M1026 Academy + inne drobiazg

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
krz0011

#31 Post autor: krz0011 » 2010-09-06, 21:43

Nieźle się zapowiada, życzę jak najlepszych efektów ;-) . Piszesz że zakupiłeś sobie aerograf. Też się w sumie nad tym zastanawiałem, efekty można super uzyskać a taka pivata z tego co widziałem koło 140zł jest. Problemem zawsze pozostawał kompresor, bo wiadomo że to wydatek około 400zł :roll: . Używasz puszek czy masz kompresor?

Awatar użytkownika
r-t

#32 Post autor: r-t » 2010-09-06, 21:53

P-iwata kosztowała mnie okrągłą setkę, 2 dysze w zestawie także na początek starcza, tu widać co można wycisnąć z tej fukawki (pewnie da się więcej, ale to i tak mnie mnie zaskoczyło, tym bardziej że nie czyniłem jakichkolwiek przygotowań):

Obrazek

Pierwszy miesiąc używałem kompresorka Ma-1000, zrezygnowałem z niego bo jak dla mnie ma za małą wydajność, i mam przygotowany "profesjonalny" sprzęt pneumatyczny z dużym kompresorem, zbiornikiem z wyjściem na 2 szybkozłącza itd. a Mar'ek sobie leży.

Butle wg mnie mijają się z celem :roll: skoki ciśnienia, droga zabawa . . . najlepszym rozwiązaniem jest samodzielna budowa kompresora ze starego agregatu lodówkowego, koszt :?: max 100 PLN

Co do modelu, to jest to po prostu zabawa, nie przykładam do niego większej wagi.
Jaki wyjdzie, taki będzie.

Dzięki za zainteresowanie.
Pozdr.

Awatar użytkownika
r-t

#33 Post autor: r-t » 2010-09-19, 20:10

Jedziemy dalej, już święty czas kończyć ten relax bo na stanie czeka bardziej wymagający model :-)

Przymiarka głównych elementów, teraz pozostały już tylko detale:

Obrazek Obrazek

Minimalnie zwaloryzowane zawieszenie:

Obrazek Obrazek Obrazek

Powstają już owe detale:

Obrazek Obrazek

A teraz moja ulubiona część aktualizacji, czyli pogaduszki :mrgreen:

Tak więc po kolei, rama dostała pierwszą warstwę koloru, niebawem będą naniesione poprawki tu i ówdzie, dojdą przednie amortyzatory, dyferencjały, silnik itp. lecz nadal się waham w sprawie koloru ramy :roll: zostawić taką, czy czarną :?: dyferencjały będą koloru fabrycznego, czyli ni to zielone ni to czarne, a co mi tam skoro cały model to SF :-P
Wnętrza praktycznie nie ma, i tak niewiele będzie tam widać, drobna kosmetyka i kończę ten temat.
Wyciągarka zdemontowana, została tylko przednia płyta.
Klocek silnika i wydech niebawem otrzymają docelowe kolory.
Postanowiłem, że więcej konkretów wciskał w ten model nie będę bo mi ich po prostu szkoda, koła też pewnie pójdą od Academy, choć nie wykluczam pozostawienia tych żywicznych, to uzależniam od mojego widzimisie w drugim budowanym HMMWV, tak więc dalej jest pełno niewiadomych.

Pozdrawiam i do następnego.

Awatar użytkownika
r-t

#34 Post autor: r-t » 2010-09-21, 20:49

Witam serdecznie dzisiejszy odcinek nosi tytuł 'Od tyłka strony, czyli jak utrudnić sobie życie'.

Jako że ja to ja, i jak już wiecie lubię sobie utrudniać życie dziś dokleiłem odblaski, przednie kierunkowskazy i to coś obok jednego z nich, po czym wywaliłem szyby, polakierowałem model i zrobiłem Wash. Tak, tak zrobiłem wash'a a jeszcze kilka części brakuje coś niecoś będzie do poprawy . . . a to dlatego, że chcę spróbować takiej drogi 'na skróty'.
Wash akrylowy jakoś na razie nie chce współpracować z moją ręką, ale jestem dobrej myśli (nadzieja matką głupich :lol: ), jak to wszystko dobrze wyschnie wszystkie te sztucznie wyglądające 'piski' usunę bu było w miarę ok.
Zdjęcia robione jak jeszcze wszystko wewnątrz jeszcze dobrze nie wyschło no ale cóż, wiadomo o co chodzi.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widzicie model jest bardziej ubrudzony niż przepłukany, no ale cóż trzeba będzie ćwiczyć nowe techniki :evil:

BTW, można już uzupełnić temat, bo ostatecznie będzie to wersja M 1026 z dodatkowym opancerzeniem drzwi :-)

Pozdr.

