Relacja Titanic(własne opracowanie)

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marko

#31 Post autor: Marko » 2010-06-07, 06:57

Rzeczywiscie na zdjeciu widac wrege nr 4 ale zapewniam że ona nie jest od titanica:) zrobilem przed wiekami stary model nie pamietam dokladnie jaki i jego szkielet mi posłuzył za szkielet titanica i byc moze tak trafiło ze akurat tam jest wrega 4 :P zwyczajny zbieg okolicznosci...A co do modelu jestem w polowie oklejania... strasznie wolno to idzie :( i oczywiscie szefuś znowu w delegacje mnie wyslal heh kochany człowiek :)

Awatar użytkownika
arni_kssg

#32 Post autor: arni_kssg » 2010-06-07, 13:13

ja swój model spróbuje zrobić w podobny sposób. żeby wyglądało jak oryginalne poszycie tj. na zakładkę :) najpierw przykleję burty a potem z paseczków sklejki porobię większe płyty. zobaczymy jak to wyjdzie :) narazie jestem w fazie szkieletu :)

życzę powodzenia i dużo cierpliwości w oklejaniu :)

Awatar użytkownika
Marko

#33 Post autor: Marko » 2010-06-12, 08:23

oj cierpliwosc to mi sie przyda !! :D nie doszedłem jeszcze nawet do polowy modelu:( nie wiem jakos mi to oklejanie nie idzie ale damy rade:) Kupilem wczoraj Malego Modelarza i tak mysle zeby chwile odpoczac od titanica i skleic "MM" :) Byc moze jeszcze dzis zaloze relacje takze zapraszam;)
Rowniez zyczę powodzenia....a co do twojego modelu mysle ze lepiej by wygladało tak jak kolega w twojej relacji mówił, zeby poszycie zrobic z puszek alu:)Fajie by wygladało a i elementy latwiej by sie profilowały niz sklejka:)
Pozdo!

Awatar użytkownika
Marko

#34 Post autor: Marko » 2010-07-01, 17:53

Cześć.
Żeby ta relacja nie odeszła w niepamięć, dodam kilka fotek zrobionych lepszym aparatem,może bedzie coś lepiej widać.Narazie daje fotki oklejonej części rufy, ponieważ są ostrzejsze, dokladniejsze ;-) Pracuje nad szkieletem, dwoje sie i troje jak go usztywnić żebym mógł już całość zaszpachlować.Po kilka segmentów nie ma sensu bo cały model bedzie krzywy.A tutaj foteczki :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Marko

#35 Post autor: Marko » 2010-07-09, 18:45

Niestety z przykrościąmuszę poinformować, iż mój Titanic nadaje się na śmietnik... :-x Nie przyłożyłem się o szkieletu i po wysnięciu szpachli cały kadłub wygieło o jakieś 1,5 cm.Ale nie kończe przygody z tym liniowcem ;-)Nabyłem właśnie od znajomego,(który też go klei tyle że kupionego)części szkieletu.Zakupił szkielet wycinany laserowo także te częsci szkieletu były mu zbędne i podarował mi :)Okleiłem już wszystkie elementy nowego szkieletu na sklejkę 3mm(ze skrzynki po owocach).Kilka już udało mi się wyciać.Szkielet będę kleił Wikol-em do drewna także tym razem konstrukcja będzię solidna;) Szkoda mi tylko poszycia bo ładnie wychodziło ale cóż...uczy się na błędach a tym razem poszycie zrobię troszke innym materiałem, próbowałem już wychodzi super.Narazie nie zdradzę co to jest za materiał :mrgreen: Aha...kadłub będzię piankowany i szpachlowany.Pierwsza warstwa szpachli to szpachla akrylowa,aaby wypełnic dziury w piance, następnie szpachla samochodowa:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

P.S.Niewiem tylko, czy powinienem zakładać nowy temat a ten poprosić o usunięcie, czy tutaj działać dalej...jeśli ktoś się orientuje to proszę o podpowied jak lepiej ;-)

Awatar użytkownika
Zuru

#36 Post autor: Zuru » 2010-07-09, 22:19

Witam, cóż by rzec, człowiek uczy się na błędach. Jednak osobiście podziwiam twoją wytrwałość i zawziętość. Ja na twoim miejscu już dawno bym się poddał. Szkoda jednak tego wkładu jaki włożyłeś w jego budowę, ciężko się na to patrzy. Życzę zarówno powodzenia w dalszej budowie oraz wytrwałości.
PS: Co do tematu to działaj dalej tu, w końcu budujesz to samo. ;-)

Pozdrawiam Marcin.

