[G] Leopard 2A4 HobbyBoss 1:35

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomasz Mroczkowski

[G] Leopard 2A4 HobbyBoss 1:35

#1 Post autor: Tomasz Mroczkowski » 2010-10-03, 19:42

Witam!

Z warsztatu w sumie klapa choć zapowiadało się ciekawie :-D
No ale cóż, model poniekąd wygrał, i w sumie za szwankowało zaopatrzenie, opakowanie szpachlówki pękło i resztki wyschły na kamień, trochę problemów też było z zieloną farbą.

Model standardowe malowanie NATO, no choć przyznam że na wieży to już mnie trochę fantazja poniosła, ale górnych powierzchni schematów nie widziałem. Model wzbogacony/przerobiony o liny Eureka XXL, Lufę RB Model i kalkomanie ToRo model. Sam model to wiadomo jako-taki, raz wzloty, raz upadki. Kilka rzeczy na naszą wersje popełnić trzeba ale to już można wyłapać w warsztacie. :roll:
Błoto, wiem, masakra, katastrofa i jak to tam nazwiecie ale mam nowe doświadczenie, teraz będę częściej używał zamiast wody white spirita. Co więcej z doświadczeń? Raczej skończę z farbami Tamki, nie są dobre pod pędzel. Będę musiał po testować Life Colory.
Dalsze plany? Póki co będzie mnie prześladował jeden model w barwach NATO z 10 BKPanc. I co najmniej kilka z 9 BKPanc. Z tej drugiej brygady mogę wyznać ze szykuje się Szyłka, ponownie goździk, BRDM-2 ( o ile go zdobędę), BWP-1 (już zdobyty) i w dalszej przyszłości T-72M1 z 9 Brygady oraz T-72M1 po modernizacji z 16 PDZ. Miałem tez plany zrobić Krotona i MT-LB ale to plany na dalszą od dalekiej przyszłości.

Zdjęcia. Taka pora roku ze sztuczne obrabianie staje się koniecznością.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na wszelkie pytania chętnie odpowiem! ;-)

Awatar użytkownika
Stojkovic

#2 Post autor: Stojkovic » 2010-10-04, 08:48

Rzeczywiście cięzko dostać BRDM 2? Bo w ruskich maszynach się nie orientuję.
Jakie są ceny BRDM 2 i BMP 2 z np. Dragona w naszym kraju?

Co do modelu, to ja nie uznałbym go za słaby czy niewystarczająco dobrze wykonany. Rzeczywiście błoto psuje efekt i nie wiem, czy to wina oświetlenia, ale na zdjęciach te kolory takie strasaznie wypłowiałe i przepalone. Byćmoże takie właśnie mają być, ale jakoś całokształt tak dziwnie wygląda.

Jeśli model, a raczej jego wykonanie nie satysfakcjonuje cię, to zastanów się, co zmieniłbyś i w kolejnym modelu staraj sie tego unikać lub poprawiać. Nie ma innej drigi jak tylko ta prób i błędów. Kiedy będziesz miał 30 lat praktyki w modelarstwie, to każdy model będzie miażdżył, a do tego czasu trzeba na własnych błędach się uczyć.

Awatar użytkownika
Tomasz Mroczkowski

#3 Post autor: Tomasz Mroczkowski » 2010-10-04, 14:45

Z każdego modelu staram się wyciągać wnioski, np. widać ze nie jest to już tak chaotycznie rozmazany pigment jak na np. T-64 czy PzH2000 ale dalej brakuje tego czegoś.

Co do modeli to BRDM-2 jest ciężko dostać a jak w sklepach już jest to nawet po 160 zł chodzi, jak dla mnie o jakieś 80zł za dużo licząc się z wykonaniem i wielkością modelu. Natomiast póki co BMP-2 jest wszechobecny i można go kupić do 80zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”