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#35 Post autor: RysiuMajster » 2010-09-21, 22:20

Witam
Jeśli mogę ci coś doradzić troszkę "łosza" na pace więcej by się przydało zwłaszcza po bokach nada to realizmu i może jakieś obicia na podłodze :-)

Pozdraiwam

Awatar użytkownika
r-t

#36 Post autor: r-t » 2010-09-21, 22:23

Całość została już poprawiona, tym razem starym dobrym olejnym van Dyk. Teraz jest już większy kontrast między bazą a olejem.
Całość będzie jeszcze dosyć mocno przykurzona, a z drugiej strony środek będzie prawie całkiem niewidoczny.
Pozdr.

Awatar użytkownika
r-t

#37 Post autor: r-t » 2010-09-22, 08:31

Teraz chyba już jest lepiej :-D Kurzenie powinno nieco rozjaśnić tył (na zdjęciach wyszedł strasznie ciemny).
Trochę zbliżeń:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
I widok ogólny.
Obrazek

Muszę przyznać, że zaczyna mi się podobać ten modelik, zarówno sylwetka, jak i kolorystyka.
Teraz czas a resztę detali.

Pozdr.

Awatar użytkownika
r-t

#38 Post autor: r-t » 2010-09-23, 09:43

Ok więc po kolei :)

Oglądając ten model ze wszystkich stron doszedłem do wniosku, że faktycznie jest za ciemny i zbyt brudy więc całość rozjaśniłem dodatkowo delikatne suchopędzlowanie też pomogło, no i już zostanie tak jak jest z ewentualną drobną kosmetyką.
Zderzak robiony od podstaw też jest już praktycznie gotowy, doszły też lusterka.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystko składane na sucho, więc są szpary, lewitujące koła itp.

Mam nadzieję, że teraz już jest lepiej, niemniej jednak wszystkie rady mile widziane :-)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Paws

#39 Post autor: Paws » 2010-09-23, 12:36

Powiem tak, z ciekawością śledzę Twoje relacje (nie tylko na tym forum) i zawsze jest co ogladać-zrobiłeś niesamowite postępy od momentu gdy pojawiłeś się z pierwszą relacją. Twoje Młotki i Rovery bardzo cieszą oko a ilość "doróbek" własnych budzi duże uznanie-tyle wstępu.

Model fajny- prosty hammer bez pakunków, anten uzbrojenia i nnego badziewia przez co- moim zdaniem - trudniejszy w obiorze i wykonaniu-bardziej rzucają się w oczy ewentualne błędy-nic nie odwraca uwagi oglądacza.

Wykonanie i malowanie jak dla mnie idealne-gratulacje

Nie podobają mi się koła a ściślej ich malowanie- brudzenie- jakoś odstają od tak dobrej reszty - ale ja nie jestem ekspertem w branży.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
r-t

#40 Post autor: r-t » 2010-09-23, 20:30

Paws, Cieszy mnie niezmiernie Twoja opinia, a słowo uznania jeszcze bardziej :-)
Koła jeszcze nie były ruszane (tylko są przymierzone), były malowane z pędzla jakiś czas temu i tak leżą jeszcze "surowe", więc nie zwracaj na to uwagi, jak będą gotowe, to o tym napiszę :-)

Pozdr.

Awatar użytkownika
Tomasz Mroczkowski

#41 Post autor: Tomasz Mroczkowski » 2010-09-26, 09:40

Podoba mi się. Normalna, bez fajerwerków wersja Humvee!
Pokaż jeszcze jak mu źrenice zrobiłeś :D

Awatar użytkownika
r-t

#42 Post autor: r-t » 2010-09-26, 16:59

Tomek, takie Humvee są zawsze fajne :-) ot taki mały klasyk :-P

Powoli zbliżam się do końca budowy, do wklejenia zostały już chyba tylko wycieraczki i spodnie mocowania amortyzatorów (jeśli coś jeszcze przeczyłem to piszcie koniecznie) :-)
Co prawda zdjęcia są niedoświetlone odpowiednio, ale pogoda jest taka a nie inna więc nie będę marudził, a i o kolor dziś nie chodzi.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zderzak będzie wyprostowany, ta blaszka miedziana jest strasznie podatna na deformacje :-/ podobnie z maską, muszę ją podkleić by prosto leżała. Sztuką będzie wklejenie dachu by nie było szpar :roll:

Pozdr.

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#43 Post autor: RysiuMajster » 2010-09-26, 17:12

Witam

Widzę naprawde dobrze ci idzie z nim :-)
Co do malowania to ja bym trochę wydech przybrudził ale zapewnie masz taki zamiar jak już całego skleisz ;-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
r-t

#44 Post autor: r-t » 2010-09-26, 17:14

Wszystko w swoim czasie, przyjdą pastele - pojawią się okopcenia :-)

Awatar użytkownika
r-t

#45 Post autor: r-t » 2010-10-02, 12:39

No i nadszedł koniec, choć dalej jest sporo niedoróbek (o których wiem i nie wiem), ale już więcej przy nim nie dłubię. Kalek nie miałem to i ich nie ma. Sam model po prostu miał "cieszyć oko" i wydaje mi się, że zamierzony cel został osiągnięty. Mnie tam się podoba (mimo tych prowizorek i niedoróbek)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rady i konstruktywna krytyka mile widziane.
Pozdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”