Awatar użytkownika
belfast

#37 Post autor: belfast » 2010-07-10, 10:43

trzeba przyznać że masz chłopie zacięcie :mrgreen: ale to bardzo dobrze ;-) powodzenia i tym razem :mrgreen:
temat ciągnij tu 8-)

Awatar użytkownika
Marko

#38 Post autor: Marko » 2010-07-10, 15:22

znam ten statek w miare dobrze tzn jego budowanie bo nie licząc tego, co teraz spartoliłem, ten bedzie moim 3 titanicem :mrgreen: :mrgreen: super statek i lubie go budowac heh:D nawet i trzeci raz :lol: damy rade ;-) ;-)

Awatar użytkownika
arni_kssg

#39 Post autor: arni_kssg » 2010-07-10, 22:03

działaj, działaj :-D jak to mówią - po trupach do celu :-D

Awatar użytkownika
Marko

#40 Post autor: Marko » 2010-07-11, 10:48

Witam.
Mam pytanie głównie do kogoś, kto ma pojęcie o malowaniu.Chodzi o to, że mam zamiar pomalować kadłub.Pytania są następujące:
1.Czy do tego celu mogę użyć zwykłej farby w spray-u?
2.Jak malować, żeby nie porobić zacieków?
3.Czy lepiej jest malować farbami akrylowymi i pędzlem?

Proszę o pomoc :mrgreen:

Awatar użytkownika
Zuru

#41 Post autor: Zuru » 2010-07-11, 11:05

1. Jak najbardziej, tylko że powierzchnia musi być dobrze przygotowana.
2. Maluj cienkimi warstwami, odczekaj aż każda wyschnie i na nowo. Staraj się nie malować z bliska, zdecydowane ruchy itp. Jeszcze jedno przed kolejnymi warstwami trzeba zmatowić poprzednią papierem wodnym.
3. Pędzel przy dużej powierzchni raczej nie wchodzi w rachubę, lepiej aero lub spray.
Pozdrawiam Marcin.

Awatar użytkownika
Marko

#42 Post autor: Marko » 2010-07-11, 12:21

Czyli mam rozumieć, że przed nałożeniem pierwszej warstwy farby powierzchnię mam jakoś zagruntować?Poszycie będzię śliskie i właśnie obawiam się że farba może nie trzymać się dobrze.Wieć albo przetrę lekko papierem ściernym całość albo jakiś grunt trzeba znaleść :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marko

#43 Post autor: Marko » 2010-08-07, 21:34

Drodzy koledzy modelarze :mrgreen:
Ja z takim pytaniem :?: Mianowicie lada dzien bede brał sie za piankowanie mojego Titanica i pytanie brzmi:
Czy jest różnica jakas,jeżeli najpierw zapiankuje część np podwodną a potem nadwodna?czy trzeba raz góra raz dół?Mam szkielet ze sklejki 3mm.Z góry dzieki za odp ;)Potrzebuje pilnie odpowiedź w miare szczególową bo chcialem juz w niedziele piankować wieczorem.

Awatar użytkownika
Marko

#44 Post autor: Marko » 2010-11-15, 23:20

Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
Titanic skleja mi sie całkiem całkiem przyjemnie.Jedyny problem to okna w nadbudówkach, słabo troche wygladają ale niestety brak mi już pomysłow jak je wykonać by jak najdokładniej przypominały oryginał:-(No tutaj poległem niestety...
Opiszę troche co udało mi się zrobić w wolnych chwilach, resztę pokażą zdjęcia.
1.Szkielet wycięty ze sklejki, wszystko pasowało idealnie.
2.Piankowanie(tutaj chce zaznaczyć,że piankowałem nie tylko same burty ale i część kabiny dlatego,że potem łatwiej mi będzie wykonywać okna w poszyciu kabiny).
3.Szpachlowanie(co do szpachlowania to nie jest jeszcze dokończone, potrzebuje mieć wszystkie pokłady położone).
4.Pokłady
5.Nadbudówka na rufie.
A tak to wyglada na fotkach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam i trzymam kciuki za Wasze modele.

Awatar użytkownika
Marko

#45 Post autor: Marko » 2010-11-21, 20:12

Witam. Dziś nadbudówki w części dziobowej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”