Tym razem na warsztat trafił bardzo nietypowy i mało znany temat, jakim jest RWD-25 - samolot, który powstał tylko na papierze oraz w głowach konstruktorów. Ot taki kolejny "ciapek". Konstrukcyjnie, zarówno jak i stylistycznie i osiągami był to samolot na lata 35-37, więc w chwili podjęcia nad nim prac był już przestarzały. Malutki samolot (długość tylko 7 metrów), niezbyt piękny, ale za to polski! Nie mniej jednak postanowiłem go skleić. Więcej o płatowcu można dowiedzieć się tu.
Na rynku mamy tylko jedno dostępne opracowanie - z serii wydawniczej CardPlane, autorstwa Lecha Kołodziejskiego. Wycinanka nie została nigdy wydana "na papierze", ale tylko w formie elektronicznej. I jest w pełni darmowa. Można ją (oraz inne samoloty) pobrać TUTAJ.
Znalazłem relację na kartonworku (zabawnie zrobiona galeria zdjęć z budowy

Z relacji wynika, że model jest dobrze opracowany. Początkowo wszystko pasuje idealnie, lecz dalej w stronę ogona jest już gorzej ze spasowaniem elementów. Cóż, nie nowość dla mnie, więc się okaże jak to będzie i czy sobie z tym poradzę :mil27:
Wycinanka jest ogólnie niby prosta, aczkolwiek model ma dzielone stery: na statecznikach oraz skrzydłach, tak więc jest to dla mnie pewna nowość, która może mi sprawić kłopoty... Mam nadzieję, że będę mógł liczyć na pomoc, jak sobie z tym poradzić.
Dodatkowo dochodzi tutaj makieta silnika - zatem będzie to pierwszy zlepiony przeze mnie silnik. Z góry mówię, abyście się nie spodziewali rewelacji.
Tak więc pora (na razie) na jakieś zdjęcie:

PS. Nie patrzcie na brudne biurko - z tego względu że non stop na nim coś kleję nie opłaca mi się go sprzątać ;D
Wybaczcie, ale obecnie tylko tyle zrobionego. Segmenty już wyretuszowane (tempery) czekają na wręgi oraz zlepienie w całość. Pierwsze przymiarki wręg w segmencie kabinowy - jest idealnie, pasuje na styk. Mam nadzieję, że będzie tak dalej :mil:
Tak więc na chwilę obecną to tyle... Pozdrawiam.
C.D.N...