niestety przylgło mocno i nie dało sie odkleić , aby poprawić , więc jeśli ktoś może poratować skanem tego elementu , to będę wdzięczny. Przeciwwaga nie jest jeszcze przyklejona na stałe , więc mając drugi element moge to poprawić.

Kabina operatora :

Obrazek Obrazek

Niestety coś mi się drzwi nie wpasowały i dlatego wyglądają na takie klapnięte , ale chcę , aby były otwierane , dlatego nie robię ich w pozycji otwartej. Szyby w realu wyglądają troche lepiej ( nie widać tych zabrudzeń tak bardzo ).

Wszystko połączone ze sobą :

Obrazek Obrazek

I na podwoziu :

Obrazek Obrazek Obrazek

I na razie tyle , teraz czas na wysięgnik - do następnego.
papa

Awatar użytkownika
czolgruski

#43 Post autor: czolgruski » 2011-09-04, 17:01

Bardzo dobrze idzie, gratulacje.

Co do tego poszycia, to jaki to jest numer części? Zaraz rzucę na skaner i Ci wyślę :)

Awatar użytkownika
scorpions

#44 Post autor: scorpions » 2011-09-04, 17:10

Część ma chyba nr 82 ( taki długi element z cyframi i białymi paskami ). Wyślij na maila , jest w moim profilu. Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
czolgruski

#45 Post autor: czolgruski » 2011-09-04, 17:14

Już poszło. Nie ma sprawy :)

A model idzie świetnie ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”