Star 20 - Ciężarówka [R]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
pawelelka

#16 Post autor: pawelelka » 2011-05-14, 20:04

Zmartwieniem chyba każdego modelarza jest szybko kurczące się miejsce na pielęgnowanie pasji...Ostoja wybrnął z tego dość sprawnie....Może by pojazdy też wieszać na ścianie :lol:
Wybaczcie mi ten wtręt, nieco odbiegający od tematyki postu....

Awatar użytkownika
scorpions

#17 Post autor: scorpions » 2011-05-14, 22:55

Jak mi sie miejsce na tej witrynie skończy , to sie będę martwił , wbrew pozorom jeszcze troche sie tam zmieści :mrgreen: Pojazdów na ścianie nie zamierzam wieszać , bo wyglądałoby to ( w moim odczuciu ) troche dziwnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#18 Post autor: scorpions » 2011-05-15, 16:53

Cześć !

Koła gotowe ( prawie , bo dojda jeszcze takie pierdółki na bębnach , ale to później ) :

Obrazek Obrazek Obrazek

Troche mi zdjęcia nie wyszły , ale chyba najważniejsze widać.
Do następnego - papa

Awatar użytkownika
IRON_84

#19 Post autor: IRON_84 » 2011-05-15, 18:43

Marcin ale też przerwa na koła to trwała i trwała :mrgreen:

Ogólnie że tak powiem to w pytkę tylko jakoś tak osie blisko siebie są,

ale może tak mi się tylko wydaje.

Awatar użytkownika
scorpions

#20 Post autor: scorpions » 2011-05-15, 18:58

IRON_84 pisze:Marcin ale też przerwa na koła to trwała i trwała
No myślałem , że dłużej mi to zajmie , ale z drugiej strony nie są one aż tak skomplikowane.
IRON_84 pisze:Ogólnie że tak powiem to w pytkę tylko jakoś tak osie blisko siebie są,
Też odniosłem takie wrażenie , ale przymierzając płyty podłogowe kabiny i skrzyni , wychodzi na to , że tak ma być , gdyż wszelakie miejsca pod przyklejenie innych części pokrywają się. Być może jest to tylko złudzenie , ze względu na to iż koła jak na razie są na samej ( gołej ) ramie.

Awatar użytkownika
IRON_84

#21 Post autor: IRON_84 » 2011-05-15, 20:28

No to zobaczymy jak to wyjdzie dalej.

Awatar użytkownika
Ming

#22 Post autor: Ming » 2011-05-15, 20:46

Marcin mógłbyś zmierzyć odległość między osiami ? Z moich obliczeń wynika, że powinno tam być dokładnie 12cm

Awatar użytkownika
scorpions

#23 Post autor: scorpions » 2011-05-16, 13:43

To zależy jak na nie patrzeć ; między tymi punktami ( fotka poniżej ) jest odległośc dokładnie 12 cm. :

Obrazek

Czyli od "czoła" belki , do "zadka" mostu.

Natomiast między tymi punktami ( fotka poniżej ) , czyli odwrotnie , od "zadka" belki do "czoła" mostu , jest 10,9 :

Obrazek

Zresztą , w razie jakby co , tylną oś można przesunąć w jedna , bądź w druga stronę , więc nie ma powodu do zmartwień :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#24 Post autor: scorpions » 2011-05-17, 11:41

Podwozia ciąg dalszy ; zbiornik paliwa i skrzyneczka :

Obrazek Obrazek

I początki prac nad kabiną :

Obrazek Obrazek

I na razie tyle.
Do nastepnego - papa

Awatar użytkownika
scorpions

#25 Post autor: scorpions » 2011-05-17, 18:23

Kabiny ciąg dalszy :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz trza by to okleić poszyciem , ale to już jutro.
Do następnego - papa

Awatar użytkownika
scorpions

#26 Post autor: scorpions » 2011-05-25, 18:03

Cześc i czołem !

Zaczne od części pisanej ; stoczyłem nierówną walkę z kabiną i niestety poniosłem sromotna porażkę :cry: Wszystko zaczęło sie od tego , iż okazało sie , że poszycie przednie ( pokrycie kabiny składało się z dwóch części - przedniej i tylnej , przy czym ta przednia zwierała również boki ) było troche przy długie , oczywiście nie mówię od razu - wina autora , być może to ja coś źle zrobiłem przy montażu szkileteu kabiny. Pomijając to , oklejanie zacząłem od boku ( lewego ) i po ukształtowaniu zaobleń , okazało się , że przód nie pokrywa się z wycięciami na reflektory i okna , musiałem zerwać to co przykleiłem , co odbiło się na wyglądzie papieru ( załamania ) i oklejanie rozpocząć od czoła kabiny. Po przyklejeniu czoła kabiny nie udało mi się juz poprawnie ukształtować zaobleń na przodzie , przez co papier jest załamany. Poszycia nie skracałem , gdyz bałem się , że przytne za dużo i dopiero będzie kicha , dlatego przednia część nachodzi na tylną. Druga sprawa to taka , że o wiele za duże wyszły mi światła. Składały się one z rurki , na końcu której zamocowane było szkło , ale ni cholery ta rurka nie chciała mi wejśc w wycięty pod nią otwór ( była sporo za duża ) , w związku z czym zaprojektowałem sobie nowe światła z zapasu koloru. Zrobiłem je tak , że wycięty trójkąt zwinąłem w tuleje , w środek wkleiłem obręcz z szybką , która robiła też za wręgę , i przykleiłem to do kabiny. Kolejnym problemem jest to , że przez boczne okna widać fragment szkiletu , po prostu okna na poszyciu zewnetrznym są za duże i nie zasłaniają w całości tego , tak myślę , żeby dać tam cienką izolację z drutu imitującą uszczelkę. No i na koniec - paski imitujące przetłoczenia na tyle kabiny ; są za krótkie i na lewym boku widać , że nie zakrywają w całości pól pod nie przeznaczonych. I ostatnia rzecz - dach , niestety ten wycinankowy był ponad moje siły i umiejętności , po prostu za dużo było do sklejenia różnych listków zagiętych w różnych płaszczyznach , więc nawet gdybym temu podołał , to wyglądałoby to na pewno kiepskawo , więc dach zrobiłem własny z wyszlifowanej i pomalowanej tektury. Zawiasy na oknach i drzwiach zrobiłem we własnym zakresie. Generalnie wygląd kabiny taki , jaki jest można by podciągnąć pod moje błedy , chociaż bardziej powiedziałbym , że jest to efekt nieprzemyślenia pewnych elementów , no ale trudno. Zdjęcia są w potężnym makro , aby było widać te błędy , o których mówiłem , w realu wygląda to troche lepiej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I na ramie :

Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz pracuję nad paką , więc do zobaczenia niebawem.

Awatar użytkownika
Kroolo

#27 Post autor: Kroolo » 2011-05-25, 22:06

Reflektory jakoś mało bajeczne... - okej czepiam się ;-) Bo i tak nie mam pomysłu jak je wykonać ładniej. Ogólnie fajnie STAR wygląda, już koniec bliski chyba?

Awatar użytkownika
pawelelka

#28 Post autor: pawelelka » 2011-05-25, 22:30

Witaj!
Bardzo fajnie, że zechciałeś dokładniej przybliżyć napotkane przez Ciebie problemy. Z pewnością ten opis może przyszłym śmiałkom bardzo pomóc. Moim zdaniem Twój STAR bardzo fanie się prezentuje. Czekam na finał.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Ceva

#29 Post autor: Ceva » 2011-05-25, 22:50

Porównując opis ze zdjęciami spodziewałem się czegoś gorszego...

Awatar użytkownika
scorpions

#30 Post autor: scorpions » 2011-05-26, 12:55

Dzięki Panowie za dobre słowo ! Może troche wyolbrzymiłem problem , jednak wiem co mnie spotykało podczas budowy i może stąd wziął się taki przydługawy opis. Niemniej jak patrze na model , to jednak te załamania , na zaobleniach karoseri rzucaja mi się w oczy ( ale może tylko w moje :mrgreen: ). Cieszę sie , że model sie podoba , to podnosi na duchu. Do końca budowy pozostało zrobić jeszcze pakę i kilka pierdółek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”